Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
Σε απομόνωση οδηγούνται Ικαρία - Φούρνοι!

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό στέλνουν οι δήμαρχοι του νησιού. Μεθαύριο, Παρασκευή, η κινητοποίηση ενάντια στις εφοπλιστικές αξιώσεις

Ο Αγ. Κήρυκος, πρωτεύουσα του νησιού, μένει πλέον χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση!
Ο Αγ. Κήρυκος, πρωτεύουσα του νησιού, μένει πλέον χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση!
Με προμετωπίδα το αίτημα για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα είναι δημόσιο αγαθό, στην υπηρεσία του λαού, και όχι πεδίο δράσης των εφοπλιστών για την αύξηση της κερδοφορίας τους, τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ, φορείς της Ικαρίας και των Φούρνων και υποψήφιοι με το συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζει το ΚΚΕ, καλούν σε συγκέντρωση ναυτεργάτες και νησιώτες μεθαύριο, Παρασκευή 22 του Οκτώβρη στις 10 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό και πορεία στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.

Τις αντιδράσεις νησιωτών και ναυτεργατών έχουν ξεσηκώσει οι προκλητικές αξιώσεις που προβάλλουν οι εφοπλιστές - τις οποίες «συνοδεύουν» με απειλές για λοκ άουτ - για την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή την πλήρη άρση του καμποτάζ και στην ακτοπλοΐα, που σημαίνει να δρομολογούν αυτοί τα πλοία τους όπου θέλουν, όποτε θέλουν, με ναυτεργάτες ανασφάλιστους, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με ό,τι σηματοδοτεί αυτό και για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Τα πρώτα «κακά σημάδια» για τα όσα προετοιμάζονται έχουν ήδη φανεί. Με την υπογραφή του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, δηλαδή της κυβέρνησης, από την 1η του Νοέμβρη τροποποιούνται τα δρομολόγια του πλοίου «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», του ενός και μοναδικού πλοίου που εκτελεί τη γραμμή Πειραιάς - Ικαρία, Φούρνοι. Με την τροποποίηση κόβεται η προσέγγιση στους Φούρνους και σε ό,τι αφορά στην Ικαρία το καράβι θα «πιάνει» μόνο στο ένα από τα δύο λιμάνια της, αυτό του Ευδήλου! Πρόκειται για εξέλιξη που βάζει εμπόδιο και στη μετακίνηση των ετεροδημοτών για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σε επιστολή προς την κυβέρνηση οι τρεις δήμαρχοι της Ικαρίας επισημαίνουν ότι η απομόνωση του δεύτερου λιμανιού της Ικαρίας έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των εργαζομένων, των μικρών ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων του νησιού, καθώς θα οδηγήσει σε «αύξηση στο κόστος μετακίνησης των επιβατών και βέβαια των εμπορευμάτων». Σημειώνουν ότι «λύση προς όφελος των νησιωτών στον τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δεν μπορεί να υπάρξει αν οι συγκοινωνίες δεν αντιμετωπισθούν από το κράτος και τις κυβερνήσεις ως κοινωνικό αγαθό». Απαιτούν «να ληφθούν επειγόντως μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η σύνδεση του Αγίου Κηρύκου και των Φούρνων με τον Πειραιά καθώς και να εξασφαλιστεί η τακτική σύνδεση του λιμανιού της Νοτίου Ικαρίας και των Φούρνων σε πάγια βάση». Καλούν τους Ικαριώτες σε αγωνιστική ετοιμότητα και ξεκαθαρίζουν: «Δεν είναι δυνατόν ως κοινωνία να αφεθούμε μοιρολατρικά στις διαθέσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών θυσιάζοντας στο βωμό των κερδών τους το μέλλον και την ύπαρξη του τόπου μας».

Ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας» σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει ότι όσο οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα είναι στα χέρια των εφοπλιστών, τόσο θα επιδεινώνεται η θέση των νησιωτών, των ταξιδιωτών και όλων των εργαζομένων. Οι κάτοικοι των νησιών μας πρέπει να καταδικάσουν την πολιτική που στηρίζει, επιτρέπει, ανέχεται να μένει ο τόπος μας χωρίς καράβι». Απαιτεί, να μη διακοπεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Αγίου Κηρύκου και των Φούρνων με τον Πειραιά, να δρομολογηθεί και δεύτερο πλοίο στη γραμμή. Διεκδικεί ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες απρόσκοπτες, φτηνές, ασφαλείς, με σύγχρονα πλοία, 365 μέρες το χρόνο, με πληρώματα με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. «Με τους συντονισμένους αγώνες μας, με αντιμονοπωλιακή συμμαχία και πάλη, να διεκδικήσουμε ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ