Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ-ΗΠΑ
Κινήσεις τακτικής αλλά και συντήρησης της έντασης

ΣΕΟΥΛ._ Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας Κιμ Κουάν Τζιν, κάνοντας το «άσπρο - μαύρο», σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της χώρας του με την συνδρομή των Αμερικανών ιμπεριαλιστών ενάντια στην ΛΔ Κορέας, προτίμησε να συντηρήσει το κλίμα έντασης δηλώνοντας πως η Σεούλ «θα τιμωρήσει με σταθερότητα την Πιονγκγιάνγκ όταν προκαλέσει».

Την ίδια στιγμή ο Μπιλ Ρίτσαρτσον, κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, και ανεπίσημος απεσταλμένος των ΗΠΑ στη ΛΔ Κορέας, εκτίμησε και χτες, μετά το πέρας των επαφών στην Πιονγκγιάνγκ, πως η ηγεσία της ΛΔ Κορέας «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» για την εκτόνωση της έντασης και πως έδειξε «πραγματισμό» με το να μην απαντήσει στα προχτεσινά, νέα, προκλητικά γυμνάσια της Ν. Κορέας κοντά σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή.

Ο Ρίτσαρτσον επανέλαβε πως η ΛΔ Κορέας δέχεται την επιστροφή των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό Γιονγκμπιόν. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντιμετώπισε επιφυλακτικά τη συγκεκριμένη εξέλιξη ισχυριζόμενος πως η ΛΔ Κορέας «λέει πολλά και γι' αυτό το θέμα είναι τι τελικά θα πράξει». Αντίθετα αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έσπευσε να χαιρετίσει την είδηση της πιθανής επιστροφής των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει δεδομένων των δικαιωμάτων που έχει η Πιονγκγιάνγκ στην παραγωγή και χρήση πυρηνικής ενέργειας για πυρηνικούς σκοπούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ