Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Επίπονες περικοπές στα κρατικά βοηθήματα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την περικοπή του κρατικού βοηθήματος για την αγορά καυσίμων ανακοίνωσε ο Ιρανός Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «δυσβάσταχτο» το «βάρος» των 100 δισ. δολαρίων ετησίως που αντιπροσωπεύουν τα βοηθήματα στον κρατικό προϋπολογισμό. Η περικοπή εκτινάσσει αυτομάτως και τις τιμές βασικών αγαθών, όπως είναι το αλεύρι, το νερό, το ψωμί, αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα πέντε φορές υψηλότερα.

Το 2007, που η ιρανική κυβέρνηση είχε λάβει ανάλογη απόφαση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, μετά από βίαιες λαϊκές αντιδράσεις. Αυτή τη φορά, έχουν, ήδη, αναπτυχθεί στις μεγάλες πόλεις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η απόφαση περικοπής επικρίθηκε έντονα καθώς οικονομικοί σύμβουλοι και της Βουλής εκτιμούσαν ότι κάτι τέτοιο θ' αυξήσει περαιτέρω τον, ήδη, υψηλότατο πληθωρισμό (20%).

Ο Πρόεδρος, όμως, δέχθηκε τα «πυρά» και του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, ο οποίος απομακρύνθηκε στις 13 Δεκέμβρη από τη θέση του ενώ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Σενεγάλη. Ο Μοτακί χαρακτήρισε τον τρόπο αποπομπής του «αντι-ισλαμικό» και «βαριά προσβλητικό», υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση ή συνεννόηση, ούτε καν για την ημέρα παράδοσης του υπουργείου στον προσωρινό αντικαταστάτη του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. Ο Μοτακί, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής Λαριτζάνι, φέρονται να κατηγορούν τον Αχμαντινετζάντ για την εξωτερική του πολιτική, απηχώντας, πλέον, ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της Βουλής.

Σφοδρός σεισμός

Επτά νεκροί και 33 τραυματίες είναι ο απολογισμός της σφοδρής σεισμικής δόνησης, 6,5 βαθμών Ρίχτερ, που έπληξε τη νοτιοανατολική επαρχία Κερμάν. Το επίκεντρο του σεισμού (5 χλμ βάθος) εντοπίζεται στην πόλη Χοσεϊναμπάντ. Οι τοπικές αρχές μιλούσαν για τρία ισοπεδωμένα χωριά, για πλήρη έλλειψη τηλεπικοινωνιών και σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση, ενώ η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί. Οι υλικές ζημιές είναι εκτεταμένες. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν αρκετούς εγκλωβισμένους ακόμη, αλλά εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων δήλωνε, αργά χτες, ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες διάσωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ