Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Ρωσική παρέμβαση για Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στις 27 Οκτώβρη στη ρωσική πόλη Αστραχαν πραγματοποιήθηκε η έβδομη συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Ιλχάμ Αλίεφ και Σερζ Σαργκσιάν για τη διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πρόκειται για την 3η ανάλογη φετινή συνάντηση, που ενισχύει την παρέμβαση της Ρωσίας στον Καύκασο, αφού γίνεται πέρα από τις δραστηριότητες της λεγόμενης «ομάδας του Μινσκ», όπου συμμετέχουν ακόμη ΗΠΑ και Γαλλία.

Μετά το τέλος των εργασιών, υπογράφτηκε κοινή διακήρυξη για την ενίσχυση των μέτρων εμπιστοσύνης, όπου σημειώνεται: «Οι Πρόεδροι υπογράμμισαν πως η διευθέτηση της σύγκρουσης με πολιτικά - διπλωματικά μέσα απαιτεί παραπέρα προσπάθειες για την ενίσχυση του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός, καθώς και των μέτρων εμπιστοσύνης στο στρατιωτικό τομέα». Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο προβλέπει ανταλλαγή αιχμαλώτων και παράδοση των σορών των νεκρών με τη βοήθεια της «ομάδας του Μινσκ» του ΟΑΣΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Να σημειωθεί πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ καταλαμβάνει έκταση 4,4 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο πληθυσμός του είναι 138,8 χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Αρμένιοι. Μετά την κήρυξη, το 1991, της «ανεξαρτησίας» του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ακολούθησε μια περίοδος (1991-1994) στρατιωτικών συγκρούσεων. Σύμφωνα με διάφορα στοιχεία, κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών συγκρούσεων σκοτώθηκαν έως 25 χιλιάδες άνθρωποι, πάνω από 25 χιλιάδες τραυματίστηκαν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σήμερα πάνω από 4 χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται. Υπό τον έλεγχο της Αρμενίας βρέθηκαν σχεδόν όλο το έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και 7 γειτονικές περιοχές του Αζερμπαϊτζάν.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ