Σάββατο 28 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Η Τέχνη συναντά την εργατιά

Πλημμύρισε από κόσμο η Εκθεση «Ανθρωποι-Χρώμα + Σίδερο 5» που εγκαινιάστηκε χτες

Με μεγάλο ενδιαφέρον οι επισκέπτες βλέπουν το μόχθο καλλιτεχνών και εργατών
Με μεγάλο ενδιαφέρον οι επισκέπτες βλέπουν το μόχθο καλλιτεχνών και εργατών
Η Ναυπηγοεπισκευστική Ζώνη στο Πέραμα πλημύρισε και πάλι φέτος, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, με χρώματα. Χρώματα πάνω σε καμβάδες, φωτογραφικό χαρτί και κάθε λογής υλικά που συγκροτούν το έργο τέχνης, ανακατεμένα με τις αποχρώσεις της σκουριάς και των λαδιών πάνω σε μηχανές, εργαλεία, κουφάρια πλοίων. Μια «συνάντηση» που συνιστά την Εκθεση εικαστικών και φωτογραφίας «Ανθρωποι - Χρώμα + Σίδερο 5», αυτό το εκπληκτικό πολιτιστικό, αλλά και βαθιά πολιτικό γεγονός της μαζικής συμμετοχής εικαστικών καλλιτεχνών σε μια κοινή παρουσίαση έργων τους, εμπνευσμένων από την καθημερινή πάλη του ανθρώπου να δαμάσει το μέταλλο και να δημιουργήσει καράβια.

Χθες, μέρα εγκαινίων της έκθεσης, ο βιομηχανικός χώρος ακριβώς πάνω στην προβλήτα, γέμισε από κόσμο κάθε ηλικίας, που ήρθε να αγκαλιάσει αυτή την πρωτοποριακή πρωτοβουλία των σωματείων της Ζώνης σε συνεργασία με την Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών. Ανταπόκριση που δείχνει την ανάγκη του κόσμου, όχι μόνο για ένα καλλιτεχνικό έργο που σταματά την «προσφορά» του σε ένα αισθητικό επίπεδο στη μορφή του, αλλά που πραγματώνει τον κοινωνικό ρόλο της Τέχνης και μέσα από το περιεχόμενό του. Οταν αυτό το περιεχόμενο «μιλά» στο νου και την καρδιά του ανθρώπου που παράγει τον πλούτο, όταν εμπνέεται από τους αγώνες και τις αγωνίες του.

Αυτό το στοιχείο ανέδειξε στο χαιρετισμό του ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, λέγοντας ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία που εκατοντάδες καλλιτέχνες ξεφεύγουν από το "σταρ σίστεμ" και δημιουργούν, βρίσκονται στο πλευρό των ανθρώπων του μόχθου, εμπνέονται από τα προβλήματά τους, από τις ανάγκες τους, έρχονται να προσφέρουν αφιλοκερδώς την τέχνη τους, να βοηθήσουν το κίνημα να κάνει μερικά βήματα μπροστά».

Σημείωσε ότι αυτή η συμβολή έχει πολύ μεγάλη σημασία ιδιαίτερα σήμερα με την «επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και ο λαός μας για να πληρώσουν την κρίση», αλλά και την «προσπάθεια των σωματείων, μέσα από τη γραμμή του ΠΑΜΕ, για την ανασύνταξη του κινήματος, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αντεπίθεσης της εργατικής τάξης». Ανέδειξε επίσης την τραγική κατάσταση εγκατάλειψης και απαξίωσης που δημιουργεί στη Ζώνη ο «συγκεκριμένος πολιτικός σχεδιασμός» του κεφαλαίου στο πλαίσιο του παγκόσμιου καπιταλιστικού καταμερισμού.

Εκ μέρους των καλλιτεχνών μίλησε ο γλύπτης Μπάμπης Δαραδήμος, ο οποίος ανέδειξε με εύληπτο όσο και συγκινητικό τρόπο το πώς «λειτουργεί» η σχέση του καλλιτέχνη με το χώρο της Ζώνης. Οχι όμως όλων των καλλιτεχνών. Αλλά αυτών που, όπως σημείωσε, εναντιώνονται στην πώληση της συνείδησής τους. Εξηγώντας «τι συμβαίνει» και «τι βρίσκουν» οι καλλιτέχνες στο Πέραμα, ο Μπ. Δαραδήμος αναφέρθηκε στις ομοιότητες που διέπουν τη δουλειά των εργατών και των μαστόρων στη Ζώνη, με τον εικαστικό καλλιτέχνη. «Δεν φτάνει να φανταστείς έναν πίνακα, πρέπει να τον ζωγραφίσεις κιόλας» είπε χαρακτηριστικά. Και ακόμη πιο καθαρό έγινε με το κλείσιμο του χαιρετισμού του, όπου μετέφερε μια συγκλονιστική συνομιλία των καλλιτεχνών με τους εργάτες, δίπλα σε ένα μισοτελειωμένο και εγκαταλειμμένο πλέον καράβι. «Τουλάχιστον πληρωθήκατε έστω κι αν δεν τέλειωσε;» ρώτησαν τους εργάτες. «Πληρωθήκαμε. Αλλά τι να το κάνεις. Αφού δεν το είδαμε να πέφτει στη θάλασσα»...

Στην έκθεση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ και την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ.

Η εκδήλωση των εγκαινίων έκλεισε με συναυλία εργατικών και λαϊκών τραγουδιών από τους Νίκο Περγιάλη και Νίκο Τάγκα και την Ομάδα «Μελόδημα».

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα για σήμερα περιλαμβάνει: στις 7 μ.μ., παρουσίαση του βιβλίου «Ο βασιλιάς άνθρακας» του Α. Σίνκλερ (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»). Θα ακολουθήσει συζήτηση και στις 9 μ.μ.: Συναυλία με τον Βασίλη Βασιλάτο «Ιστορίες για κρουστά», όπου συμμετέχει η Καίτη Κουλλιά.

Αύριο Κυριακή: 7 μ.μ.: Προβολή της ταινίας «Κούλε Βάμπε» (σκηνοθεσία Μπ. Μπρεχτ, μουσική Χ. Αϊσλερ), με θέμα την κρίση του 1929. 8 μ.μ. συζήτηση: «Αιτίες και συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης». 9 μ.μ.: Συναυλία «Ενα τραγούδι για τους ανέργους» - Μουσικό Σχολείο Πειραιά - Γρηγόρης Νικολόπουλος - μουσικό σχήμα «Κολλεκτίβα». Εκδηλώσεις, επίσης, θα υπάρξουν και το τριήμερο από 3/6 - 5/6.

Επίσης θα γίνονται και εργαστήρια για παιδιά: Κυριακή 29/5, 11.00 π.μ., φωτογραφία / βιβλιοδεσία/ ζωγραφική. Κυριακή 5/6, 11.00 π.μ., ζωγραφική / γλυπτική.

Η έκθεση λειτουργεί από τις 12μ. - 9 μ.μ., θα διαρκέσει μέχρι τις 5/6 και μας καλεί όλους να την επισκεφτούμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ