Τρίτη 5 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαχρονική ληστεία των Ταμείων

Στο μάτι του κυκλώνα η αντιλαϊκή πολιτική έχει βάλει όχι μόνο τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αλλά και την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων. Η λεηλασία επί δεκαετίες των αποθεματικών τους με διάφορες μορφές, οδηγούν σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, τα οικονομικά των Ταμείων στο «κόκκινο». Ομως οι κυβερνώντες για άλλη μια φορά επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, συνδέοντας την άσχημη κατάσταση της περιουσίας των Ταμείων με μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, στο βαθμό που αυτά έχουν στα χέρια τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Καταρχήν, η αγορά τίτλων του Δημοσίου εκ μέρους των Ταμείων ήταν πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που σε αυτά είχαν βρει την αγελάδα που αρμέγουν, άρα οι ίδιοι ευθύνονται γιατί ήδη μέρος των χρημάτων αυτών έχει απαξιωθεί. Η πολιτική αυτή ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να θωρακίσει την περιουσία των Ταμείων. Το αντίθετο, πλιατσικολόγησε σε βάρος της, όπως και η πλουτοκρατία. Γιατί, τα Ταμεία, δηλαδή οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους, δεν χρηματοδοτούσαν μόνο το Δημόσιο. Χρηματοδοτούσαν ταυτόχρονα και το μεγάλο κεφάλαιο με την αγορά μετοχών, τζογάροντας και ρισκάροντας στο χρηματιστήριο τον ιδρώτα των εργατών. Ετσι το ΙΚΑ μόλις στο εννιάμηνο Δεκέμβριος 2009 - Αύγουστος 2010 είχε συνολικές απώλειες στην περιουσία του που ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ, ποσό που ανέρχεται στο 32,65% του συνόλου της. Μάλιστα, οι απώλειες στις μετοχές ανήλθαν στο 47,2%! Αντίστοιχα ο ΟΑΕΕ μέσα σε 16 μήνες (Αύγουστος 2009 - Δεκέμβριος 2010) είδε την αξία της περιουσίας του να κατρακυλά, τα ομόλογα που διέθετε μειώθηκαν κατά 73,7% από τα 247 εκατ. ευρώ στα 65 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των μετοχών του κατά 52% από τα 139,8 εκατ. ευρώ στα 67 εκατ. ευρώ.

Ομως αυτό δεν είναι το μοναδικό έγκλημα. Κράτος και εργοδοσία συνεχίζουν να μην καταβάλλουν στο ασφαλιστικό σύστημα τις υποχρεώσεις τους. Οι οφειλές του Δημοσίου και φορέων του προς το ΙΚΑ υπολογίζονται σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η εισφοροδιαφυγή συνεχίζεται και παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, στερώντας από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό εισφορές που υπολογίζονται σε πάνω από 3 δισ. ευρώ το χρόνο. Και αυτή η μεγάλη αιμορραγία είναι η «αόρατη» πληγή που κάθε μέρα συντομεύει την ίδια τη ζωή του ΙΚΑ.

Οι κυβερνήσεις όμως αντί να αντιμετωπίσουν το διαρκές αυτό έγκλημα, το συγκαλύπτουν, προβαίνουν σε νέες χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ της μεγαλοεργοδοσίας, όπως έκαναν με την τελευταία ρύθμιση με την οποία ανέστειλαν τα αναγκαστικά μέτρα σε βάρος αυτών που δεν πληρώνουν τις εισφορές, ενώ με τη λεγόμενη ηλεκτρονική κάρτα προωθούν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τον ερχόμενο Ιούλη κατά 10%, μείωση που θα φτάσει το 25% το 2013. Ας μην καμώνονται λοιπόν ότι ανησυχούν για την περιουσία των Ταμείων, τα οποία η πολιτική τους τα ωθεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ