Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο σε όλα τα «μέτωπα»

TΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΓΚΥΡΑ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Βαραίνει το κλίμα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με αιχμή την κρίση στις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις αλλά και σειρά άλλων φλεγόντων ζητημάτων όπως είναι οι ΑΟΖ Ισραήλ - Λιβάνου - Κύπρου και το παλαιστινιακό αίτημα για αναγνώριση μονομερούς ανεξαρτησίας που φθάνει, την επόμενη βδομάδα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Εκτός από την υποβάθμιση των διμερών σχέσεων, το «πάγωμα» της στρατιωτικής συνεργασίας και την απέλαση των ανώτερων Ισραηλινών διπλωματών από την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμάντ Νταβούτογλου προανήγγειλε τουρκική προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη νομιμότητα του ισραηλινού αποκλεισμού στη Γάζα.

Στο βήμα αυτό η Αγκυρα έχει τη συμπαράσταση του Αραβικού Συνδέσμου, που έκανε επίσημες ανακοινώσεις καταδικάζοντας την έκθεση. Το Ισραήλ επιμένει στην άρνηση να ζητήσει «συγνώμη» και απέδωσε την κλιμάκωση «σε αίτια που αφορούν αποκλειστικά τουρκικά σχέδια και ανάγκες». Ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε έκκληση αποκλιμάκωσης. Υπενθυμίζεται ότι την ένταση πυροδότησαν διαρροές για το περιεχόμενο της έκθεσης «Πάλμερ και Ουρίμπε» υπό τον ΟΗΕ για την ισραηλινή επίθεση στο «Μάβι Μαρμαρά» (Μάης 2010, 9 νεκροί Τούρκοι), όπου χαρακτηρίζεται «νόμιμος» ο αποκλεισμός της Γάζας.

Παράλληλα, η τουρκική ηγεσία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, συμβουλεύει την αιγυπτιακή στρατιωτική ηγεσία (που έχει τα ηνία της χώρας) να επανεξετάσει τη συμφωνία για την ΑΟΖ με Κύπρο και Ισραήλ. Ηδη, η λιβανική κυβέρνηση (με την οποία φέρεται επίσης να συνομιλεί η Αγκυρα), με επιστολή του υπουργού Εξωτερικών προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, προειδοποιεί να μην γίνει δεκτή η ΑΟΖ που προτείνει το Τελ Αβίβ για τον εαυτό του, τονίζοντας ότι «παραβιάζει δικαιώματα του Λιβάνου επί 860 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί κίνδυνο για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Ο Λίβανος, ανεπισήμως, έχει συμφωνήσει ΑΟΖ με την Κύπρο αλλά δεν την επισημοποιεί, δυσαρεστημένος από τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ.

Τέλος, η Αγκυρα και οι αραβικές χώρες αναμένεται να υποστηρίξουν το παλαιστινιακό αίτημα μονομερούς ανεξαρτησίας, με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ήδη, να διαμηνύουν καταψήφιση και βέτο, και τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να μην έχουν κοινή θέση. Ο δε ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για σφοδρές συγκρούσεις με Παλαιστινίους, που ετοιμάζουν διαδηλώσεις όταν θα γίνεται συζήτηση στον ΟΗΕ, εκπαιδεύει εποίκους για καταστολή και χρήση όπλων και δεν αποκλείει ακόμη και «σενάρια ανακατάληψης παλαιστινιακών εδαφών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηλά στην ατζέντα η «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων(2014-11-07 00:00:00.0)
Η Ενέργεια στο επίκεντρο της επίσκεψης Πέρες(2011-11-03 00:00:00.0)
Προμηνύματα μεγαλύτερης έντασης(2011-09-23 00:00:00.0)
Συνέχιση της αντιπαράθεσης(2011-09-10 00:00:00.0)
Επιμένει το Ισραήλ στο έγκλημα στη νηοποπμή(2010-08-11 00:00:00.0)
Ενισχύει τη θέση της η Τουρκία(2010-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ