Τρίτη 5 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖ. ΣΟΡΟΣ
Παζάρια και ανταγωνισμοί πίσω από κλειστές πόρτες

Φουντώνουν τα σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας

Από προηγούμενη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Από προηγούμενη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Εχοντας έτοιμο το «πακέτο» μέτρων ύψους άνω των 27 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και μέσα σε κλίμα έντονων ανταγωνισμών, με επίκεντρο την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες με το γνωστό αρπακτικό των καπιταλιστικών αγορών και διαχειριστή ισχυρών μονοπωλιακών κεφαλαίων Τζ. Σόρος, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η έλευση του μεγαλοεπενδυτή στην Ελλάδα, ο οποίος κατά καιρούς έχει ταχτεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, συνέπεσε με την έλευση του κλιμακίου της τρόικας, την ίδια ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της χώρας. Η κυβέρνηση μπορεί να διαψεύδει, μέσω των κυβερνητικών στελεχών, σε όλους τους τόνους, το ενδεχόμενο της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», αλλά την ίδια στιγμή αξιοποιεί τις «εκτιμήσεις» των καπιταλιστικών αγορών για να συντηρεί κλίμα τρομοκράτησης του λαού.

Η ένταση της αντιλαϊκής επέλασης γίνεται στο φόντο:

α) Της δεδομένης απόφασης των κυβερνώντων να προωθήσουν νέες ανατροπές (μειώσεις μισθών - ανατροπές εργασιακών σχέσεων), να λεηλατήσουν με φόρους το λαϊκό εισόδημα και να περικόψουν δραστικά τις πενιχρές κοινωνικές παροχές.

β) Των έντονων ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μικρότερη δυνατή καταστροφή κεφαλαίων από την κυοφορούμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ανταγωνισμοί υπάρχουν και μεταξύ των μονοπωλίων για την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας.

γ) Των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα να διαχειριστεί τη βαθιά κρίση.

Σύμφωνα με διαρροές, η συζήτηση με τον Τζ. Σόρος περιλάμβανε τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και την Ευρώπη, με έμφαση στην Ελλάδα. Στελέχη της κυβέρνησης υποστήριξαν ότι ο Σόρος δεν έθεσε θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Στο τραπέζι τέθηκε και η κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Αφρική και ειδικότερα στη Λιβύη. Δίνοντας το στίγμα των συζητήσεων, μια μέρα νωρίτερα, ο Τζ. Σόρος, μιλώντας σε κλειστό συνέδριο, όπου συμμετείχαν Ελληνες επιχειρηματίες, επενδυτές αλλά και πολιτικοί, είχε εκφράσει «αισιοδοξία για τη διάσωση της Ελλάδος, (...) αρκεί να επιδειχθεί συνέπεια στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια».

Στο κλειστό συνέδριο, που έγινε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχαν ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Π. Ευθυμίου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Στ. Μάνος και Γ. Αλογοσκούφης, ο εφοπλιστής Π. Τσάκος, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλος, καθώς και ένας μεγαλοτραπεζίτης.

Δείχνοντας τα παιχνίδια που παίζονται στο παρασκήνιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στο συνέδριο, όπως διέρρευσε αργότερα, ο Τζ. Σόρος ανέφερε ότι «στις ΗΠΑ αυτήν την περίοδο επικρατεί ιδιαιτέρως θετικό κλίμα για την Ελλάδα» και στον αντίποδα πρόσθεσε ότι το «μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη υπάρχει λόγω του ελλείμματος πολιτικής ηγεσίας και έλλειψης θεσμών για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων». Μάλιστα, είπε ότι «η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θέλει να σωθεί η Ελλάδα» και άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «η Ευρώπη πρέπει να είναι ενιαία και όχι ένας όμιλος πλούσιων χωρών».

Αξίζει να αναφερθεί ότι την προηγούμενη Παρασκευή ο Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε στα πλαίσια συνεδρίου στην Ιταλία τόσο με τον Τζ. Σόρος όσο και με τον Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος έχει μιλήσει πολλές φορές για τη «χρεοκοπία» της Ελλάδας. Στο συνέδριο ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της «Deutsche Bank», Τζόζεφ Ακερμαν.

Σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, φουντώνουν τα δημοσιεύματα και οι πιέσεις από την πλευρά των εκπροσώπων της καπιταλιστικής αγοράς για επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας και άλλων κρατών - μελών της Ευρωζώνης, όπως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει σύντομα σε αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς εκτιμά ότι τα τρέχοντα μέτρα στην Ελλάδα δεν είναι επαρκή και θεωρεί πως οι λύσεις είναι τρεις: Να μειωθούν τα επιτόκια, να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή των δανείων, να γίνει ένα «κούρεμα» στο χρέος. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο μόνος λόγος που το ΔΝΤ δε μιλάει δημόσια για αναδιάρθρωση είναι επειδή φοβάται μήπως φέρει την Πορτογαλία σε ακόμα δυσκολότερη θέση. Το ΔΝΤ διέψευσε το δημοσίευμα.

Ωστόσο, το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού δεν είναι το μόνο που προκρίνει την άμεση αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Γιαν Χάτσιους, επικεφαλής οικονομολόγο της «Goldman Sachs», «μία αναδιάρθρωση του χρέους εν ευθέτω χρόνω (σ.σ. για την Ελλάδα) παραμένει ρεαλιστικό σενάριο». Ομοίως, η Μαίρη - Αν Αλιέρ, αναλύτρια της «Amundi Asset Management», εκτιμά ότι «η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της το 2013 ή ίσως και πιο πριν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ