Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αξιώνουν «μηδενική ανοχή» για τους μετανάστες

Στους μετανάστες εντοπίζουν το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και της παγκόσμιας κάμψης της τουριστικής αγοράς

Το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» από τις δυνάμεις καταστολής επιθυμούν να εφαρμοστεί στο κέντρο της Αθήνας οι ξενοδόχοι, που αναζητούν «ευνομία και ευταξία», σε αντίθεση με την υφιστάμενη γκετοποίηση, που - κατά τη γνώμη τους - συνίσταται στη συγκέντρωση μεταναστών, των εξαρτημένων από τα ναρκωτικά και στο παρεμπόριο! Η σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) δίνει έμφαση στη διογκούμενη εγκληματικότητα των μεταναστών και εναντιώνεται σε «ευαισθησίες» που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπισή τους. Η έρευνα, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), με την παρουσία εκπροσώπων της Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας, του ΣΕΛΠΕ, του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, πολυκαταστημάτων, του Δήμου, της ΓΣΕΒΕΕ και άλλων, επικεντρώνει σε 12 σημεία για την αντιμετώπιση του «προβλήματος», το οποίο διώχνει τους πελάτες, ρίχνει τις τιμές και συρρικνώνει το αγοραστικό κοινό των καταστημάτων.

Η βασική φιλοσοφία της πρότασης των ξενοδόχων είναι η μεταφορά του προβλήματος αλλού και όχι η λήψη μέτρων που θα χτυπούν τις αιτίες δημιουργίας του. Να δημιουργηθούν ξενώνες μεταναστών μακριά από το κέντρο, να ιδρυθούν κέντρα φιλοξενίας έξω από το Δήμο της Αθήνας, έως και να μεταφερθούν εκτός κέντρου όλες οι υπηρεσίες αρωγής. Αλλά και να ελεγχθούν οι χρήσεις γης, να απομακρυνθεί το χονδρικό εμπόριο, να συσταθεί ειδικό αστυνομικό σώμα για την αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας. Ωστε αυτό να μετατραπεί από γκέτο εξαθλίωσης σε αποστειρωμένο γκέτο εικονικής πραγματικότητας και ψυχαγωγίας, που θα καλοπερνάνε όσοι έχουν λεφτά για ξόδεμα. Μέσα στις προτάσεις εντάσσεται και η ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας του κέντρου, η καλύτερη καθαριότητα, η πάταξη του παρεμπορίου και μια σύσταση για νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει υπερεξουσίες στην ΕΛ.ΑΣ. για όλους τους ελέγχους σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα γκέτο από τις δημοτικές αρχές.

Οι ξενοδόχοι και οι συμπάσχοντες έμποροι νοιάζονται μόνο να αστράφτει η βιτρίνα και ας «βρωμάει» η αυλή. Στην έρευνα επισημαίνεται ότι το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο 450 εκατ. ευρώ από παράνομες δραστηριότητες στο κέντρο. Αλλά το «ζουμί» βρίσκεται αλλού: Τα 2 τελευταία χρόνια τα καταστήματα του κέντρου έχουν χάσει το 25% της πελατείας τους και 31% του τζίρου τους. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο τζίρος στο κέντρο έπεσε κατά 25%, ενώ στο Λεκανοπέδιο σε ομοειδή καταστήματα μόνο 11,1%. Στα ξενοδοχεία, το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι υψηλές κατηγορίες, καθώς «οι μεγάλες και πολυτελείς μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή της Ομόνοιας αναγκάζονται να διαθέτουν το προϊόν τους από 52% έως 62% χαμηλότερα από τα ξενοδοχεία της ίδιας κατηγορίας που λειτουργούν στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής». Επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι απειλούνται με κλείσιμο δεκάδες ξενοδοχεία, καθώς «διαχρονικά επιδεινώνεται το πρόβλημα ασφάλειας στο κέντρο της πόλης, υποβαθμίζεται η τουριστική εικόνα της περιοχής και τα ξενοδοχεία που λειτουργούν εντός της επίμαχης ζώνης, ουσιαστικά, υπολειτουργούν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ