Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τι «πλήττει» τον τουρισμό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την περασμένη άνοιξη, από κοινού κυβέρνηση, μεγαλοξενοδόχοι και επιχειρηματίες του τουρισμού, παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας και όσοι στηρίζουν αυτήν την πολιτική της ΕΕ και της τρόικας επιδόθηκαν σε έναν απεργοσπαστικό παροξυσμό, προκειμένου να τσακίσουν κάθε εργάτη που σήκωσε το ανάστημά του και έδωσε τη μάχη, κόντρα στις προωθούμενες αντεργατικές, αντιασφαλιστικές και συνολικά αντιλαϊκές ανατροπές που έφερε το περίφημο μνημόνιο. Στο στόχαστρο βρέθηκαν τόσο οι ναυτεργάτες (έδιναν τη μάχη ενάντια στην άρση του καμποτάζ), οι ξενοδοχοϋπάλληλοι (που συμμετείχαν στις απεργίες που κάλεσε το ΠΑΜΕ ενάντια στο μνημόνιο), κ.λπ.

Ολοι τότε (από κυβέρνηση, κόμματα της πλουτοκρατίας, μεγαλοδημοσιογράφους, κανάλια σε εντεταλμένη υπηρεσία, εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό) εμφανίζονταν ως «υπερασπιστές» του τουρισμού που πλήττεται από τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις. Λίγους μήνες μετά, και με το τέλος της τουριστικής περιόδου, τα επίσημα στοιχεία - τα οποία παρουσιάζουν αυτοί που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό - καταγράφουν πτώση των εσόδων κατά 12% το α' εξάμηνο του 2010, όταν οι αφίξεις μειώθηκαν μόλις 3,2%. Σημαντική αιτία είναι η οικονομική κρίση συνολικά στην Ευρώπη, όπως, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν.

Τι επιβεβαιώνεται; Ούτε οι απεργίες, ούτε οι κινητοποιήσεις ευθύνονται για την κρίση στον «τουρισμό τους», που αποτελεί πεδίο δράσης του κεφαλαίου για την αύξηση των κερδών των ξενοδόχων, των εφοπλιστών των «τουρ οπερέιτορ» κ.λπ. Επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι ο τουρισμός έχει μετατραπεί σε ένα πολύ ακριβό εμπόρευμα, για να πλουτίζουν λίγοι και εκλεκτοί μεγαλοεπιχειρηματίες. Επιβεβαιώνεται ότι το χτύπημα των κατακτήσεων συνολικά σε βάρος της εργατικής τάξης στην Ευρώπη θα καταργεί σε όλο και περισσότερους το δικαίωμα στην αναψυχή και την ξεκούραση, ενώ ταυτόχρονα στο πλαίσιο της όξυνσης του ανταγωνισμού τους θα συνθλίβονται όλο και περισσότερο αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο. Αναδεικνύεται, λοιπόν, σε κρίσιμο ζήτημα για το σύνολο της εργατικής τάξης η ανάγκη να δώσει τη μάχη τόσο ενάντια στη βάρβαρη αυτή πολιτική όσο και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των αναγκών της που, μέσα σε αυτές, είναι και η ικανοποίηση του δικαιώματος στην αναψυχή και την ξεκούραση.


Γρηγοριάδης Κώστας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ