Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Διεκδικούν σταθερή εργασία

Η συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα προβάλλει ως μονόδρομος και για τους συμβασιούχους των δήμων
Η συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα προβάλλει ως μονόδρομος και για τους συμβασιούχους των δήμων
Στο δρόμο του αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για δουλειά με δικαιώματα, μπαίνουν εκατοντάδες συμβασιούχοι σε ολόκληρη τη χώρα που βρίσκονται ένα βήμα πριν την οριστική ανεργία και απλήρωτοι για μήνες από τους ΟΤΑ στους οποίους εργάζονται. Με καταλήψεις, επισχέσεις εργασίας, αγωγές και κάθε άλλης μορφής κινητοποίηση, κλιμακώνουν την πάλη τους λίγες μέρες πριν το τέλος του χρόνου που ουσιαστικά σηματοδοτεί την καταδίκη τους στην οριστική ανεργία.

Χθες το πρωί οι 20 συμβασιούχοι του Δήμου Πολυγύρου στη Χαλκιδική προχώρησαν σε κατάληψη του Δημαρχείου, απαιτώντας να συνεχίσουν να εργάζονται και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει ο δήμος για τους τελευταίους 3 μήνες. Στο πλευρό τους βρέθηκαν στελέχη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και σήμερα την κατάληψη, εμποδίζοντας ουσιαστικά να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, αν προηγούμενα δε δοθεί λύση στο πρόβλημά τους.

Στον Εύοσμο περίπου 200 συμβασιούχοι της δημοτικής επιχείρησης, του δήμου και όλων των προγραμμάτων, είναι απλήρωτοι από 3 έως και 18 μήνες. Παλεύουν για μόνιμη δουλειά και ετοιμάζονται να καταθέσουν αγωγές για να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους. Στο μεταξύ, για σήμερα έχουν προαναγγείλει κατάληψη του Δημαρχείου.

Σε κατάληψη του Δημαρχείου της Πολίχνης θα προχωρήσουν την Πέμπτη οι 130 συμβασιούχοι του Δήμου Πολίχνης, που από την περασμένη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει ο δήμος για τους τελευταίους 3 μήνες. Συνολικά, οι 130 εργαζόμενοι απασχολούνται στις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου, στην τεχνική υπηρεσία και στους παιδικούς σταθμούς.

Στο μεταξύ, εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού που προηγήθηκε με τη λήξη των συμβάσεων, οι παιδικοί σταθμοί του δήμου υπολειτουργούν. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, ήδη ο δήμος έδιωξε 150 από τα 600 παιδιά και η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει.

Στην Αττική

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι του Δήμου Περάματος, διεκδικώντας την άμεση καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, και εξόφληση των δεδουλευμένων τους. Επίσης να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχων και να προχωρήσει η κυβέρνηση στη μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να μη γίνει καμία ιδιωτικοποίηση στις υπηρεσίες του δήμου και να αποδοθούν έσοδα στο δήμο, προκειμένου να δοθούν τα παρακρατηθέντα δάνεια των εργαζομένων και οι ασφαλιστικές τους εισφορές, τα εφάπαξ των συνταξιούχων κ.ά.

Στο πλευρό των εργαζομένων ήταν ο Γιάννης Πατσιλινάκος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περάματος. Σε συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Γ. Ντόλιο, η μόνη δέσμευση που έλαβαν ήταν να πάρει ο δήμος μια προκαταβολή (300 χιλ. ευρώ) της κρατικής επιχορήγησης για το 2011, ώστε να πληρώσει το δώρο των Χριστουγέννων και ένα μέρος των δεδουλευμένων. Ο υφυπουργός δε δεσμεύτηκε σε τίποτα για το μέλλον των συμβασιούχων του δήμου.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών για τη μη έγκριση των συμβάσεων για τους δασκάλους του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας πραγματοποίησε χτες και αντιπροσωπεία της Διοίκησης του δήμου, γονείς και δάσκαλοι. Στο πλευρό τους ήταν η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ και η Εύα Μελά, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών.

Σε συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Γ. Ντόλιο ζήτησαν την άμεση έγκριση των συμβάσεων, γιατί σε αντίθετη περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι να υποβαθμιστούν τα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας και ιδιαίτερα του Δημοτικού Ωδείου.Ο υφυπουργός δε δεσμεύτηκε σε τίποτα και προγραμματίστηκε νέα συνάντηση για αύριο Πέμπτη.

Την αλληλεγγύη τους στους συμβασιούχους εργαζόμενους των δημοτικών επιχειρήσεων Πολιτισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κερατσινίου, που στο τέλος του μήνα λήγουν οι συμβάσεις τους και απειλούνται με ανεργία, εξέφρασαν χτες το πρωί μέλη του γυναικείου συλλόγου Κερατσινίου «Στοργή του Παιδιού» (μέλος της ΟΓΕ). Στη συζήτηση που είχαν με τους εργαζόμενους, τους επισήμαναν πως και οι ίδιες σαν γυναίκες πλήττονται ιδιαίτερα από την κυβερνητική πολιτική και την ανεργία που μαστίζει όλα τα λαϊκά στρώματα και τους προέτρεψαν να παραμείνουν συσπειρωμένοι και να παλέψουν για το δικαίωμά τους στη δουλειά και ενάντια σε όλη την πολιτική που θέλει τη κρίση να πληρώσει ο λαός και όχι αυτοί που τη δημιούργησαν, η πλουτοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ