Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΧΩΡΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ALBA
Παράσταση διαμαρτυρίας για τους 5 Κουβανούς

ΑΒΑΝΑ.--

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα πραγματοποίησαν πρεσβευτές και διπλωματικοί εκπρόσωποι των χωρών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (ALBA) (Βενεζουέλα, Βολιβία, Νικαράγουα, Εκουαδόρ, οι μικρές χώρες της Καραϊβικής Αντίγκουα και Μπαρμπάντος, Ντομίνικα και Σεντ Βίνσεντ, Γρεναδίνες). Με επιστολή τους απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που παραμένουν πάνω από 12 χρόνια άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν επιθετικά σχέδια που οργάνωναν αντικουβανικές ομάδες του Μαϊάμι ενάντια στο Νησί της Επανάστασης.

Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία έλαβε η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αβάνα, η οποία υπογράφεται επίσης από 25 διπλωμάτες από χώρες της Λατινικής Αμερικής - Καραϊβικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας. Με την επιστολή τους αυτή, απευθύνουν έκκληση στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, να διαμεσολαβήσει ώστε να χορηγηθεί άδεια εισόδου στις Αντριάνα Πέρες και Ολγα Σαλανουέβα, συζύγους των δύο εκ των πέντε Κουβανών αγωνιστών, στις οποίες επανειλημμένα οι αρχές των ΗΠΑ έχουν αρνηθεί την είσοδο.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ξεκίνησε η δίκη του Φρανσίσκο Τσάβες Αμπάρκα, 60 χρόνων, από το Σαλβαδόρ - δεξί χέρι του εγκληματία και πράκτορα της «CIA», Λουίς Ποσάδα Καρίλες - που συνελήφθη στις αρχές του Ιούλη από τις αρχές της Βενεζουέλας και στη συνέχεια εκδόθηκε στην Κούβα, ως συνεργάτης του Καρίλες στο έγκλημα της ανατίναξης του κουβανικού αεροσκάφους το 1976 στα νησιά Μπαρμπάδος με 73 νεκρούς και σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία στην Κούβα. Ο Αμπάργκα προετοίμαζε αποσταθεροποιητικές ενέργειες ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτέμβρη στη Βενεζουέλα, ενώ αποκαλύφθηκε πως παρόμοιες επιθέσεις σχεδίαζε και στο Ελ Σαλβαδόρ, στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα και άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής με εντολή του Καρίλες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ