Προκλητική για το λαό η δήλωση του Ολι Ρεν αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Στη δήλωσή του ο επίτροπος της ΕΕ σημειώνει τη λύπη του «για την αποτυχία των αρχηγών των ελληνικών πολιτικών κομμάτων να πετύχουν συναίνεση σε ό,τι αφορά την οικονομική προσαρμογή με στόχο να ξεπεραστεί η κρίση χρέους», και αναμένει ότι «θα συνεχιστούν οι προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί διακομματική συμφωνία και υποστήριξη προς το πρόγραμμα ΕΕ - ΔΝΤ. Πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία, ο χρόνος τελειώνει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να υιοθετήσουν εποικοδομητική στάση και να υποστηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος. Το εύρος της πρόκλησης αποτελεί τεστ για την ελληνική κοινωνία συνολικά και για το λόγο αυτό απαιτεί τη συμβολή όλων των κομμάτων και των πολιτών».
Με τον πλέον κυνικό τρόπο, η ΕΕ ομολογεί ότι η πρεμούρα της - που είναι και πρεμούρα της κυβέρνησης - δεν είναι να συναινέσουν τα αστικά κόμματα σε ζητήματα που ούτως ή άλλως συμπίπτουν στρατηγικά, αλλά να ανεβάσουν την ευθύνη τους στην προσπάθεια ενσωμάτωσης του λαού στη φιλομονοπωλιακή πολιτική που συνυπηρετούν.
Συμπληρωματικά στα παραπάνω, χτες, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι δε γνωρίζει τα συμπεράσματα της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ξεκαθάρισε ότι, «σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ, η καταβολή μπορεί να γίνει μόνο εάν η αναχρηματοδότηση για περίοδο 12 μηνών είναι εγγυημένη. Είναι δεδομένο, όχι σχόλιο».
Τους κάλπικους εκβιασμούς προς το λαό ενισχύει ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε χτες ότι η Ολλανδία δε θα δώσει τη συγκατάθεσή της για την εκταμίευση των δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα αν δεν προηγηθεί η καταβολή της δόσης του ΔΝΤ.
Επανέλαβε ακόμα ότι προϋπόθεση για να εγκρίνει το ΔΝΤ την εκταμίευση της δόσης είναι να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας και έθεσε ξανά επί τάπητος την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ξεκαθαρίζοντας: «Θα μπορούσαμε να δανείζουμε την Ελλάδα στο μέλλον εάν γνωρίζαμε μετά βεβαιότητος ότι θα πάρουμε πίσω τα χρήματά μας. Οι Ελληνες έχουν περιουσία ύψους 300 δισ. ευρώ σε αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους, ακόμη και εργοστάσια τσιμέντου - απαιτούμε ισχυρές εγγυήσεις».
Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, επισήμανε ότι «όσο το ΔΝΤ θεωρεί δεδομένη την ικανότητα της Ελλάδας όσον αφορά το χρέος της, είναι καλύτερο να συνεχίσουμε τις πιέσεις προς την Ελλάδα» και απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε ότι αν δε συμφωνήσει στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων «δε θα υπάρξουν νέα χρήματα από την Ολλανδία».
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, Νουτ Βέλινκ, δηλώνει «απολύτως πεπεισμένος» ότι η Ελλάδα θα λάβει τη δόση του Ιούνη από το ΔΝΤ, ενώ ο Τζον Λίπσκι διευκρινίζει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου, αλλά δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ημερομηνία καταβολής της.
Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», το οποίο επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου χωρίς να τον κατονομάζει, η ΕΕ «συζητά πρόσωπο με πρόσωπο με το ΔΝΤ και προσπαθεί να βρει μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα σε όλους τους παίκτες», ελπίζοντας ότι το ΔΝΤ θα επιδείξει «ορθολογική ευελιξία» στην εκταμίευση της δόσης του Ιούνη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών πρόκειται να συζητήσουν με τις τράπεζες την ιδέα μετακύλισης του ελληνικού χρέους. «Παίζεται ένα παιχνίδι εύθραυστης ισορροπίας, γιατί υπάρχουν πολλοί παίκτες που εμπλέκονται και βάζουν ορισμένες πολύ ανελαστικές κόκκινες γραμμές. Αν αθροίσουμε όλες αυτές τις κόκκινες γραμμές μαζί, δεν μπορεί να βρεθεί λύση».
Από την πλευρά του, ο Πίτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους «5 σοφούς» του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, προτείνει διαγραφή του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 40% και το υπόλοιπο 60% του χρέους να καλυφθεί με ευρωομόλογα. Ακόμα, επαναλαμβάνει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα βοηθούσε, καθώς θα επέτρεπε μια υποτίμηση του παλιού νομίσματος. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι θα ήταν πολύ μεγάλοι.
Στο ίδιο πνεύμα, η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» επαναλαμβάνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν εθελοντικά από μέρος των απαιτήσεών τους. Τέλος, η γερμανική «Berliner Zeitung» σημειώνει: «Πολλοί θέλουν τώρα να αποκομίσουν οφέλη από την ελληνική κρίση. Οταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες φλυαρούν για ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα και διάσωση της Ελλάδας, στην πραγματικότητα πρόκειται για τη διάσωση των δικών τους προϋπολογισμών και την προστασία των τραπεζών και των κερδοσκόπων».