Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Παραπονέθηκαν...

Να που καμιά φορά την πατάνε και οι «υπεύθυνοι συνομιλητές». ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με τους συντάκτες της μελέτης του ΣΕΒ (την εταιρεία «McKinsey») για να ...συμβάλουν στις περισπούδαστες αναλύσεις για το λιανικό εμπόριο. Και το αποτέλεσμα ήταν να βγάλει η μελέτη τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες - βιοτέχνες - έμπορους «βαρίδια» της ανταγωνιστικότητας και αντιπαραγωγικούς.

Και τι έκαναν οι δυο οργανώσεις, που η συντριπτική πλειοψηφία των μελών τους είναι μικροί ΕΒΕ; Με μια κοινή ανακοίνωση των ινστιτούτων ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ εκφράζουν το παράπονό τους επειδή η συνεργασία με τη «McKinsey» περιορίστηκε στο θέμα του εμπορίου, αλλά και τη δυσαρέσκεια επειδή η μελέτη τους εμφανίζει αντιπαραγωγικούς.

Επίσης, ασκούν κριτική για τη μειωμένη αξιοπιστία των στοιχείων της μελέτης και την ανακρίβεια ορισμένων από αυτά, μιλούν για αντιφατικά συμπεράσματα και πιθανή προώθηση μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων στη λιανική.

Καλά είναι κι αυτά, αλλά τελικά επιμέρους. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της πλειοψηφίας σε ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ έχουν μεγάλες ευθύνες. Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίζουν να παίζουν με τα νούμερα ή θα δουν τι έρχεται και θα πράξουν ανάλογα. Το οποίο βασικά έχει έρθει με τα τόσα λουκέτα καθημερινά.

Η απάντηση, όμως, είναι δεδομένη. Οι ηγεσίες αυτές ούτε άπειρες ούτε ανόητες είναι, κυρίως ούτε αθώες για τη σημερινή κατάσταση, αφού στηρίζουν την εφαρμοζόμενη πολιτική και της κάνουν πλάτες με την αγωνιστική απραξία που επιβάλλουν. Ακόμη και η χτεσινή «διαμαρτυρία» τους είναι άκρως... πολιτισμένη και στην κατεύθυνση της... συμβολής στις επεξεργασίες του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ΠΑΣΕΒΕ, και οι αγωνιστικές δυνάμεις που τη στηρίζουν, προβάλλει για μια ακόμη φορά ως η μόνη υπεύθυνη, συνεπής και σωστά προσανατολισμένη δύναμη υπέρ των μικρών ΕΒΕ. Κι όσοι περισσότεροι από αυτούς το καταλάβουν, τόσο θα μεγαλώσει η ελπίδα για τη σωτηρία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ