Η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος με τους δημοσιογράφους
-- Ο πρωθυπουργός σας ζήτησε συναίνεση, έθεσε το ζήτημα των συνεργασιών ή κυβέρνησης προσωπικοτήτων;
-- Ο κ. Παπανδρέου βασικά θέλει συνευθύνη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Διαπραγματεύσεις όμως που ούτε ένα σημείο δεν αφορά την ανακούφιση του λαού. Καταλαβαίνετε ότι με αυτό τον τρόπο εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μιλάμε για προσωπικότητες. Διότι ό,τι ζητιέται σήμερα είναι αποφασιστικά ενταγμένο σε αυτή την πολιτική, αναζητούνται τρόποι βελτίωσης.
Και θέλω να ξεκαθαρίσω και ένα ακόμα πράγμα. Ισχύει αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Δεν ενδιαφέρει τόσο την ΕΕ και τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές κ.λπ. εδώ στην Ελλάδα, η συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα, γιατί, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, υπάρχει στην γενική γραμμή πλεύσης. Τους ενδιαφέρει μέσα από τη συναίνεση να βάλουν φίμωτρο στο λαό.
Τα πράγματα είναι έτσι που τη συναίνεση τη θέλουν ως όχημα για να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα. Και πρέπει να σας πω ότι η ΕΕ, η τρόικα, οι πάντες πιέζουν σήμερα - εμάς αυτή είναι η εκτίμησή μας - για όσο το δυνατό μεγαλύτερη βία κατά του λαού και του λαϊκού κινήματος. Και βία και αποπροσανατολισμό, και βία και χειραγώγηση του κινήματος, και βία και δημιουργία αναχωμάτων. Οταν δεν πιάσει η βία να πιάσουν τα αναχώματα, όταν δεν πιάσουν τα αναχώματα να πιάσει η βία, η ιδεολογική τρομοκρατία.
-- Φαντάζομαι ότι μέσα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ετέθη το δίλημμα ότι κινδυνεύουμε να κατεβάσουμε ρολά στις 15 Ιουλίου, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
-- Κοιτάξτε, η κρίση υπάρχει. Δεν είναι εφεύρημα, ούτε πρόσχημα, ούτε τίποτα άλλο. Και δεν τη δημιούργησε το μνημόνιο. Το μνημόνιο πέτυχε να αφαιρεθούν λαϊκές κατακτήσεις. Η κρίση είναι υπαρκτή, όπως είχαμε πει, στην Ελλάδα θα είναι βαθύτερη, οξύτερη, θα κρατήσει περισσότερο. Η ανάκαμψη θα είναι αναιμική και θα έρθει καινούρια κρίση. Αυτό που εμείς τουλάχιστον τονίσαμε ότι αν τολμήσουν να κάνουν στάση πληρωμών στο λαό, μια ώρα αρχύτερα ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί.
Και το ξεκαθαρίζουμε: Οχι τον ξεσηκωμό της κατσαρόλας και τον ξεσηκωμό απλώς των δικαιολογημένα αγανακτισμένων και οργισμένων ανθρώπων. Εδώ μπαίνει ζήτημα να δρομολογήσεις την ανατροπή του πολιτικού συστήματος, την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Μια τέτοια απάντηση του λαού θα δημιουργήσει προϋποθέσεις, ενδεχομένως - και εμείς έχουμε αυτήν την αισιοδοξία - να συγκρατήσεις τον κατήφορο. Διότι, με τη στάση πληρωμών ο λαός θα καταθέσει καινούρια και μετά θα έρθει η πέμπτη, η έκτη, η έβδομη, η όγδοη, η ένατη, η δέκατη κρίση.
Αν ξεσπάσει κρίση στην Ιταλία, αν η κρίση ξεσπάσει στη Γαλλία; Εδώ δε μιλάμε για κρίση στην Ελλάδα, η κρίση του καπιταλισμού αυτή τη στιγμή εκδηλώνεται συγχρονισμένα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Αρα, δεν υπάρχουν για το λαό προσωρινές θυσίες. Υπάρχουν για το λαό οριστικές, δυσβάστακτες θυσίες που οδηγούν τον έναν εκβιασμό να ξετυλίγεται ύστερα από τον άλλο.
-- Εθεσε θέμα πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός;
-- Οχι. Μου έχει κάνει εντύπωση η πολλή συζήτηση που γίνεται για δημοψηφίσματα. Και ξέρετε, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν είναι ένας άνθρωπος που επιπόλαια έριξε κάτι. Αύριο μπορεί να δούμε κανένα δημοψήφισμα για να παρακαμφθεί κάποιο συνταγματικό κώλυμα. Λέω, - δεν ειπώθηκε κανένα θεματολόγιο. Παραδείγματος χάριν, τρομοκρατικό δημοψήφισμα, «ευρώ ή δραχμή». Δημοψήφισμα, παραδείγματος χάριν, για τη μείωση του κράτους που σημαίνει να νομιμοποιηθούν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αυτά τα δημοψηφίσματα τα θέλουν τα μονοπώλια για να ακουμπήσει ο λαός το κεφάλι στο χώμα.
Και γιατί να γίνεται σήμερα συζήτηση για το δημοψήφισμα; Δημοψηφίσματα προβλέπονται. Πραγματικό δημοψήφισμα ήταν αυτό που προτείναμε, για τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Αλλά θα σας πω και ένα άλλο: Τα δημοψηφίσματα που γίνονται υπό την κυριαρχία των δυνάμεων που θεωρούν μονόδρομο την ΕΕ, είδατε πώς τα χρησιμοποιούν; Είδατε τι έγινε στη Γαλλία. Οι Γάλλοι ψήφισαν κατά του Μάαστριχτ και ύστερα από ένα χρόνο με απειλές τους έβαλαν και ξαναψήφισαν, 50% συν 1 υπέρ. Οι Ιρλανδοί ψήφισαν κατά της ευρωσυνθήκης, μετά τους απείλησαν, ψήφισαν «ναι» και μετά ήρθε η κρίση.
Ξέρετε, όπλα είναι όλα, και οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα. Αλλά αν ο λαός πάει στην κάλπη, είτε με δημοψήφισμα, είτε με εκλογές κάτω από το εκβιαστικό δίλημμα και σκύψει το κεφάλι, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Τότε οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα θα προσφέρουν θαυμάσια νομιμοποίηση στην πλήρη υποταγή του λαού. Επομένως, όταν ο λαός είναι χειραφετημένος μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε μετερίζι πάλης για να κερδίζει μικρές ή μεγάλες μάχες. `Η τουλάχιστον, να μην τις χάνει.
-- Θεωρείτε από το κλίμα που είδατε να υπάρχει μέσα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και ειδικότερα από τη θέση που υπήρχε από την πλευρά του κυρίου Σαμαρά, ότι είναι πιθανό να δούμε άμεσα το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών;
-- Εσείς μου ζητάτε να πω τι βγήκε σαν είδηση. Σαν είδηση δε βγήκαν εκλογές. Θα σας πω όμως τη γνώμη μου. Ακριβώς, δεν πάμε για εκλογές μπορεί να σημαίνει μια ώρα αρχύτερα εκλογές, κάτω από κάτι το πολύ ειδικό και ξαφνικό. Για να είναι ακόμα πιο εκβιαστική η επιλογή των εκλογών. Τέτοια είδηση δε βγήκε. Δεν μπορώ να μεταφράζω τους ομιλητές κατά το δοκούν. Ομως, η διαβεβαίωση αυτή μπορεί να σημάνει μια ώρα αρχύτερα εκλογές, γιατί μπορεί να φανεί ότι υπάρχει ένας ειδικός κίνδυνος και θα ζητήσουν από το λαό με εκλογές να επικυρώσει όλα τα μέτρα που έχουν έρθει, ως «άσχημα μεν, αναγκαία δε».
-- Είπε κάτι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
-- Τοποθετήθηκε.
-- Τι είπε ο Πρόεδρος;
-- Ο Πρόεδρος ζήτησε να ανταλλαγούν απόψεις για να βοηθηθεί η χώρα. Τι θα έλεγε;
-- Είδατε κάποια διαφορά σε αυτά που είπε ο πρωθυπουργός, σε αυτά που εμφανίστηκε διατεθειμένος να δώσει για να πάρει τη συναίνεση, σε σχέση με τις τελευταίες συναντήσεις;
-- Οχι. Τίποτα καινούριο. Ενδεχομένως να θέλει να πάει να πει στην τρόικα «έκανα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών». Ενδεχομένως να θέλει να αξιοποιήσει άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αλλά πρέπει να σας πω - και είμαι βέβαιη - όταν θα μιλήσει, θα λέει «πλην ΚΚΕ».
-- Ούτε πρόσωπα πρότεινε;
-- Οχι.
-- Από τη συνάντηση βγήκατε το ίδιο προβληματισμένη, λιγότερο ικανοποιημένη, με κάποιους άλλους ενδοιασμούς;
-- Κοιτάξτε, εμείς δεν αισθανόμαστε προδομένοι από την κυβέρνηση γιατί ποτέ δεν της δώσαμε εμπιστοσύνη, όπως δεν δώσαμε εμπιστοσύνη και στη ΝΔ. Δεν είμαστε θυμωμένοι με την κυβέρνηση, όπως δεν ήμασταν θυμωμένοι και με τη ΝΔ, γιατί δε μας είχε δώσει το δικαίωμα να ελπίζουμε και δεν ελπίζαμε από αυτούς.
Αυτό που νιώθουμε είναι ότι εμείς είμαστε εδώ και οι άλλοι είναι απέναντι. Και γι' αυτό δεν έχουμε ανάγκη σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς στον πρωθυπουργό, να λέμε ότι έχουμε μια κυβέρνηση που «κοιμήθηκε στο τιμόνι», μια κυβέρνηση «που έχασε την ορμή της» και κάτι τέτοια ή κάτι που ακουγόταν για τη ΝΔ, «ένας πρωθυπουργός κλεισμένος στο Μαξίμου». Εμείς θεωρούμε, ότι όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθούσε να εξασφαλίσει τα κέρδη των μονοπωλίων, το ίδιο προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, αυτή μέσα στις σημερινές συνθήκες.