Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και αυτή την εβδομάδα

Με συνέχεια των κινητοποιήσεών τους και αυτή την εβδομάδα απαντούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες ενάντια στους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και για αυτόν τον κλάδο, κατά τα πρότυπα του ΟΣΕ. Συνοπτικά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αστικές συγκοινωνίες σημαίνει μείωση προσωπικού, μείωση μισθών, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και άλλα. Στο πλαίσιο αυτό χτες έκαναν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο τραμ, το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τρόλεϊ. Ενώ οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ έκαναν δύο στάσεις εργασίας (πρωί και βράδυ).

Ομως εκτός από την αντεργατική επίθεση οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με μεθοδεύσεις που συμβαίνουν με ευθύνη συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε μια σειρά σωματεία των αστικών συγκοινωνιών. Εκφραση αυτών των μεθοδεύσεων αποτελεί η συνεχής αλλαγή (ακόμα και την τελευταία στιγμή) του χρόνου πραγματοποίησης των κινητοποιήσεων και του είδους των κινητοποιήσεων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να στρέφει ενάντια στους απεργούς το επιβατικό κοινό - δηλαδή τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες. Ετσι, αποδυναμώνεται ο αγώνας που εξελίσσεται στις αστικές συγκοινωνίες και υπονομεύεται η ανάγκη συντονισμού της δράσης του συνόλου των εργαζομένων ενάντια στην ενιαία επίθεση που δέχονται.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση απαιτείται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να παίρνουν τις πρωτοβουλίες για την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα τους. Παράδειγμα τέτοιας πρωτοβουλίας αποτελεί η μαζική γενική συνέλευση των εργαζομένων στα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) την περασμένη Πέμπτη που έγκαιρα αποφάσισε συγκεκριμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων. Παράλληλα, είναι αναγκαίο οι αγώνες να αποκτήσουν ταξικό περιεχόμενο και κατεύθυνση. Οι εργαζόμενοι μαζί με τις ταξικές δυνάμεις να παλέψουν ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής με στόχο την ανατροπή της.

Με την επιφύλαξη των μεθοδεύσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω, το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων έχει ως εξής:

Σήμερα

  • Μετρό, τραμ, ηλεκτρικός και προαστιακός στάση εργασίας 11 π.μ. - 4 μ.μ. και πραγματοποίηση κοινής γενικής συνέλευσης.
  • Τρόλεϊ, λεωφορεία στάση εργασίας 12 μ. - 4 μ.μ.

Αύριο

  • Μετρό, τραμ, ηλεκτρικός, προαστιακός, τρόλεϊ, λεωφορεία 24ωρη απεργία.

Τη μέρα αυτή οι ταξικές δυνάμεις θα συμμετέχουν με δικό τους μπλοκ στη συγκέντρωση που θα γίνει έξω από το υπουργείο Μεταφορών στις 12 το μεσημέρι και καλούν σε μαζική συμμετοχή στη συνέχεια στη συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 2 το μεσημέρι, στην Ομόνοια, στο πλαίσιο της τρίωρης παναττικής στάσης εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πέμπτη 23 Δεκέμβρη

  • Λεωφορεία, δύο στάσεις εργασίας (από έναρξη της βάρδιας έως 9 π.μ. και 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας).
  • Τρόλεϊ, στάση εργασίας 11 π.μ. - 4 μ.μ. και πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης.

Τη μέρα αυτή αναμένεται να κάνουν κινητοποιήσεις και τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Παρασκευή 24 Δεκέμβρη

  • Λεωφορεία, στάση εργασίας 12 το μεσημέρι έως 4 μ.μ. και πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ