Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Κομμένος και ραμμένος στις απαιτήσεις του κεφαλαίου
  • Βορά στο κεφάλαιο τα εργασιακά δικαιώματα, το έδαφος και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας με το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις που ετοιμάζεται
  • Στα πρότυπα των αποικιοκρατικών συμβάσεων της ΠΕΣΙΝΕ και του «Πρίνου» θα γίνονται οι νέες επενδύσεις

Νέες φοροαπαλλαγές, ακόμα φτηνότερο εργατικό δυναμικό, παράδοση πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, αλλαγές στη χρήσης γης και γενναίες κρατικές επιδοτήσεις για το μεγάλο κεφάλαιο, ένταση της βάρβαρης επίθεσης και νέα άγρια μέτρα για το λαό
Νέες φοροαπαλλαγές, ακόμα φτηνότερο εργατικό δυναμικό, παράδοση πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, αλλαγές στη χρήσης γης και γενναίες κρατικές επιδοτήσεις για το μεγάλο κεφάλαιο, ένταση της βάρβαρης επίθεσης και νέα άγρια μέτρα για το λαό
Σε ξέφραγο, αλλά κερδοφόρο, αμπέλι για τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου σχεδιάζει να μετατρέψει τη χώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραδίδοντας γη και ύδωρ στους μονοπωλιακούς ομίλους που θα «επενδύσουν» τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, μέσω της παροχής κρατικών υπηρεσιών σε επίδοξους επενδυτές.

Η κυβέρνηση, στο όνομα της προσέλκυσης «στρατηγικών επενδύσεων», ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα προσφέρει σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους νέες φοροαπαλλαγές, ακόμα φτηνότερο εργατικό δυναμικό, παράδοση πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, αλλαγές στη χρήσης γης και γενναίες κρατικές επιδοτήσεις.

Τις φιλομονοπωλιακές κατευθύνσεις του νέου νομοσχεδίου παρουσίασε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος των επενδύσεων Χ. Παμπούκης, εισπράττοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τα «εύσημα» του πρωθυπουργού και του συνόλου του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι στρατηγικές στοχεύσεις των προτάσεων της κυβέρνησης - που θα κατατεθούν με νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα - όπως δήλωσε ο Χ. Παμπούκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους - φιλοδοξούν να μετατρέψουν την «Ελλάδα σε εξαιρετικό πεδίο επιχειρηματικού περιβάλλοντος»!

Μάλιστα, χτες ο πρωθυπουργός όρισε και το αρμόδιο όργανο («Επιτροπή Ανάπτυξης») για την προσέλκυση των επενδύσεων που θα έχει και την ευθύνη των «επαφών» με τους μεγάλους επιχειρηματίες, στο οποίο θα δίνεται η δυνατότητα «εν λευκώ» να προχωρά σε «διαπραγματεύσεις» που θα έχουν τη μορφή «διακρατικών συμφωνιών» ανάμεσα στο κράτος και τους κεφαλαιοκράτες και στη συνέχεια πηγαίνει για «επικύρωση» στη Βουλή!

Οι «διακρατικές συμφωνίες», σύμφωνα με τον Χ. Παμπούκη, θα υπάγονται στο ισχύον εργατικό και φορολογικό καθεστώς την περίοδο της υπογραφής και θα εξασφαλίζουν στους επενδυτές «μακροχρόνιους όρους» για τη ληστρική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, χαμηλή φορολογία και εσαεί εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. «Οι όροι θα ισχύουν και για τις επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη», σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Στην «επιτροπή ανάπτυξης», όπως την όρισε ο Γ. Παπανδρέου και συνεδρίασε για πρώτη φορά χτες θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος και οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας, Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, Επικρατείας αρμόδιος για επενδύσεις Χ. Παμπούκης.

Παραδίδουν τα πάντα στο κεφάλαιο

«Η υπάρχουσα νομοθεσία, εμποδίζει τις επενδύσεις», δήλωσε ο Χ. Παμπούκης, μιλώντας με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής. «Χρειάζεται να δημιουργήσουμε έναν ευέλικτο μηχανισμό που θα αναλάβει την επένδυση από την αρχή μέχρι το τέλος».

Ο Χ. Παμπούκης δίνοντας το στίγμα των «διακρατικών συμφωνιών που θα υπογράφει» το κράτος με τους εκπροσώπους των μονοπωλίων έφερε σαν πρότυπο τις αποικιοκρατικές συμβάσεις της «ΠΕΣΙΝΕ» και του «ΠΡΙΝΟΥ» (πετρέλαια της Θράκης).

Ο «κίνδυνος της επένδυσης συνδέεται με το κέρδος του επιχειρηματία», σημείωσε ο Χ. Παμπούκης και ξεκαθάρισε ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει στον ιδιώτη επενδυτή την «ελαχιστοποίηση των κινδύνων»! «Θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα και να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε φιλοεπενδυτική χώρα», τόνισε ο Χ. Παμπούκης.

Περιγράφοντας με λεπτομέρειες τα «κίνητρα» που θα δίνει, αλλά και τις αλλαγές που θα εμπεριέχει ο νέος επενδυτικός νόμος, σημείωσε:

-- «Θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία».Η κυβέρνηση ήδη προσανατολίζεται να μειώσει το συντελεστή φορολόγησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου από το 24% στο 20% και το συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 40% στο 24%.

-- Χρειάζεται «αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας».Η κυβέρνηση με το νέο εργασιακό νόμο που ψήφισε και περιλαμβάνεται στο μνημόνιο κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ καθιέρωσε κατώτατο μισθό για τους πρωτοδιόριστους τα 590 ευρώ μεικτά. Απελευθέρωσε το όριο των απολύσεων και μείωσε την αποζημίωση απόλυσης. Βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου ετοιμάζει να αντικαταστήσει τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις με τις επιχειρηματικές, τις οποίες θα καθορίσει ο εργοδότης απευθείας με τον εργαζόμενο.

-- «Αλλαγή στο καθεστώς της χρήσης γης». Ωστε οι επιχειρηματίες να μπορούν να επενδύουν μέσα σε δασικές εκτάσεις, πάνω στον αιγιαλό κ.α.

-- «Αλλαγή των πολεοδομικών όρων». Ωστε να μην μπαίνει κανένας φραγμός στην έκταση και στο μέγεθος των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα δημιουργήσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

-- «Αλλαγή στο χρόνο έκδοσης των αδειών για την επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων». Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ετοιμάζει «άδειες εξπρές» των 40 ημερών για τις μεγάλες επενδυτικές δραστηριότητες.

-- «Αλλαγές στο Χρηματοπιστωτικό σύστημα». Με στόχο οι επενδυτές να μπορούν να εξασφαλίσουν γρήγορα φτηνό χρήμα.

Τα προκλητικά προνόμια που είναι έτοιμη να εξασφαλίσει η κυβέρνηση στους μονοπωλιακούς ομίλους θα αφορούν επενδύσεις άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ ή, σε εναλλακτική περίπτωση, επενδύσεις της τάξης των 75 εκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργούν 200 θέσεις εργασίας.

Είναι φανερό ότι από τα μεγέθη που θέτει σαν βάση η κυβέρνηση για τις επενδύσεις είναι έτοιμη να βγάλει στο σφυρί τομείς στρατηγικής σημασίας όπως λιμάνια, υποδομές ενέργειας (βλέπε ΔΕΗ), μεγάλα τμήματα παραλιών της χώρας, αλλά και δημόσιων εκτάσεων (βλέπε Ελληνικό) που θα εξασφαλίσουν σίγουρη κερδοφορία στους κεφαλαιοκράτες.

Μπροστά στο γενικό ξεπούλημα της χώρας και των υποδομών της, αλλά και την «ασυδοσία» που προσφέρει στο κεφάλαιο για την καταπάτηση της γης, χωρίς να υπολογίζεται η καταστροφή στο περιβάλλον, ορισμένοι υπουργοί φέρονται να υποστήριξαν ότι «πρέπει να προσεχθούν οι διαδικασίες χωροθέτησης και η περιβαλλοντική επιβάρυνση», στηρίζοντας ωστόσο το πνεύμα των προτάσεων.

Το ...fast track

Τα όσα εισηγήθηκε ο Χ. Παμπούκης στο Υπουργικό Συμβούλιο τα έδωσε στη δημοσιότητα υπό το γενικό τίτλο «πώς λειτουργεί το fast track;». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κείμενο 10 ερωτήσεων και απαντήσεων, όπου, στην ουσία, αναλύεται ο τρόπος και οι μηχανισμοί που η κυβέρνηση θα αναλαμβάνει στο μέλλον η ίδια τη διαδικασία διεκπεραίωσης των επενδυτικών σχεδίων των ιδιωτών. Αυτό το fast track αποτελεί, όπως λέγεται, «μια εξαιρετική διαδικασία επιταχυνόμενης υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων» και «προβλέπει μια νέα δομή με τη συνολική ευθύνη προσέλκυσης, εντοπισμού, έγκρισης, υλοποίησης και παρακολούθησης της προόδου υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κράχτης» για επενδύσεις η πολιτική που συνθλίβει το λαό μέσα κι έξω(2017-10-22 00:00:00.0)
Φτιάχνουν «ζώνες» εργασιακής ζούγκλας για το κεφάλαιο(2012-01-13 00:00:00.0)
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΙ, ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΕΞΟΔΑ(2010-10-23 00:00:00.0)
Προσαρμογή των πάντων στις σύγχρονες μονοπωλιακές ανάγκες(2010-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ