Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Με νέο νομοσχέδιο καταργεί τις συμβάσεις

Το τελειωτικό χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι κλαδικές συμβάσεις, αλλά και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τις οποίες οι επιχειρήσεις μπορούν να αντικαθιστούν με επιχειρησιακές συμβάσεις που θα ορίζουν χαμηλότερα μεροκάματα και αμοιβές. Με νομοσχέδιο που ήδη επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και θα τεθεί για έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο το επόμενο διάστημα, θα νομοθετηθούν όλες οι απαιτήσεις που θέτει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για την αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει τις νέες ανατροπές με νόμο και όχι υπουργική απόφαση - όπως αρχικά είχε ανακοινώσει - δίνοντας μεγαλύτερη ισχύ και ευρύτητα στην παρέμβασή της.

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι η αγορά εργασίας και η οικονομική συγκυρία είναι τέτοια που απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία.

Πυρήνας της νέας επίθεσης θα είναι η επιβολή μισθών και μεροκάματων χαμηλότερων απ' αυτά που προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις, αλλά ακόμα και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασία, με την υπερίσχυση, έναντι αυτών, των επιχειρησιακών συμβάσεων. Η κυβέρνηση δηλαδή έρχεται να νομοθετήσει και να δώσει γενική ισχύ σε επιχειρησιακές συμβάσεις, όπως αυτές που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας όπου η εργοδοσία, με τις πλάτες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, επέβαλε μισθούς 100 έως και 200 ευρώ χαμηλότερα απ' αυτά που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ. Να νομοθετήσει την κατάργηση του κατώτερου μεροκάματου και του κατώτερου μισθού.

Αυτή δε θα είναι η μόνη ανατροπή. Το νομοσχέδιο - σύμφωνα με την υπουργό - θα περιλαμβάνει «όλα όσα θίγονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο» το οποίο επιπλέον προβλέπει:

  • Την παραπέρα μείωση των υπερωριακών αποδοχών πλέον αυτής που επιβλήθηκε με το νόμο 3863/2010.
  • Την ενίσχυση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και άρα την υπονόμευση του 8ωρου και 7ωρου.
  • Την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την επέκταση μιας συλλογικής σύμβασης και στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που οι ιδιοκτήτες τους δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.
  • Την επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου για τους νεοπροσλαμβανόμενους από τους 2 στους 12 μήνες.
  • Τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων για μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής και μερικής απασχόλησης.

Η νέα αντεργατική παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις είναι η δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες μετά και τις αντεργατικές ρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν με τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο 3863 με τις οποίες για το κεφάλαιο εξασφαλίστηκε:

  • Η μείωση της αμοιβής των νέων εργαζομένων στο 70% του κατώτερου μισθού μέσω της «μαθητείας».
  • Η μείωση της αμοιβής των νεοπροσλαμβανόμενων κάτω των 25 ετών στο 84% του κατώτερου μεροκάματου και μισθού.
  • Η μείωση κατά 20% των αμοιβών υπερωρίας και υπερεργασίας.
  • Η μείωση της αποζημίωσης των εργαζομένων λόγω απόλυσης κατά 50%.
  • Αύξηση του ποσοστού και του αριθμού των απολύσεων.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί τη δημιουργία και νέων προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων που θα τεθούν σε λειτουργία τις επόμενες βδομάδες, συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Στον αντίποδα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αφήνει στο απυρόβλητο την εισφοροαποφυγή η οποία συνολικά φτάνει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το ΙΚΑ, περίπου 1.100 μεγάλες επιχειρήσεις δεν αποδίδουν βεβαιωμένες οφειλές ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Απέναντι σε αυτήν την επέλαση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ το μόνο που βρήκε να καταλογίσει - και μάλιστα προσωπικά στην Λ. Κατσέλη και όχι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - είναι ότι «εκπέμπει λάθος μηνύματα»! Πάλι δηλαδή σκόπιμα καλλιεργεί αυταπάτες περί λάθους και όχι για στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παλιές και νέες δέσμες αντιλαϊκών - αντεργατικών πολιτικών(2011-06-26 00:00:00.0)
Καταργούν τις κλαδικές εξαθλιώνοντας τους εργάτες(2010-12-05 00:00:00.0)
Δεν πρέπει να πάρουν έγκριση(2010-09-30 00:00:00.0)
Εντείνεται ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων(2000-10-20 00:00:00.0)
ΤΣΑ και Συλλογικές Συμβάσεις(1998-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ