Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης εξαγγέλλει από τη ΔΕΘ

Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης και μάλιστα χωρίς ημερομηνία λήξης εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με συνέχιση της σκληρής λιτότητας και την επιβολή νέων βάρβαρων αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

«Τους πρώτους 11 μήνες πήραμε επώδυνες αποφάσεις και τα καταφέραμε, χωρίς βέβαια να δώσουμε κανένα μήνυμα λήξης συναγερμού», ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση - θεατρική παράσταση του υπουργικού συμβουλίου, καλώντας τους υπουργούς να επιταχύνουν τους ρυθμούς προώθησης των μέτρων του μνημονίου και του αντιδραστικού κυβερνητικού προγράμματος.

«Ο δρόμος για τη στεροποίηση της οικονομίας είναι ακόμη μακρύς και δεν επιτρέπεται χαλάρωση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας τη νέα φοροκαταιγίδα που θα ακολουθήσει, αλλά και τις ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε κάθε τομέα της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Φανερώνοντας ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσει κανένα «κοινωνικό μέτρο», σημείωσε ότι η ΔΕΘ «κατά παράδοση» ήταν βήμα για «μεγαλόστομες εξαγγελίες», τις οποίες ο ίδιος δε θα ακολουθήσει.

«Αύριο στην ομιλία μου στη ΔΕΘ θα παρουσιάσω τις νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση των ελλειμμάτων και του χρέους, καθώς και τις μεγάλες αλλαγές στην παιδεία, την ανάπτυξη, τον τουρισμό, στην πράσινη ανάπτυξη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, αποδεικνύοντας ότι από τη μια μεριά θα εξαγγείλει νέα βάρη για τις πλάτες του λαού και από την άλλη νέες ανατροπές προς όφελος του κεφαλαίου.

Ο Γ. Παπανδρέου, εμφανίζοντας την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό σαν «νέα αρχή» της κυβέρνησης, επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού προκειμένου να μετριάσει τις λαϊκές αντιδράσεις από την εφαρμοζόμενη πολιτική.

«Είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία», επανέλαβε προκλητικά, εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό και ζήτησε από τους υπουργούς, που εδώ και 11 μήνες ισοπεδώνουν με την πολιτική τους το λαϊκό εισόδημα και τις κατακτήσεις, «να μην ταυτιστούν με το υπουργείο, αλλά με τα προβλήματα του πολίτη». Προσπάθησε παράλληλα για πολλοστή φορά να εμφανίσει την αφαίμαξη του ελληνικού λαού και το τσάκισμα των δικαιωμάτων του σαν «πατριωτική προσπάθεια» και εντελώς προκλητικά εμφάνισε τα λαϊκά στρώματα σαν «συμμάχους» της κυβέρνησης στις «νέες προτεραιότητες που θα ανοίξει».

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον ανασχηματισμό, σημείωσε ότι «η νέα δομή της κυβέρνησης έρχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα και εμπόδια, από την ανεπαρκή διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και να δώσει λύσεις σε θέματα που χρειάζονται διυπουργική αντιμετώπιση».

Σ' αυτή την κατεύθυνση το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε:

  • Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ που έρχεται να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων, να αυξήσει τα εισιτήρια και να παραδώσει γραμμές - φιλέτο στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
  • Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις «επενδύσεις» με νόμους που θα μειώσουν ακόμα περαιτέρω την τιμή της εργατικής δύναμης και θα χαρίσουν στο μεγάλο κεφάλαιο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα χαρακτήρισε τον ΟΣΕ «οργανισμό που λειτούργησε πολλαπλασιαστικά για τα ελλείμματα της χώρας, παρέχοντας παράλληλα πολύς κακής ποιότητας υπηρεσίες», ξεχνώντας προφανώς ότι οι κυβερνήσεις του δικομματισμού διέλυσαν τον οργανισμό υποχρηματοδοτώντας τη λειτουργία του.

Ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε παράλληλα να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες στους εργαζομένους για τους «αναπτυξιακούς σχεδιασμούς» της κυβέρνησης, που όπως ισχυρίστηκε θα «φέρουν θέσεις εργασίας». Η «ανάπτυξη» βέβαια που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός δεν αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά τους «σοβαρούς επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε ημερίδα που οργάνωσε ο Τομέας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ότι «θέλει καθαρές σχέσεις κράτους - ιδιωτικού τομέα» και κάλεσε τις επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστές. «Εμείς ως "σοσιαλιστές" δεν πρέπει να φοβόμαστε την έννοια του επιχειρείν», ανέφερε ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση «θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα» με τη χορήγηση ζεστού χρήματος μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συγκρότηση δυο διυπουργικών επιτροπών. Η πρώτη θα αφορά τα Θέματα Ανάπτυξης και η δεύτερη Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ