Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
Παιδεία και έρευνα για τις λαϊκές ανάγκες

Από το συνέδριο για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα
Από το συνέδριο για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα
Παρεμβαίνοντας στο συνέδριο με θέμα «Δημόσια, δωρεάν και πανεπιστημιακή πρόσβαση στη μόρφωση, την επιστήμη, τον πολιτισμό και την πληροφορία», ο εκπρόσωπος του ΜΑΣ, Πέτρος Καραλιώκης, τόνισε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην Εκπαίδευση ενισχύουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων, οι οποίες καρπώνονται και τα αποτελέσματα της έρευνας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σύντομα σε ορισμένα βασικά συμπεράσματα από τους αγώνες των φοιτητών στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι «η σύνδεση μεταξύ Εκπαίδευσης και παραγωγής στο καπιταλιστικό σύστημα είναι προς όφελος των αναγκών του λαού», σημείωσε πως στον καπιταλισμό η εκπαίδευση δεν μπορεί παρά να εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τα κέρδη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας λέγοντας ότι προτάσσει παθητικά και αμυντικά αιτήματα, που τελικά αφήνουν ανενόχλητα τα καπιταλιστικά κέρδη. «Δεν αρκεί να απαιτείς την αλλαγή της κυβέρνησης στα όρια του καπιταλιστικού συστήματος ή την αλλαγή κάποιου υπουργού. Εχουμε το χρέος να καταδικάσουμε τις πολιτικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνες. Πρέπει να αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες μας», είπε και συνέχισε: «Σήμερα υπάρχουν οι συνθήκες να κάνουμε όλη τη γνώση που παράγει η ανθρωπότητα κτήμα του λαού και της νεολαίας. Το μόνο εμπόδιο είναι η εξουσία των μονοπωλίων και η ατομική ιδιοποίηση των μέσων παραγωγής. Η διέξοδος είναι ο αγώνας για μια άλλη ανάπτυξη, της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών του λαού».

  • Μιλώντας στο σεμινάριο με θέμα «Η χειραγώγηση των ΜΜΕ και της πληροφορίας από τον ιμπεριαλισμό», ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, εκ μέρους της ΚΝΕ, τόνισε, ότι η απάντηση στην προπαγάνδα των ΜΜΕ των καπιταλιστών μπορεί να δοθεί από τον επαναστατικό κομματικό Τύπο, που είναι διαφωτιστής και ταυτόχρονα συλλογικός οργανωτής του εργατικού κινήματος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ