Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Παρέμβαση κατοίκων της Κερατέας για να φύγουν τα ΜΑΤ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής είναι επικίνδυνος για την υγεία και το περιβάλλον

Με την παρουσία κατοίκων της Κερατέας οι οποίοι αντιδρούν στη χωροθέτηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων στην αρχαιολογική θέση «Οβριόκαστρο» και απαιτούν να φύγουν τα ΜΑΤ από την περιοχή τους, πραγματοποιήθηκε χτες ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θέμα «Για μια βιώσιμη, οικονομική και φιλική στο περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής».

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Σπ. Χαλβατζής, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση των ΜΑΤ από την Κερατέα. Εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ στη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων στη συγκεκριμένη θέση καθώς, ανάμεσα σε άλλα, στηρίζεται σε έναν περιφερειακό σχεδιασμό που προωθεί την ιδιωτικοποίηση, δίνει προβάδισμα στην επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον καύση σε βάρος της ανακύκλωσης, περιορίζει τις απαιτούμενες χωροθετήσεις στα όρια της Αττικής, διαιωνίζει τη συγκέντρωση του 85% των αποβλήτων στο Θριάσιο Πεδίο.

Ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς παρότι από 20ετίας έλεγαν ότι ο χώρος στα Ανω Λιόσια τελειώνει, τίποτα δεν έγινε. Σήμερα - τόνισε - η διαχείριση των απορριμμάτων, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται, αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα. Αποτελεί πόλο προσέλκυσης του μεγάλου κεφαλαίου για επενδύσεις με κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών του και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην περίφημη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΕΣΔΚΝΑ και της πρώην Περιφέρειας Αττικής, η οποία αναδείχθηκε σε «τελευταία αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής επίθεσης». Και κάλεσε το λαό της Αττικής να διεκδικήσει αγωνιστικά τη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από ενιαίο κρατικό φορέα με βάθρο το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους.

Δεν έλειψαν οι αντιλαϊκές απόψεις που συνηγορούν υπέρ των κυβερνητικών σχεδιασμών για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και προώθηση πανάκριβων και αντιπεριβαλλοντικών μεθόδων, όπως καύση και βιοξήρανση. Χαρακτηριστικά, ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Ηλ. Λιακόπουλος, είπε ότι καμία τεχνολογική πρόταση δεν πρέπει να αποκλείεται εκ των προτέρων, όπως και ο Λ. Μίχος, από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Αποδοκιμασίες προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ότι δήθεν η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά... αναγκάζεται ελλείψει κρατικών και ευρωπαϊκών κεφαλαίων. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, είπε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή και των ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων. Εκ μέρους της ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Το λόγο έλαβε και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κ. Λεβαντής, ο οποίος κατήγγειλε ότι η ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου είναι μολυσμένη με αρσενικό και μόλυβδο.

  • Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ καταγγέλλει τόσο την ΤΕΔΚΝΑ «που τόσα χρόνια συναινούσε ουσιαστικά με τις κατευθύνσεις των κυβερνήσεων», όσο και την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ που «αρκείται σε διαπιστώσεις και ημερίδες για να μην καταγγείλει ουσιαστικά τους αίτιους, την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που έκανε και κάνει τα πάντα για την κερδοφορία των ιδιωτικών ομίλων».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα ξεσηκωμός για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής(2019-09-25 00:00:00.0)
Υπηρετούνται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων(2013-01-24 00:00:00.0)
«Επί θύραις» η ιδιωτικοποίηση και η καρκινογόνα καύση(2011-01-09 00:00:00.0)
Διαιώνιση των προβλημάτων και ιδιωτικοποιήσεις(2009-02-25 00:00:00.0)
Προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος(2005-09-29 00:00:00.0)
Στον Αυλώνα οι πρώτες κινητοποιήσεις(1997-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ