Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΑΛΠΑΚΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Φωτίζοντας ηρωικές σελίδες της δράσης της ΟΚΝΕ

Εκδήλωση των Οργανώσεων Ιωαννίνων της ΚΝΕ

Εκδήλωση για τη θρυλική ΟΚΝΕ, την πρωτοπόρα οργάνωση που ιδρύθηκε το 1922 και οργάνωσε τους αγώνες της νεολαίας στο μεσοπόλεμο και μέχρι το '43, οργάνωσαν τα Νομαρχιακά Συμβούλια Ιωαννίνων και Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ξενάγηση στο χώρο που λειτούργησε από το 1924 έως το 1934 ο «Πειθαρχικός Ουλαμός Καλπακίου», τόπος εξορίας για τους κομμουνιστές φαντάρους, για τα μέλη της ΟΚΝΕ ή όποιους καταγγέλλονταν ως τέτοιοι. Στα γράμματα των αλύγιστων φαντάρων και στις ανταποκρίσεις της εποχής, που διαβάστηκαν κατά την ξενάγηση, περιγράφονται ανάγλυφα τα καταναγκαστικά έργα (κυρίως έφτιαχναν δρόμους), τα βασανιστήρια, η αντιπαράθεση με τους διοικητές τους. Ο Ουλαμός Καλπακίου στιγματίστηκε από τη «Δίκη των 7», όπου πέρασαν από στρατοδικείο επτά κομμουνιστές φαντάρους, σκηνοθετώντας κατηγορίες και καταδικάζοντας σε θάνατο 2 ΟΚΝίτες, τον Μαρκοβίτη και τον Πανούση. Ο μεγάλος ξεσηκωμός σε όλη την Ελλάδα και οι διαμαρτυρίες οργανώσεων και προσωπικοτήτων από το εξωτερικό για να παρθεί πίσω η απόφαση είχαν αποτέλεσμα, οι ποινές δεν εκτελέστηκαν.

Ολες αυτές οι ιστορικές πλευρές, που συζητήθηκαν κατά την ξενάγηση, ήταν και η καλύτερη προετοιμασία για την εκδήλωση που ακολούθησε στο Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου, όπου έγινε ομιλία από τον Τ. Αντωνίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, για την πορεία της ΟΚΝΕ συνολικά. Από την ομιλία, αλλά και από τα ταμπλό που στόλισαν το χώρο του σχολείου αναδείχθηκε η δράση της ΟΚΝΕ για την οργάνωση των νέων εργατών, η δράση μέσα στο στρατό, αλλά και τα διδάγματα που βγαίνουν από την αντοχή των μελών της ΟΚΝΕ σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, ξεπερνώντας ακόμα και τα βασανιστήρια, το φόβο και το θάνατο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις μεγάλες προσωπικότητες του κομμουνιστικού κινήματος που διαπαιδαγωγήθηκαν στις Οργανώσεις της ΟΚΝΕ όπως ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Μαλτέζος και πολλοί άλλοι ήρωες. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πλούσιο μουσικό αγωνιστικό πρόγραμμα από συγκρότημα της ΚΝΕ.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ