Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Μετατρέπει την Υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα

Στην πλήρη εμπορευματοποίηση και στη μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους πουλώντας πανάκριβες υπηρεσίες στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, οδηγεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «αναβάθμιση του ΕΣΥ», το οποίο από χτες συζητείται στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χ. Χαραλάμπους, κατήγγειλε ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο η Υγεία μετατρέπεται σε πανάκριβο εμπόρευμα. Υλοποιείται έτσι, είπε, η πάγια επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ για τη δημιουργία επιχειρήσεων Υγείας δημόσιων και ιδιωτικών, που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους πουλώντας τις υπηρεσίες τους πανάκριβα και οι εργαζόμενοι θα τις αγοράζουν ανάλογα με τα όσα σηκώνει η τσέπη τους. Με την ολοήμερη λειτουργία τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε ολοήμερες αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, που θα αναγκάζονται να εφευρίσκουν έσοδα χαρατσώνοντας τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται, είπε, για μια γενικευμένη εμπορευματοποίηση αφού όλες οι παροχές θα πληρώνονται από ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία η κυβέρνηση εγκαταλείπει στην τύχη τους. Στην ουσία επεκτείνονται τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων και στα διαγνωστικά τμήματα, στα εργαστήρια αλλά και στις χειρουργικές επεμβάσεις, προκειμένου να αυξηθούν οι «μπίζνες» και να αναζητηθούν νέοι πελάτες για τα νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση, είπε ο Χ. Χαραλάμπους, εξαπατά τους εργαζόμενους λέγοντας ότι δε θα επιβαρύνονται οικονομικά. Ολοένα και περισσότερο τα Ταμεία θα καλύπτουν πολύ λιγότερες περιπτώσεις, ενώ θα επιδεινωθεί δραματικά η κατάσταση των ανασφάλιστων και αρκετών εργαζομένων που δεν έχουν τα απαραίτητα ένσημα για να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Το ΚΚΕ, κατέληξε, ζητάει κανείς να μη μένει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να την απολαμβάνουν όλοι χωρίς όρους, δωρεάν με χρηματοδότηση από το κράτος. Απαιτείται η ύπαρξη ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος, χωρίς καμία επιχειρηματικότητα, δωρεάν, σύγχρονου και με χρηματοδότηση από το δημόσιο.

«Τριπλή» συγκατάβαση

Οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - με τη συνδρομή της εισηγήτριας του ΛΑ.Ο.Σ. - καυγάδισαν για τους όρους με τους οποίους λειτουργεί στην πράξη η αγορά για τις υπηρεσίες Υγείας. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Π. Στασινός, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο είπε ότι το ΕΣΥ υποχρηματοδοτείται - χωρίς να προσδιορίσει ότι αυτό γίνεται απ' το κράτος - για να υπογραμμίσει ότι εκείνο που βαραίνει το σύστημα είναι η διαφορά μεταξύ του πραγματικού και κλειστού νοσηλίου, η ανεξέλεγκτη υπερτιμολόγηση προμηθειών Υγείας και η νοσηλεία των αλλοδαπών. Επίσης, πρόσθεσε, χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή ανάπτυξη τομέων όπως η νοσηλεία στο σπίτι και ανέφερε ότι χρειάζονται κίνητρα για την εφημέρευση, διαφάνεια στην επιλογή, αξιοποίηση εθελοντισμού και ορθολογική κατανομή και διαχείριση των πόρων Υγείας.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Μ. Σαλμάς, κινούμενος στο ίδιο πνεύμα, έκανε κριτική στο νομοσχέδιο απ' τη σκοπιά της έλλειψης της ανταγωνιστικότητας. Το νομοσχέδιο, είπε, καταπιάνεται με θέματα δευτερεύουσας σημασίας και είναι ανεφάρμοστο, ωστόσο ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει κάποια από τα άρθρα του νομοσχεδίου. Θετικά αποτίμησε τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία η βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Ο. Παπανδρέου και είπε ότι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων θα αποτύχει γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μ. Κριτσιωτάκης είπε ότι η κυβέρνηση δε θέλει να θίξει τα συμφέροντα που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ