Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
«ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ» ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εγκατάλειψη που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση

Κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Σωτήρη Ζαριανόπουλο, περιόδευσε στους χώρους του αθλητικού κέντρου, που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν αφήσει στο έλεος της τύχης του

Από την περιοδεία στο «Ποσειδώνιο»
Από την περιοδεία στο «Ποσειδώνιο»
Αντιμέτωπο με την εγκατάλειψη και το μαρασμό βρίσκεται το «Ποσειδώνιο» Αθλητικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα απ' τα μεγαλύτερα αθλητικά κέντρα - με εξαίρεση τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις - της χώρας, συνολικής έκτασης 45 στρεμμάτων, με εγκαταστάσεις κολυμβητηρίων (κλειστών κι ανοιχτών), τένις, μπάσκετ, χάντμπολ που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη μαζική λαϊκή άθληση των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Ωστόσο, η Πολιτεία και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν αφήσει αυτό το χώρο - ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) - στο έλεος της εγκατάλειψης, με τεράστια προβλήματα κι ελλείψεις. Καθόλου τυχαίο ότι μόνο για τα λειτουργικά του έξοδα (ΔΕΗ, φυσικό αέριο, ΕΥΑΘ, προμηθευτές κλπ.), το «Ποσειδώνιο» χρωστάει συνολικά 900.000 ευρώ. Η ΓΓΑ, αρνείται τη συνέχιση της επιχορήγησης και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και αυτό της ιδιωτικοποίησης. Πόσο μάλλον απ' τη στιγμή που βρίσκεται σε μια περιοχή - φιλέτο, δίπλα στη θάλασσα.

Αυτό το χώρο, που αντί να αποτελεί ανάσα αναψυχής και αθλητισμού για τους κατοίκους της πόλης, έχει συνειδητά αφεθεί στο έλεος της τύχης του, προδιαγράφοντας την πορεία ιδιωτικοποίησης, επισκέφτηκε προχτές το βράδυ, πολυμελής αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δήμου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο, πραγματοποίησε εξόρμηση και είδε από κοντά τις τεράστιες ελλείψεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το «Ποσειδώνιο» αθλητικό κέντρο.

Εγκατάλειψη...

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση των γονέων, των αθλητών, των προπονητών και των εργαζομένων, με τους οποίους συνομίλησε η αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ενδεικτικό της όλης κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι, όπως εξηγούσαν οι εργαζόμενοι, εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει ακόμη διοριστεί διοίκηση στο Κέντρο. Την ίδια στιγμή, η εικόνα εγκατάλειψης του Αθλητικού Κέντρου, που είδε από κοντά το κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είναι εμφανής σε κάθε βήμα.

Στα αποδυτήρια, χαλασμένα ντους, σπασμένοι φοριαμοί και παράθυρα, δίχως επαρκή και σωστό αερισμό. Στις εσωτερικές πισίνες, μάρμαρα και πλακάκια σπασμένα, χαλασμένα και ολισθηρά από την παλαιότητα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει όποιος περπατάει πάνω σε αυτά. Πόρτες χαλασμένες και φρακαρισμένες. Ηλεκτρονικοί πίνακες για την ηλεκτροδότηση του κτηρίου, με υψηλή τάση ρεύματος, δίπλα στους χώρους δεξαμενών. Ελλειψη βασικού εξοπλισμού ασφαλείας. Το σύνολο του μηχανοστασίου πρέπει να αλλαχτεί, αφού απ' τα χρόνια, έχει σχεδόν σαπίσει. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται διαρροές απ' τις πισίνες, ενώ το αποχετευτικό είναι ανύπαρκτο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καθαριστούν οι περιβάλλοντες χώροι. Φθαρμένα και σπασμένα είναι τα όργανα άσκησης των αθλητών. Λείπουν ακόμη και οι εστίες για το πόλο!

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας στους εργαζομένους και τους προπονητές του κέντρου τόνισε πως η έλλειψη χρηματοδότησης, η απουσία διοίκησης και η πλήρης εγκατάλειψη, δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά για το αν και πώς θα συνεχιστεί η λειτουργία του. Πόσο μάλλον απ' τη στιγμή που με τον «Καλλικράτη» όλα αυτά τα κέντρα είναι πολύ πιθανό να περάσουν στους νέους δήμους ή στην Περιφέρεια. Μια τέτοια εξέλιξη, θα έχει σαν αποτέλεσμα την έτσι κι αλλιώς πορεία ιδιωτικοποίησης του αθλητικού κέντρου, είτε μέσω της αύξησης της ανταποδοτικότητας, είτε με την οριστική παράδοσή του σε ιδιώτη. Αρκεί να σημειωθεί πως ήδη οι αθλητές πληρώνουν 25 ευρώ συνδρομή στους αθλητικούς συλλόγους. Το ποσό αυτό, αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, θα εκτιναχθεί. Εξίσου πιθανή, όμως, είναι - όπως έλεγαν και οι εργαζόμενοι - η παράδοση του χώρου στους ιδιώτες προς ...ανάπλαση και αξιοποίηση! Πρόκειται για ένα πραγματικό φιλέτο, σε μια απ' τις πιο ακριβές περιοχές της πόλης, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στη θάλασσα.

...και έλλειψη προσωπικού

Οπως εξήγησε στο κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Δημήτρης Κατραντσιώτης, εργαζόμενος στο «Ποσειδώνιο» και γενικός γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων Εθνικών Αθλητικών Κέντρων Βορείου Ελλάδας, από τις 79 οργανικές θέσεις που αντιστοιχούν στο «Ποσειδώνιο» και στο Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης (που μαζί αποτελούν το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης), καλύπτονται μόλις οι 18! Αμεσο αποτέλεσμα είναι η υπολειτουργία, η κακή συντήρηση και η ελλιπής φύλαξη και προστασία των αθλητών και του χώρου. Να σημειωθεί πως στο κολυμβητήριο του «Ποσειδωνίου», αθλούνται όλες οι ομάδες της Θεσσαλονίκης και συνολικά περισσότεροι από 3.000 αθλητές. Στο «Ποσειδώνιο», όπου υπάρχουν και λειτουργούν δύο κλειστές και μία ανοιχτή πισίνα, δεν υπάρχει ούτε ένα υδραυλικός!

Εξίσου απαράδεκτη, όμως, είναι η κατάσταση και στους υπόλοιπους αθλητικούς χώρους του Αθλητικού Κέντρου. Τα γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ είναι ανοιχτά και δίχως φωτισμό. Μάλιστα, οι εστίες στο χάντμπολ έχουν φτιαχτεί με διάφορα ...πλαστικά. Για τα γήπεδα του τένις, ο προπονητής έλεγε στην αντιπροσωπεία, πως οι υποδομές είναι τουλάχιστον τριών δεκαετιών πίσω. Να σημειωθεί, τέλος, πως αν και οι εργαζόμενοι επανειλημμένα με επιστολές τους έχουν απευθυνθεί για τα προβλήματα του χώρου στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, δεν υπήρξε καμία απάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ