Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΘ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φτώχεια στο λαό - προνόμια στο κεφάλαιο
  • Προκλητικός ο πρωθυπουργός απέναντι στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα
  • Δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο για νέα αντιλαϊκά μέτρα και ζεστό κρατικό χρήμα, στο όνομα των επενδύσεων

Η απάντηση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ είναι μία και μοναδική: «Εργάτες - λαϊκά στρώματα δε χρωστάνε σε κανέναν - Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»
Η απάντηση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ είναι μία και μοναδική: «Εργάτες - λαϊκά στρώματα δε χρωστάνε σε κανέναν - Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη και απέναντι στο λαό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται και από το βήμα της ΔΕΘ να επιβεβαιώσει την πολιτική ενίσχυσης προς τις μερίδες της πλουτοκρατίας, για τις οποίες και ετοιμάζει νέα προκλητικά προνόμια, φοροελαφρύνσεις, πακτωλό από ζεστό κρατικό χρήμα, κάθε είδους ενισχυτικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση του λεγόμενου «επενδυτικού περιβάλλοντος».

Σε ένα κρεσέντο υποκρισίας και περιφρόνησης των λαϊκών στρωμάτων που στενάζουν κάτω από τις συνέπειες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός χτες από τη Θεσσαλονίκη εκφώνησε μια ομιλία το κύριο χαρακτηριστικό της οποίας μπορεί να ήταν το μήνυμα προς τους συνεταίρους της κυβέρνησης στην ΕΕ και το ΔΝΤ ότι είναι αποφασισμένος να επιταχύνει τη λήψη των αντιλαϊκών μέτρων, την ίδια ώρα ωστόσο ήταν μια ομιλία πρόκλησης και εμπαιγμού των λαϊκών στρωμάτων, απειλών ότι τα πράγματα θα γίνουν και χειρότερα, αν οι εργαζόμενοι δεν υποκύψουν στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και ενός άθλιου απολογισμού των κυβερνητικών πεπραγμένων.

Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός και ως απόδειξη γι' αυτό υποστήριξε ότι «11 μήνες τώρα αποδεικνύουμε όλοι μαζί ότι μπορούμε» κάτι, «το αποδεικνύουν οι άνθρωποι που βρίσκονται ανάμεσά μας» και οι οποίοι «κάνουν την επανάσταση του αυτονόητου». Ετσι, για τον πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ, αυτονόητο είναι να υιοθετηθεί η περικοπή των ονομαστικών εισοδημάτων των εργαζομένων και το πετσόκομμα των συντάξεων, επανάσταση είναι να αυξάνονται οι ειδικοί φόροι στα καύσιμα και ο ΦΠΑ, επανάσταση είναι να ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις και να καταργούνται οι συντάξεις όπως τις γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.

Η πρωθυπουργική όμως υποκρισία και περιφρόνηση των εργαζομένων, οι οποίοι με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης σηκώνουν όλα τα βάρη της κρίσης και της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου για να ξεπεράσει την κρίση, ήταν η αποστροφή του «πονάω όταν βλέπω να την πληρώνει ο αδύναμος». Στο ίδιο μήκος κύματος και εντελώς ξεδιάντροπα αναφέρθηκε στους νέους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα, αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό, λέγοντας ότι και αυτό είναι φαινόμενο για το οποίο φταίει η αντίληψη ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Εκείνο που βεβαίως δεν είπε είναι ότι αυτό που προτείνει στους νέους η κυβέρνηση, είναι να εργάζονται με αμοιβές κάτω από το βασικό και σε επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης, όπου η εργασία κρατάει όσο και η περίοδος επιδότησης των εργοδοτών.

Ο Γ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός που για τα συμφέροντα της ντόπιας και ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας υπέγραψε το κατάπτυστο για το λαό μνημόνιο, επιστράτευσε, για μια ακόμα φορά τον ...πατριωτικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, υποστηρίζοντας στη συνέχεια τη γνωστή ήδη απειλή - γέννημα της αντίληψης από την οποία εμφορούνται οι εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας, ότι «τη μάχη θα την κερδίσουμε όλοι μας, ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί».

Αναφερόμενος στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης και με ορίζοντα μέχρι το τέλος του χρόνου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα προωθηθεί:

  • Η απελευθέρωση των φορτηγών. Είναι το σχέδιο για την παράδοση των οδικών μεταφορών στις μεγάλες πολυεθνικές.
  • Το άνοιγμα όλων των άλλων κλειστών επαγγελμάτων. Αναφέρεται στην υλοποίηση του τελικού σχεδίου της λεγόμενης απελευθέρωσης των αγορών, ώστε να δοθεί ζωτικός χώρος για την κερδοφόρα δράση του κεφαλαίου, σε τομείς που σήμερα, σε μεγάλο μέρος, δραστηριοποιούνται αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ
  • Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, δηλαδή, η πολιτική ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρομικών μεταφορών, όπως προβλέπεται από την αντίστοιχη στρατηγική της ΕΕ
  • Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, κάτι που συνδέεται άμεσα με την ακόμα μεγαλύτερη εισβολή ιδιωτών, μαζικές ανατιμήσεις τιμολογίων, υποβάθμιση προσφερομένων υπηρεσιών.
  • Το νέο αναπτυξιακό νόμο, την εισαγωγή, δηλαδή και νέων προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να κάνει επενδύσεις.
  • Η εξειδίκευση του σχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το οριστικό και με συνοπτικές διαδικασίες ξεπούλημα της ακίνησης περιουσίας που ανήκει στο λαό.
  • Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, δέσμευση που έχει να κάνει με την πώληση σταθμών της ΔΕΗ στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τις αθρόες ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι τραπεζίτες και να διευκολυνθούν οι διαδικασίες εξαγορών και συγχωνεύσεων.
  • Η ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής στο Δημόσιο, προκειμένου να καταργηθούν οι επιμέρους συμβάσεις που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο και η προς τα κάτω ισοπέδωση των αμοιβών τους.
  • Το νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων και ολοκλήρωση των διπλογραφικών και η λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου, στόχος στρατηγικού χαρακτήρα για το κεφάλαιο και την κυβέρνηση που επιδιώκουν την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της υγείας με μαζικές περικοπές καλύψεων από τα ασφαλιστικά ταμεία και την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων, ώστε παρακάμπτοντας τους νόμους, αλλά ακόμα και το Σύνταγμα, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο να εγκρίνονται τα επενδυτικά σχέδια των κεφαλαιοκρατών.

Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός, ήταν σαφής. «Δε θα έρθω με υποσχέσεις του παρελθόντος», ξεκαθάρισε, επιχειρώντας έτσι να κόψει ακόμη και το βήχα, να δώσει ένα ακόμη σινιάλο στους μεγαλοεπιχειρηματίες. «Υπάρχει μια λαθεμένη αντίληψη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, μια μιζέρια γύρω από το μοίρασμα της κρατικής πίτας», δήλωσε, εξαγγέλλοντας τις συνθήκες μαζικού πτωχοκομείου που διαμορφώνουν, τη μοιρασιά της φτώχειας στη μεγάλη μάζα της εργατικής τάξης.

Παραδίδουν τα πάντα στο κεφάλαιο

Σαφέστατο ήταν όμως το μήνυμα που στάλθηκε από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή, όπου και εξετάστηκε η εισήγηση Παμπούκη για την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων. Εκεί, και λειτουργώντας ως εταιρεία συμβούλων επιχειρηματικών σχεδίων και επενδύσεων, η κυβέρνηση διατύπωσε εκτιμήσεις και έδωσε το στίγμα των χειρισμών που θα γίνουν από εδώ και πέρα.

«Η υπάρχουσα νομοθεσία εμποδίζει τις επενδύσεις», εκτιμά η κυβέρνηση και γι' αυτό «χρειάζεται να δημιουργήσουμε έναν ευέλικτο μηχανισμό που θα αναλάβει την επένδυση από την αρχή μέχρι το τέλος».

Περιγράφοντας με λεπτομέρειες τα «κίνητρα» που θα δίνει, αλλά και τις αλλαγές που θα εμπεριέχει ο νέος επενδυτικός νόμος σημείωσε:

- «Θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία».Η κυβέρνηση ήδη προσανατολίζεται να μειώσει το συντελεστή φορολόγησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου από το 24% στο 20% και το συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 40% στο 24%.

- Χρειάζεται «αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας».Η κυβέρνηση με το νέο εργασιακό νόμο που ψήφισε και περιλαμβάνεται στο μνημόνιο κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ καθιέρωσε κατώτατο μισθό για τους πρωτοδιόριστους τα 590 ευρώ μεικτά. Απελευθέρωσε το όριο των απολύσεων και μείωσε την αποζημίωση απόλυσης. Βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου ετοιμάζει να αντικαταστήσει τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις με τις επιχειρηματικές, τις οποίες θα καθορίσει ο εργοδότης απευθείας με τον εργαζόμενο.

- «Αλλαγή στο καθεστώς της χρήσης γης». Ωστε οι επιχειρηματίες να μπορούν να επενδύουν μέσα σε δασικές εκτάσεις, πάνω στον αιγιαλό κ.α.

- «Αλλαγή των πολεοδομικών όρων». Ωστε να μην μπαίνει κανένας φραγμός στην έκταση και στο μέγεθος των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα δημιουργήσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

- «Αλλαγή στο χρόνο έκδοσης των αδειών για την επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει «άδειες εξπρές» των 40 ημερών για τις μεγάλες επενδυτικές δραστηριότητες.

- «Αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Με στόχο οι επενδυτές να μπορούν να εξασφαλίσουν γρήγορα φτηνό χρήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ