Παρασκευή 4 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Για τα συγγράμματα

Ενα βήμα πριν την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ βρίσκεται η κυβέρνηση. Με εγκύκλιο προς τα Ιδρύματα, ορίζει ότι οι φοιτητές και σπουδαστές θα μπορούν στο εξής να παίρνουν μόνο ένα βιβλίο για κάθε μάθημα. Πρόκειται για μια εντολή που παραγνωρίζει τις ανάγκες του κάθε μαθήματος και, πολύ περισσότερο, τις ανάγκες της επιστήμης συνολικά, έστω και αυτής της αστικής. `Η, πιο σωστά, δεν τις παραγνωρίζει, αλλά τις μετρά με κόστος και το φορτώνει στους φοιτητές. Και όποιος αντέξει, δηλαδή τα παιδιά των αστών. Τα παιδιά του λαού ας μη γίνουν επιστήμονες, ή ας ξεπουληθούν για να γίνουν. Τα πανεπιστημιακά συγγράμματα αποτελούν (ή πρέπει να αποτελούν) για τον κάθε φοιτητή τη βάση της επιστήμης του. Είναι το τμήμα εκείνο της βιβλιοθήκης του, που θα χρειαστεί να ανατρέξει πολλές φορές στο μέλλον, που πάνω του θα χτίσει στο μέλλον την πιθανή συνέχεια των σπουδών του, την επίλυση προβλημάτων που θα του προκύπτουν πάνω στην επιστημονική του δουλειά (εφόσον, βέβαια, εργάζεται στο αντικείμενό του). Από αυτήν τη σκοπιά, ο «μπακαλίστικος» περιορισμός των δωρεάν διανεμόμενων συγγραμμάτων σε ένα και μόνο βιβλίο, αποτελεί υποβάθμιση των σπουδών για τα παιδιά του λαού. Οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ δεν πρέπει να επιτρέψουν αυτήν την εξέλιξη.

Στην πράξη, αυτό που θα γίνει θα είναι να πέσει στις πλάτες των φοιτητών το κόστος αγοράς των - επιπλέον του ενός - απαιτούμενων βιβλίων. Στις πλάτες των φοιτητών, που ήδη δεν μπορούν να τα βγάζουν πέρα με το κόστος των σπουδών τους, που το 45% του πληθυσμού τους αναγκάζεται να δουλέψει παράλληλα με τις σπουδές, που το 10% δουλεύει ήδη από το πρώτο έτος, που σε λίγο θα αρχίσουμε να μετράμε ποσοστά αυτών που εγκαταλείπουν τις σπουδές γιατί δε θα μπορούν λόγω ανέχειας των οικογενειών τους... Οι φοιτητές ήδη πληρώνουν πολλά για τις σπουδές τους (σίτιση, στέγαση, μεταφορές, αναλώσιμα, σημειώσεις), τώρα τους βάζουν να πληρώνουν και για συγγράμματα, αύριο θα τους ζητήσουν να πληρώνουν και δίδακτρα. Να σημάνει ξεσηκωμός, να απαιτήσουν να παρθεί πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος.

Είναι παραπάνω από φανερό ότι αυτή η κυβερνητική απόφαση είναι βήμα προς την πλήρη κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος εδράζεται στο νόμο - πλαίσιο της ΝΔ, είναι συνέχεια της ίδιας πολιτικής. Αυτή η πολιτική έχει συγκεκριμένες εκφράσεις και μέσα στις σχολές: Είναι οι παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που την υπερασπίζονται ανοιχτά, είναι μια μεγάλη μερίδα του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και οι πρυτάνεις που ήταν λαλίστατοι τάχα ενάντια στις προτάσεις της κυβέρνησης για αλλαγή του μοντέλου διοίκησης των Ιδρυμάτων, αλλά από την άλλη υποστηρίζουν πλήρως (και εφαρμόζουν ήδη) την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων. Φοιτητές, σπουδαστές, μαζί με τους εργαζόμενους στα Ιδρύματα και όλο εκείνο το κομμάτι των εκπαιδευτικών που κινούνται με γνώμονα την επιστήμη, τη διδασκαλία και την έρευνα σε όφελος του λαού και όχι τις μπίζνες πρέπει να συγκροτήσουν μέσα στα Ιδρύματα το μέτωπο εκείνο που θα βάλει φραγμό στον αντιδραστικό κατήφορο.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ