Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ο αγώνας μας κατά της ανεργίας θα ολοκληρωθεί σε μια οικονομία κεντρικά σχεδιασμένη

Την περασμένη Τετάρτη, ημέρα που στη χώρα μας έγινε η πανεργατική απεργία, οργανώθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ σεμινάριο με θέμα την ανεργία

Από την παρέμβαση των νέων του ΠΑΜΕ στο σεμινάριο για την ανεργία
Από την παρέμβαση των νέων του ΠΑΜΕ στο σεμινάριο για την ανεργία
Ξεχωριστές ήταν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων του ΜΑΣ, του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ στα σεμινάρια και τα τραπέζια συζητήσεων του Φεστιβάλ την περασμένη Τετάρτη: «Σήμερα είναι μεγάλη γενική απεργία στη χώρα μας», ενημέρωναν τους χιλιάδες νεολαίους που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Η απήχηση που έχει η παρέμβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας εκφράστηκε με διάφορους τρόπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιπρόσωποι από τη Νότια Αφρική, την Ισπανία, την Κούβα, την Ινδία, το Βιετνάμ, τη Σλοβενία και αλλού ζήτησαν στο τέλος αντίγραφο των τοποθετήσεων του ΜΑΣ για την Παιδεία και της ΚΝΕ για το θέμα της χειραγώγησης των ΜΜΕ από τον ιμπεριαλισμό.

Οργάνωση και δράση για τους άνεργους

«Λαοί της Ευρώπης, ξεσηκωθείτε!» στα αγγλικά και στη συνέχεια «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, μέτωπο λαέ, για την εξουσία» φώναξαν οι νεολαίοι εργαζόμενοι και άνεργοι της ελληνικής αποστολής, που παρακολούθησαν την Τετάρτη το απόγευμα το σεμινάριο, με θέμα την ανεργία και οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. «Οι κομμουνιστές και το ΠΑΜΕ συζητούν με τους εργάτες ιδεολογικά και πολιτικά για τα αίτια της ανεργίας. Η ανεργία δεν πρόκειται να εξαλειφθεί στον καπιταλισμό, αλλά θα χρησιμοποιείται από το κεφάλαιο για να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους και να τους διασπά. Ο αγώνας μας κατά της ανεργίας θα ολοκληρωθεί σε μια οικονομία κεντρικά σχεδιασμένη, όπου ο πλούτος που παράγεται θα γυρίζει στους εργάτες, σε μια σοσιαλιστική κοινωνία», υπογράμμισε ο Παύλος Αλεξανδράκης εκ μέρους του ΠΑΜΕ μιλώντας σε σεμινάριο σχετικά με την ανεργία.

Στάθηκε στην πολιτική των κυβερνήσεων που χρηματοδοτούν και επιδοτούν τους επιχειρηματίες και τις τράπεζες και όχι τους άνεργους, λέγοντας ότι αυτό είναι πρόκληση. «Το ΠΑΜΕ κινητοποιείται ενάντια στις απολύσεις και για την προστασία των ανέργων», είπε και συμπλήρωσε: «Απαιτούμε μέτρα προστασίας των ανέργων, όπως οικονομική στήριξη που να καλύπτει τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας, ο χρόνος της ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος, ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανέργων στο σύστημα υγείας κ.ά.». Επιπλέον αναφέρθηκε στο ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Ελλάδα, λέγοντας ότι μαζί με τους βιομήχανους, την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν να τα πάρουν όλα από τους εργαζόμενους και αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. «Τα συνδικάτα που δεν είναι ταξικά είναι άχρηστα και επικίνδυνα για τους εργαζόμενους», κατέληξε.

Εγκλημα και ανεργία

Πλούσια ήταν η πείρα που μεταφέρθηκε από τους αντιπροσώπους της Νότιας Αφρικής στο σεμινάριο για την ανεργία. Οπως τονίστηκε μεταξύ άλλων: Η παραγωγή και ο πλούτος της χώρας διαρκώς αυξάνονται, η χώρα έχει τεράστιο φυσικό και ορυκτό πλούτο και μόνο ο λαός μένει στάσιμος. Η ανεργία - ιδιαίτερα στους νέους - έχει εκτιναχθεί στο 40%. Αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πολλοί νέοι στη χώρα οδηγούνται στο έγκλημα. Η συνήθης πρακτική είναι οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν τους νέους για «πρακτική άσκηση» κι έπειτα να τους διώχνουν και να παίρνουν άλλους. Πολλοί ήταν αυτοί που μίλησαν για εθνικοποίηση της παραγωγής, ενώ αρκετοί σύνδεσαν το πρόβλημα της ανεργίας με την εκπαίδευση, την έλλειψη κατάρτισης, εξειδίκευσης κ.λπ.

«Ποια εκπαίδευση και ποιες δεξιότητες; Τα παιδιά από τα 10 τους χρόνια αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο για να ζήσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα», επισημάνθηκε. «Το θέμα είναι αυτές οι πολιτικές ωφελούν ή όχι τους νέους εργαζόμενους; Μειώνουν ή αυξάνουν την ανεργία; Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Στη Νότια Αφρική έχουμε καπιταλισμό και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε κάποιος άλλος. Επιπλέον, αναφέρθηκε το παράδειγμα της Κούβας, λέγοντας ότι η παραγωγή είναι σοσιαλιστική, η εκπαίδευση είναι υψηλού επιπέδου και το κράτος φροντίζει για όλους να έχουν δουλειά και μόρφωση. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εγκαταλείψουμε το καπιταλιστικό σύστημα και να στραφούμε στο σοσιαλισμό. Αυτή είναι η μόνη λύση και για την ανεργία», σημειώθηκε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με σημαία την αύξηση της συμμετοχής στη διά βίου κατάρτιση(2013-05-30 00:00:00.0)
Εξαγγελίες για καπιταλιστική ανάπτυξη(2013-02-15 00:00:00.0)
Το βασικό δικαίωμα είναι η κατάκτηση των μέσων παραγωγής(2010-12-21 00:00:00.0)
Βολεμένοι και τεμπέληδες οι άνεργοι!(2008-11-20 00:00:00.0)
Υπεύθυνη η κυβερνητική πολιτική(2007-07-28 00:00:00.0)
Επιδότηση των ανέργων και όχι της εργοδοσίας(2000-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ