Παρασκευή 3 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Μέσα στην ΕΕ και αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

Την πρότασή του για ένα «συνασπισμό εξουσίας» που θα σέβεται τα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές τους ενώσεις, περιέγραψε χτες ο Αλ. Τσίπρας

Μια κυβέρνηση η οποία θα διασφαλίσει ντε φάκτο την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, θα διαπραγματευτεί με την τρόικα για τους όρους του υπάρχοντος μνημονίου και θα ζητήσει νέα αναχρηματοδότηση του χρέους, αξιοποιώντας το επιχείρημα ότι αν βουλιάξει η Ελλάδα, βουλιάζει το ευρώ, οραματίζεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα όσα είπε χτες σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο Αλ. Τσίπρας.

Βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε σαν θετικό το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι προβληματίζονται για τον σοσιαλισμό (!), έννοια την οποία το κόμμα του κακοποιεί και λοιδορεί και καλλιέργησε την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση, αν η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα αρκεστεί στην αλλαγή κυβέρνησης και όχι τάξης στην εξουσία.

Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ανυπόμονα ότι σήμερα έχει διαμορφωθεί μια «νέα κοινωνική πλειοψηφία, μια πλειοψηφία που λέει δε σκύβουμε το κεφάλι, δεν πηγαίνουμε σ΄ αυτόν το μονόδρομο», αλλά αυτό που λείπει είναι μια «πολιτική πλειοψηφία». Απαντώντας στο ερώτημα για το πώς φαντάζεται αυτή την πλειοψηφία, ζήτησε εκλογές, από τις οποίες κάλεσε να προκύψει ένας «συνασπισμός εξουσίας» που θα προωθήσει «ένα άλλο σχέδιο αναδιανομής του πλούτου και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Επεξηγώντας, είπε ότι «με το μνημόνιο διαφωνούμε γιατί παράγει ύφεση και δεύτερον γιατί είναι κοινωνικά άδικο». Σαν απάντηση, πρόβαλε «ένα άλλο πρόγραμμα με μεγάλη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο», χωρίς βέβαια να θιχτεί η ιδιοκτησία του πάνω στα μέσα παραγωγής και χωρίς η Ελλάδα να βγει από την ΕΕ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ένας τέτοιος «συνασπισμός εξουσίας» θα έχει αποστολή να «επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο», και όχι βέβαια να ανατρέψει τη στρατηγική που το επιβάλλει, αφού στο ερώτημα αν ο συνασπισμός εξουσίας που προτείνει ο ΣΥΝ λέει να φύγει η χώρα από την ΕΕ, απάντησε: «Κάθε άλλο. Η ΕΕ σήμερα είναι το όπλο μας (...) Εμείς λέμε να αξιοποιήσουμε το χαρτί το ότι είμαστε μέσα, γιατί είμαστε βάρος και άρα αν πάμε στον πάτο θα τους πάρουμε μαζί μας (...) Εμείς θα πάμε σε ένα άλλο πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου για να μειώσουμε τα ελλείμματα. Αφήστε μας μόνους μας και βάζουμε μόνοι στους εαυτούς μας τόκους για να φτάσουμε στη μείωση των ελλειμμάτων».

Ιερό και όσιο το χρέος

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, απευθυνόμενος και πάλι στην ΕΕ, είπε: «Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να μας στηρίξετε. Αν δεν το πιστεύετε εσείς, κοιτάτε τις συνέπειες που έχετε. Και να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε μέσα σε ένα πλαίσιο ισχυρής διαπραγμάτευσης και όρους, αλλά επί της ουσίας ένα σχέδιο για το χρέος το οποίο είναι ο μεγάλος βραχνάς. Κι εμείς λέμε αναδιαπραγμάτευση του χρέους (...) Αρα, μια δίκαιη ρύθμιση του χρέους».

Μετά τα παραπάνω, μόνο σαν πρόκληση προς το λαό μπορεί να ακούγεται η πρόβλεψη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΚΚΕ θα συναινέσει στα σχέδια του αστικού συστήματος να δεθεί χειροπόδαρα ο λαός. Αυτή την προσπάθεια συνδράμει το κόμμα του Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα προκλητικά είπε ότι «θα αναγκαστεί και η ηγεσία του ΚΚΕ να καταλάβει ότι δεν μπορεί να την ενδιαφέρουν μόνο τα ποσοστά τους, αλλά πρέπει να δούμε και τη σωτηρία της χώρας, των εργαζόμενων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ