Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΟΦΙΝ
Αποφάσεις γενικευμένης αντιλαϊκής επίθεσης

Μέσα από τη δημιουργία εργασιακού γκέτο για να ενισχυθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι των ισχυρών κρατών - μελών, αναζητούν διέξοδο στην κρίση

Οι αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στο πλαίσιο της διαχείρισής της από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Μονόδρομος για το λαό είναι η ανατροπή της πολιτικής τους
Οι αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στο πλαίσιο της διαχείρισής της από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Μονόδρομος για το λαό είναι η ανατροπή της πολιτικής τους
Την πλήρη αποδοχή των θέσεων της ΕΕ, για μετατροπή των χωρών - μελών σε ένα απέραντο εργασιακό γκέτο, προοπτική που θα ευνοήσει στη μεταφορά των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στους λαούς της Ενωσης, εξασφαλίζοντας παράλληλα την αποφασιστική στήριξη των μονοπωλιακών ενώσεων ενός κλαμπ λίγων και ισχυρών χωρών, που, με πυρήνα τη Γερμανία, θα ελέγχει πλήρως την οικονομική πολιτική των «προβληματικών» χωρών της ΕΕ, υιοθέτησε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε τους εταίρους της ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, ελπίζοντας ότι σε μια επόμενη Σύνοδο θα εξεταστεί και το περιβόητο ζήτημα της επιμήκυνσης του χρέους των 110 δισ. ευρώ.

Αυτό που κυριάρχησε φυσικά στις συζητήσεις, τόσο στο Γιούρογκουπ, όσο και στο ΕΚΟΦΙΝ, ήταν οι γερμανικές θέσεις - τις οποίες υποστηρίζει και η Γαλλία - για «συνολικό πακέτο λύσεων» στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση για τα στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη συνολική παρέμβαση, που πρέπει να κάνει η ευρωζώνη, για να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές», ενώ πρόσθεσε πως «παρά το γεγονός ότι δεν πάρθηκε απόφαση, η συζήτηση προχωρά, έτσι ώστε να υπάρξει συνολική απόφαση σε ένα από τα επόμενα συμβούλια κορυφής».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών έκανε σημαία τα μέτρα του μνημονίου, προκειμένου να αποδείξει πόσο συνεπής διαχειριστής του κεφαλαίου είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στην ομιλία του στο ΕΚΟΦΙΝ αναφέρθηκε στη μείωση του ελλείμματος το 2010, αλλά και στις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που αφορούν τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις, το φορολογικό, που έχει ήδη υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ «επίκειται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων».

Το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, της μείωσης του επιτοκίου, αλλά και της έκδοσης του ευρωομολόγου, για τα οποία τόσο θόρυβο έκανε - προφανώς σκόπιμα - η κυβερνητική προπαγάνδα, πέρασαν απαρατήρητα, καθώς όλες οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τις γερμανικές θέσεις για επιβολή νέας σκληρής λιτότητας. Ενδεικτικό είναι ότι σε σχετικές ερωτήσεις ο υπουργός Οικονομικών απαντούσε ότι όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου που θα συμφωνηθεί για το μηχανισμό στήριξης. Το συνολικό δηλαδή πακέτο λύσεων που εισηγείται η γερμανική κυβέρνηση.

Τι είναι τώρα αυτό το συνολικό πακέτο λύσεων; Οπως ανέφερε χτες ο «Ρ», η γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να συναινέσει στην αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (σε αυτό θα μπαίνουν οι υπερχρεωμένες χώρες), ζητά την προώθηση μιας σειράς δρακόντειων μέτρων λιτότητας, όπως αυστηρή λιτότητα διαρκείας για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, σκληρότερη «δημοσιονομική προσαρμογή» για τις «προβληματικές χώρες», λειτουργία άτυπου διευθυντηρίου από μια μικρή ομάδα «υγειών» υπό τη Γερμανία χωρών, που θα ελέγχει τις «προβληματικές» χώρες και θα εισηγείται τη λήψη άμεσων μέτρων, επιβολή αυτόματων ποινών για τις χώρες που θα εισέλθουν στο Ταμείο και εφαρμογή ενιαίας οικονομικής πολιτικής, σε θέματα φορολογίας, αγορά εργασίας, συνταξιοδοτικό σύστημα.

Πρόκειται για θέσεις οι οποίες θα επιφέρουν ένα ακόμα ισχυρό κύμα πολικού ψύχους για τα λαϊκά στρώματα της Ευρώπης, αλλά και θα επιταχύνουν το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ