Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οχι στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών

Στο όνομα της «ευαισθησίας» και της «ανθρώπινης αντιμετώπισης» των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, η κυβέρνηση φέρνει ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο, που διευκολύνει την πρόσβαση της νεολαίας στον κόσμο των ναρκωτικών, της φυγής και των ψεύτικων παραδείσων. Αποποινικοποιεί τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, απελευθερώνει την προμήθεια, κατοχή και καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση, ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας. Αυτό το νομοσχέδιο δεν αφορά τους χρήστες. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νεολαία. Κηρύσσει το δήθεν ακίνδυνο της κάνναβης, δίνει σήμα σε ευάλωτες προσωπικότητες ότι ...ο «δρόμος της φυγής» είναι πλέον ανοιχτός και νόμιμος να τον περπατήσουν, διδάσκει την κοινωνία ότι πρέπει να συμβιβαστεί με τα ναρκωτικά.

Δεν πείθουν οι καλές προθέσεις. Εξάλλου, με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, οι χρήστες που βρίσκονται σήμερα στη φυλακή δεν εκτίουν καταδικαστικές ποινές για τη χρήση, αλλά για άλλα αδικήματα που συνδέονται ενδεχομένως με τη χρήση. Εξάλλου, αν πραγματικά νοιάζονταν για τους χρήστες, θα ακολουθούσαν μιαν άλλη πολιτική στον τομέα της απεξάρτησης. Ομως, το νομοσχέδιο είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής που υποχρηματοδοτεί έως και στραγγαλίζει τα προγράμματα πρόληψης και απεξάρτησης. Είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής, που, αντί για απεξάρτηση, προσφέρει στους χρήστες απλόχερα, νόμιμα ναρκωτικά, υποκατάστατα. Για να συντηρούνται στη χρήση. Οχι για να ξεφύγουν από τα πλοκάμια των ναρκωτικών και να επανέλθουν στη ζωή. Τώρα, κάνουν ακόμα ένα επικίνδυνο βήμα: Ανοίγουν τις πόρτες του ευαίσθητου τομέα της απεξάρτησης σε κάθε λογής ιδιωτικούς φορείς, ανοίγοντας την όρεξη σε διάφορους παράνομους σήμερα εμπόρους ελπίδων ή σε επιχειρηματίες της Υγείας, να ξεζουμίζουν απεγνωσμένες οικογένειες.

Τα ομολογουμένως χαμηλά ποσοστά της εξάπλωσης των ναρκωτικών στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου έχει διαδοθεί ή και κατοχυρωθεί νομικά η αποποινικοποίηση, δε συγκινούν την κυβέρνηση που ...μας καλεί να εναρμονιστούμε με τα δεδομένα της ΕΕ. Δηλαδή, να αυξηθεί και εδώ η εξάπλωση των ναρκωτικών, των λεγόμενων μαλακών, που αποτελούν αποδεδειγμένα προθάλαμο για τα υπόλοιπα! Ούτε μέτρησε η εμπειρία των τελευταίων δέκα - δεκαπέντε χρόνων που η χρήση κάνναβης αυξήθηκε στη χώρα μας, ακριβώς λόγω και της έντονης προπαγάνδας για αποποινικοποίηση και ελεύθερη καλλιέργεια σε γλάστρες στα μπαλκόνια. Ούτε το «πείραμα της Ολλανδίας», με την εκτίναξη της χρήσης κάνναβης και του ναρκω-τουρισμού, φαίνεται να συγκινεί την κυβέρνηση...

Ομως η κάνναβη δεν είναι ούτε αθώα, ούτε ακίνδυνη. Μεγάλο ποσοστό των χρηστών ναρκωτικών ξεκινούν από τη χρήση κάνναβης, ενώ τα κυκλώματα διακίνησής της είναι τα ίδια με αυτά που διακινούν όλων των ειδών τα ναρκωτικά. Κι αυτά τα κυκλώματα δεν εξαρθρώθηκαν ούτε εξαλείφθηκαν εκεί που απελευθερώθηκε η χρήση και η καλλιέργειά της. Οι οικογένειες που στενάζουν και ζουν με τον τρόμο όταν εντοπίζουν ότι τα παιδιά τους κάνουν χρήση δεν πρόκειται να ...ανακουφιστούν τώρα που μπορούν να καλλιεργούν στο μπαλκόνι τους γλαστρούλες! Γιατί, όπως εύστοχα σημείωσε το ΚΚΕ σε Επερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή: Τα ναρκωτικά είναι παράνομα επειδή είναι επικίνδυνα, δεν είναι επικίνδυνα γιατί είναι παράνομα, δεν είναι λύση η νομιμοποίησή τους.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ