Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Θέατρο
Διαχρονικά διδακτικός Μπίχνερ

Το σπουδαίο έργο του - πρόωρα χαμένου - επαναστάτη ποιητή και δραματουργού Γκεόργκ Μπίχνερ «Ο θάνατος του Δαντόν», σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, ανεβάζεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107-109) στις 20-23 και 26-30/1 και στις 2-6, 9-12 και 16-18/2 (8.30μμ).

Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε ο Μπίχνερ, το 1835, σε ηλικία 21 ετών, ενώ διωκόταν για την επαναστατική του δράση. Το έργο πρωτοπαίχθηκε το 1902, η σκηνοθεσία του Μαξ Ράινχαρντ, το 1916, το καθιέρωσε ως κλασικό αριστούργημα. Ο Μπίχνερ καθιστά το θέατρο ιδανικό «μέσο» για την αποτύπωση μιας πολιτικής τραγωδίας. Με σύντομες σκηνές, ο πολιτικός στοχασμός, η κυνική πολιτική, η ευμετάβλητη συμπεριφορά του πλήθους «φωτίζουν» τις διαφορές των ιδεολογο-πολιτικών τάσεων, εκτιμήσεων και κινήτρων της Γαλλικής Επανάστασης. Ο Μπίχνερ χρησιμοποιεί τη θεατρική γραφή σαν «εργαλείο» για τη διαλεκτική ανάλυση της Ιστορίας. Το έργο του διαδραματίζεται στα χρόνια της «Τρομοκρατίας», από το 1790 και μετά. Ο Δαντόν, που διαφωνεί με την «τυφλή» αιματοχυσία, πεθαίνει, αφού δικάζεται σε μια δίκη-παρωδία.

Μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου, μουσική Μπλεν Λ. Ρέινιγκερ, χορογραφία - κινησιολογία Ζωής Χατζηαντωνίου. Παίζουν: Βασίλης Ανδρέου, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μελέτης Ηλίας, Στέλιος Ιακωβίδης, Νίκος Καρδώνης, Μιχάλης Μουλακάκης, Δημήτρης Μπίτος, Δημήτρης Μυλωνάς, Μαρία Ναυπλιώτου, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Ευθύμης Παππάς, Χρήστος Σουγάρης, Γιωργής Τσαμπουράκης. Πληροφορίες: 210-9005800 (Δευτέρα - Κυριακή: 9πμ-9μμ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ