Σάββατο 29 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ασυλο (1)

Το άσυλο, η προϋπόθεση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής ελευθερίας στα πανεπιστήμια, είναι ένα αξιακό σύμβολο, που ξεπερνά το χώρο των ΑΕΙ, που οξυγονώνει το σώμα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας με το πνεύμα της αντίστασης στην αυθαιρεσία, στην καταστολή, στη «δεσποτεία» και στην κυριαρχία της κατεστημένης σκέψης.

*

Είναι ένα από τα ιστορικά τιμαλφή των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων του λαού, που κάθε γενιά το κληροδοτεί στην επόμενη. Απέναντι στη λυσσώδη προσπάθεια των επίδοξων «ασυλοφάγων» το ίδιο καλείται να πράξει και η σημερινή νέα γενιά με την επόμενη.

*

Αυτό το συμβολισμό θέλουν να καταλύσουν. Να στείλουν το μήνυμα ότι μπροστά στο βούρδουλα της «ευνομίας» τους, για την κρατική επιβουλή, για τους μηχανισμούς του κατεστημένου, δεν υπάρχουν «άβατα», δεν υπάρχουν «όρια».

*

Αλλά, αυτή ακριβώς η «οριοθέτηση», πέραν της οποίας το σύστημα παύει να έχει την τυπική «νομιμοποίηση» να αποφασίζει και να διατάζει, είναι μια δημοκρατική κατάκτηση. Κατάκτηση αναπαλλοτρίωτη που κάθε γενιά έχει την τιμή να την προφυλάσσει και να την παραδίδει ατόφια και αλώβητη στην επόμενη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ