Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στους Γάλλους εργάτες

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης στο Παρίσι συμμετείχε ο γγ της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, ενώ είχε συναντήσεις με συνδικάτα και περιόδευσε σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς

Ο γγ της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, διαδήλωσε στην κεφαλή της πορείας στο μπλοκ του Εργατικού Κέντρου του Παρισιού
Ο γγ της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, διαδήλωσε στην κεφαλή της πορείας στο μπλοκ του Εργατικού Κέντρου του Παρισιού
Μέσω της παρουσίας και συμμετοχής στην τελευταία ογκώδη διαδήλωση στη Γαλλία του γενικού γραμματέα της, Γιώργου Μαυρίκου, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στους Γάλλους εργάτες και την αλληλεγγύη της στους αγώνες τους ενάντια στο αντι-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Σαρκοζί.

Ο γγ της ΠΣΟ βρέθηκε αρχικά την Πέμπτη 28 Οκτώβρη στην κεφαλή της πορείας και διαδήλωσε με το Εργατικό Κέντρο του Παρισιού πλάι με εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες που δίνουν την μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης στο πλαίσιο των συμφωνιών της ΕΕ για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε συγχρονισμό με τη γενικότερη επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση και το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων. Στη συνέχεια βρέθηκε στο πανό της ΠΣΟ, που απηύθηνε «αδελφικό χαιρετισμό» στους Γάλλους εργάτες με μια συμβολική φράση της Γαλλικής Κομμούνας.

Στη διαδήλωση βρέθηκε και ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, καθώς και Ελληνες μετανάστες από την Κομματική Οργάνωση Γαλλίας του ΚΚΕ.

Ταυτόχρονα, περίπου 50 συνδικαλιστές της ΠΣΟ στη Γαλλία, μέλη της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Τρόφιμα, μοίρασαν στους διαδηλωτές περισσότερες από 30.000 ανακοινώσεις της ΠΣΟ σχετικά με τους αγώνες στη Γαλλία, τη συντονισμένη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και την ανάγκη συντονισμού του ευρωπαϊκού και διεθνούς εργατικού κινήματος.

Μεταμεσονύχτια περιοδεία στο κατειλημμένο από εργάτες εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών
Μεταμεσονύχτια περιοδεία στο κατειλημμένο από εργάτες εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών
Η ένθερμη ανταπόκριση των διαδηλωτών που έσπευσαν να χαιρετίσουν την αντιπροσωπεία της ΠΣΟ απέδειξε για ακόμα μια φορά τους ιστορικούς δεσμούς της ΠΣΟ με τη βάση του γαλλικού εργατικού κινήματος και την ανταπόκριση των θέσεών του για το χαρακτήρα της επίθεσης, αλλά και του κινήματος που χρειάζεται.

Ενθερμη υποδοχή στις απεργιακές φρουρές

Ενθερμη ήταν και η ανταπόκριση των εργατών, μεταναστών κυρίως, στο κατειλημμένο εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών Sytcom όπου περιόδευσε ο Γ. Μαυρίκος τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. «Εμπνεόμαστε από τον αγώνα των Ελλήνων», δήλωσαν οι σκληρά εργαζόμενοι στο κατειλημμένο εργοστάσιο αναγνωρίζοντας τους αγώνες του ελληνικού εργατικού κινήματος. Ο γγ της ΠΣΟ, αφού άκουσε προσεκτικά τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργατών, εξέφρασε την αλληλεγγύη των Ελλήνων εργατών, αλλά και των 80 εκατ. μελών της ΠΣΟ, στον αγώνα των Γάλλων εργατών.

Στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στη Γαλλία, ο γγ της ΠΣΟ είχε την ευκαιρία να συζητήσει αναλυτικά με στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος στη Γαλλία, να ενημερωθεί για την κατάσταση του εργατικού κινήματος και να εκφράσει τις θέσεις της ΠΣΟ και την αλληλεγγύη με τον αγώνα των εργατών.

Σημαντική ήταν η συνάντηση με τον γγ της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα Διυλιστήρια, ο αγώνας των οποίων σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αφού για πρώτη φορά στην Ιστορία της Γαλλίας σταμάτησε η λειτουργία και των 13 διυλιστηρίων ταυτόχρονα, ως συνέπεια της απεργίας των εργατών. Ο γγ της ΠΣΟ κατήγγειλε τη συκοφαντική επίθεση ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων στα διυλιστήρια και την προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης των απεργών. Ο γγ της ΠΣΟ κάλεσε την Ομοσπονδία να βγάλει συμπεράσματα, να συνταχθεί στις γραμμές της ΠΣΟ και να αποχωρήσει από την ITUC (Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία).

Ο γγ πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με τον γγ της Ομοσπονδίας εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, μια από τις μεγαλύτερες συνομοσπονδίες της Γαλλίας. Στο τραπέζι της συζήτησης μπήκαν τα φλέγοντα ζητήματα του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και η ενιαία στρατηγική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, σοσιαλδημοκρατικών και νεοσυντηρητικών, ενάντια στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για τη διατήρηση και την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Επίσης, έλαβαν χώρα δύο σημαντικές συναντήσεις, όπου ο γγ της ΠΣΟ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους των οργανώσεων - μελών της ΠΣΟ στη Γαλλία από την Ομοσπονδία των Τροφίμων, από την οργάνωση Front Syndical du Classe (Ταξικό Συνδικαλιστικό Μέτωπο) και από τα συνδικάτα εργαζομένων της Renault.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποτυπώθηκε η δυναμική του εργατικού κινήματος στη Γαλλία και η ύπαρξη δυνάμεων που μάχονται σε ταξική κατεύθυνση, αλλά και ο ρόλος των συνδικαλιστικών ηγεσιών που βάζει εμπόδια και ξεπουλά τον αγώνα των εργατών που απέργησαν με σθένος και αποφασιστικότητα διεκδικώντας την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου.

Μια ακόμα σύσκεψη, αυτήν τη φορά, με φίλους της ΠΣΟ στη Γαλλία είχε πολύ σημαντική επιτυχία και απέδειξε τους ισχυρούς δεσμούς της ΠΣΟ με το γαλλικό εργατικό κίνημα και την ανάγκη συσπείρωσης δυνάμεων και συντονισμού σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ