Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνιμη παρουσία του ΦΡΟΝΤΕΞ

Μόνιμο χαρακτήρα αποκτά, πλέον, η παρουσία του Frontex στην Ελλάδα. Μέσα στη βδομάδα, οι 200 συνοριοφύλακες του οργανισμού που έχει συσταθεί από την ΕΕ θα φύγουν από τη χώρα, αλλά θα έρθουν 100 στελέχη του που θα πάρουν μέρος στο χερσαίο τμήμα της επιχείρησης «Ποσειδών». Η τελευταία διεξάγεται στο Αιγαίο από το 2006.

Ο Frontex αποτελεί στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα που συγκροτήθηκε το 2005, με σκοπό το συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ. Στην ουσία, πρόκειται για ένα κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης της εισόδου στην ΕΕ μεταναστών και προσφύγων. Οι «εχθροί» του Frontex είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και αποτελεί μηχανισμό ευρύτερης παρέμβασης ενάντια στα συμφέροντα των λαών της ΕΕ και των λαών άλλων χωρών, ενώ μπορεί να δρα ως ένας μηχανισμός ταχείας επέμβασης ανάλογα με τις ανάγκες της ΕΕ.

Με χτεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την ανακοίνωση εκ μέρους της Ευρωπαίας επιτρόπου, αρμόδιας για τα θέματα της μετανάστευσης, Σ. Μάλμστρομ, όσον αφορά την παράταση της αποστολής των συνοριοφυλάκων του Frontex στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα μέσω της επιχείρησης "Ποσειδών"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ