Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Πέθανε ο Νέστορ Κίρσνερ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Με την παρουσία όλων των ηγετών της Νότιας Αμερικής κηδεύτηκε την Πέμπτη ο Νέστορ Κίρσνερ, πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής και σύζυγος της σημερινής Προέδρου Κριστίνα Φερνάντες. Επίσης χιλιάδες λαού τον συνόδευσαν μέσα από τους δρόμους του Μπουένος Αϊρες στην τελευταία του κατοικία.

Ο Νέστορ Κίρσνερ, 60 χρόνων, αστός πολιτικός, πέθανε από καρδιακή προσβολή, στο Καλαφάτε στην Παταγονία, όπου βρισκόταν μαζί με όλη την οικογένειά του για την απογραφή του πληθυσμού και ενώ από τις αρχές του χρόνου είχε υποβληθεί σε δύο αγγειοπλαστικές επεμβάσεις. Βουλευτής και επί χρόνια κυβερνήτης της επαρχίας της Σάντα Κρους, Πρόεδρος της Αργεντινής από το 2003 έως το 2007 και μέχρι προχθές πρόεδρος του Περονικού Κόμματος - Partido Justicialista, αλλά και γενικός γραμματέας της Ενωσης των Κρατών της Νότιας Αμερικής (UNASUR) και πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Οκτώβρη του 2011.

Το 2003 ανακηρύχτηκε πρόεδρος (είχε περάσει στο δεύτερο γύρο δεύτερος 22,2% μετά τον πρώην Πρόεδρο Κάρλος Μένεμ με 24%, που όμως παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της προεδρίας). Η πρώτη του κίνηση ήταν να αρνηθεί όχι μόνο να αποπληρώσει τα δάνεια, αλλά να αναγνωρίσει και μεγάλο μέρος του χρέους, καθώς είχε εκχωρηθεί στην Αργεντινή μετά από αιτήματα της χούντας του 1976-83. Το 2005, ο Κίρσνερ, όσον αφορά το χρέος που αναγνώρισε η κυβέρνηση, προσέφερε στους πιστωτές μια συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων ύψους 95 δισ. δολαρίων, όπου σημαντικό μέρος αγοράστηκε από τη Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες. Επίσης έγιναν και συμφωνίες στον τομέα της Ενέργειας.

Στο εσωτερικό ανακάλεσε σχεδόν όλους τους νόμους περί αμνηστίας προς τα μέλη της χούντας, με αποτέλεσμα να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι ξανά και να αρχίσουν εκ νέου οι δίκες. Παράλληλα, πρωτοστάτησε στη σύσταση της Κοινής Αγοράς του Νότου - Mercosur.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μπουένος Αϊρες, Πλάσα δε Μάγιο, ενώ ο χώρος μπροστά στο προεδρικό μέγαρο μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο βωμό, με λουλούδια, χειρόγραφα σημειώματα και σημαίες.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα του, όπως και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ενώ όλοι οι ηγέτες της περιοχής έκαναν δηλώσεις περί «μεγάλης απώλειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ