Πέμπτη 24 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Προχωρούν καρκινογόνα καύση και ιδιωτικοποίηση

Εγκρίθηκε χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο ο νόμος - πλαίσιο για τα απόβλητα

Εγκρίθηκε χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο ο νόμος - πλαίσιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα απόβλητα, που αναβαθμίζει την καρκινογόνα καύση σε μέθοδο ενεργειακής αξιοποίησης. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση στηρίζει τις μεθοδεύσεις της για ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων και την επιβολή της επικίνδυνης για την υγεία και το περιβάλλον καύσης (σε συνδυασμό με τη μέθοδο της βιολογικής ξήρανσης) στο σχεδιασμό της Αττικής και όλων των άλλων περιφερειών της χώρας, σε όφελος ελάχιστων μονοπωλιακών ομίλων που την προωθούν και θα μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους σε βάρος της λαϊκής οικογένειας, η οποία θα υποχρεωθεί να πληρώνει πολλαπλάσια ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας.

Σημειώνεται ότι ο νόμος - πλαίσιο αποτελεί ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2008/98/ΕΚ, σύμφωνα με την οποία η καύση αναβαθμίζεται στην πενταβάθμια κλίμακα της διαχείρισης απορριμμάτων (από την 5η στην 4η θέση) αν πετυχαίνει ένα βαθμό ενεργειακής αξιοποίησης π.χ. για τηλεθέρμανση. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση με άλλο νόμο έχει φροντίσει να συμπεριλάβει την καύση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παραχωρεί έτσι στο κεφάλαιο δάση και δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, εθνικά πάρκα και δρυμούς, παράκτιες περιοχές, ακόμη και τη χρήση αιγιαλών, προκειμένου να εγκαταστήσει, κατά παρέκκλιση ακόμη και της υπάρχουσας ψευδεπίγραφης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ιδιωτικές μονάδες καύσης, οι οποίες μάλιστα θα επιδοτούνται επιπλέον από τον ελληνικό λαό για την ενέργεια που παράγουν.

Σημειώνεται ότι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει ξεκινήσει με μια σειρά από αδειοδοτήσεις για εργοστάσια βιολογικής ξήρανσης, που τείνει να κυριαρχήσει, με ισχυρή κυβερνητική υποστήριξη από τη ΝΔ και τώρα από το ΠΑΣΟΚ, σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης από Αττική, Δυτ. Μακεδονία, Αχαΐα, Κρήτη, Ημαθία.

Ειδικότερα στην Αττική, η κυβέρνηση αδειοδότησε μονάδα που θα προεπεξεργάζεται 700.000 τόνους απορριμμάτων το χρόνο με τη μέθοδο της «βιολογικής ξήρανσης», στο Θριάσιο, προκειμένου αυτά, μετά την ξήρανσή τους και την αφαίρεση των αδρανών/άκαυστων υλικών, να οδηγούνται για καύση. Τη μονάδα αυτή θα τη λειτουργούν και θα εκμεταλλεύονται για 25 χρόνια οι ιδιώτες. Η θηριώδης αυτή μονάδα θα ανακυκλώνει μόνο το 1,5% με 2% των απορριμμάτων, ενώ από το υπόλοιπο 98%, το 20% θα θάβεται απευθείας ως υπόλειμμα στο ΧΥΤΑ Λιοσίων - Φυλής, το 20% με 25% θα εξατμίζεται κατά τη βιοξήρανση και το υπόλοιπο 55% προορίζεται για καύσιμο υλικό σε μονάδα καύσης, αφού δεν έχει άλλον αποδέκτη στη βιομηχανία. Με το συνδυασμό αυτό, το κόστος επεξεργασίας θα φτάσει στα 200 ευρώ τον τόνο (από 45 ευρώ που είναι σήμερα), με αποτέλεσμα να υπερτετραπλασιαστούν ανταποδοτικά τέλη που θα πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες.

Ξεχωριστή θεωρείται η περίπτωση αδειοδότησης εργοστασίου του Βόλου. Το εργοστάσιο αυτό θα λειτουργεί με εισαγόμενα σκουπίδια από την Ιταλία, τα οποία θα φτάνουν με ενδιάμεση στάση και επεξεργασία στον Αστακό, προκειμένου να οδηγούνται για καύση στη Β' ΒΙΠΕ Βόλου ένα εκατομμύριο τόνοι το χρόνο ως «βιομάζα»!

Η θέση του ΚΚΕ

Για το σημαντικό αυτό θέμα, οι θέσεις του ΚΚΕ είναι οι εξής:

  • Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι: Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση), ασφαλής υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται.
  • Χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων.
  • Ειδικά για την Αττική το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής - Α. Λιοσίων και την απαγόρευση κάθε νέας άλλης εγκατάστασης, καθώς και για την αναζήτηση νέων υποψηφίων χώρων και σε εκτός Αττικής περιοχές.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρωγός στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων(2012-04-14 00:00:00.0)
Βήμα το βήμα η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων(2011-12-30 00:00:00.0)
Προωθούν την παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο(2010-12-21 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες η διαχείριση σκουπιδιών!(2010-03-20 00:00:00.0)
Πλήρης ιδιωτικοποίηση και με πανάκριβη μέθοδο(2009-01-23 00:00:00.0)
Στο Θριάσιο θα συνεχίσουν να ζουν με τα σκουπίδια(2008-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ