Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οι προμήθειες στις «διαθέσεις της αγοράς»

Το 45% των συνολικών δαπανών Υγείας πλήρωσαν απ' την τσέπη τους οι ασθενείς το 2010

Την παράδοση ενός φιλέτου τριών δισ. ευρώ απ' τις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας, με την ταυτόχρονη εφαρμογή άγριων περικοπών στις ήδη υποβαθμισμένες παροχές, προοιωνίζεται η απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει το σύστημα προμηθειών στον ιδιωτικό τομέα.

Το περίγραμμα του σχεδίου, που σε ένα μήνα θα εισαχθεί ως νομοσχέδιο στη Βουλή, παρουσιάστηκε χτες σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηλία Μόσιαλο, που είναι και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ. Προβλέπει την εξολοκλήρου ανάθεση των προμηθειών στον ιδιωτικό τομέα που θα εποπτεύεται «από δημόσια εποπτική αρχή». Ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, απηύθυνε πρόσκληση προς τους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της διάταξης και στη συνέχεια να αναλάβουν, μέσα από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό να αγοράζουν, να αποθηκεύουν και να διανέμουν τα υλικά στα νοσοκομεία. Σε περίπτωση που δεν «εκφραστούν οι διαθέσεις της αγοράς», τότε, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, υπάρχει η επιλογή οι προμήθειες να γίνουν μέσω ανώνυμης εταιρείας του δημοσίου.

Την επιλογή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα μέσω «ανώνυμης εταιρείας του δημοσίου με την υποστήριξη ιδιωτικού τομέα οργάνωσης αποθηκών και διανομής (logistics)» ανέπτυξε ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο οποίος υποστήριξε ότι και με τις τρεις επιλογές θα μειωθούν στο μισό οι διοικητικοί υπάλληλοι (από 4.000 σε 2.000) που θα μεταταγούν «σε άλλες κενές διοικητικές θέσεις του ΕΣΥ».

Αποσιωπώντας πλήρως την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και το φόρτωμά τους στα ασφαλιστικά ταμεία, υποστήριξαν και πάλι ότι οι «δαπάνες Υγείας ξεφεύγουν για το 2010» και ότι αυτές έχουν μεγάλο μερίδιο στο έλλειμμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, το 2010 η συνολική δαπάνη στην Υγεία θα ανέλθει σε 25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 45% (δηλαδή 11,25 δισ. ευρώ) είναι απ' την τσέπη των ασθενών κυρίως στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ετσι, οι συνολικές δαπάνες Υγείας φτάνουν σε 9,7% επί του ΑΕΠ, που θεωρούνται ως σπατάλη για τη χώρα μας. Επίσης, στο απυρόβλητο έμεινε η μονοπωλιακή διαμόρφωση των τιμών, γεγονός που προσπεράστηκε με αναφορές σε κάποιες μειώσεις των τιμών σε κατηγορίες υλικών.

Για τον ανταγωνισμό αγωνιά η ΝΔ

Σε μια επίδειξη αντιπολιτευτικής τακτικής ο υπεύθυνος για θέματα Υγείας και βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, χαρακτήρισε «υψηλού κινδύνου πείραμα την ανάθεση των προμηθειών στους ιδιώτες», αποσιωπώντας ότι τις εκχωρήσεις τομέων των νοσοκομείων σε ιδιώτες τις ξεκίνησε η ΝΔ τη δεκαετία του 1990 - για να τις συνεχίσουν οι μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, υποστήριξε ότι με αυτή την επιλογή «δημιουργεί ολιγοπωλιακές καταστάσεις» και ότι «δεν θα λειτουργεί ο ανταγωνισμός». Μ' άλλα λόγια πρόκειται για μια διαφορετική υπόκλιση στις απαιτήσεις της αγοράς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγχωνεύσεις και στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ(2013-07-19 00:00:00.0)
Φταίει η διαφθορά για τα προβλήματα της υγείας;(2010-10-21 00:00:00.0)
Υποκρισία(2010-07-15 00:00:00.0)
Επιχειρηματικό ρεσάλτο στα νοσοκομεία(2009-03-19 00:00:00.0)
Προτείνει τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΜΚΟ!(2006-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ