Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εναλλάσσει τους εκβιασμούς με την κοροϊδία

Ο πρωθυπουργός, την ώρα που καλούσε το λαό να αποδεχτεί τα βάρβαρα μέτρα, ομολογούσε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 30 πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη

Πλούτος υπάρχει, βρίσκεται όμως στα χέρια μιας χούφτας πλουτοκρατών. Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν κάθε συμφέρον να διεκδικήσουν όσα οι ίδιοι παράγουν
Πλούτος υπάρχει, βρίσκεται όμως στα χέρια μιας χούφτας πλουτοκρατών. Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν κάθε συμφέρον να διεκδικήσουν όσα οι ίδιοι παράγουν
Την υποταγή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στις επιταγές του «μνημονίου» με την τρόικα απαίτησε χτες ο πρωθυπουργός, με ομιλία του από την Τρίπολη.

Διαψεύδοντας ξανά τα σενάρια περί χρεοκοπίας, φρόντισε να χρησιμοποιήσει τις «αναλύσεις» των καπιταλιστικών αγορών για να προβάλει ως «εθνικό μονόδρομο» τα σκληρά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ και ΔΝΤ, προκειμένου να αποδεχτεί ο λαός να πληρώσει την κρίση και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της ΟΚΕ Αρκαδίας, ο Γ. Παπανδρέου επιδόθηκε στη γνωστή ιδεολογική τρομοκρατία που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, απειλώντας τους εργαζομένους με «παύση πληρωμών». Σε μια προκλητική ομιλία, ζήτησε από τα λαϊκά στρώματα να δεχτούν «αδιαμαρτύρητα» τη μείωση των μισθών και των συντάξεών τους, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, στο όνομα του να συνεχίσουν να υπάρχουν μισθοί και συντάξεις!

Αναφερόμενος στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, σημείωσε: «Το πρόγραμμά μας θα το εφαρμόσουμε μέχρι την τελευταία λεπτομέρειά του (...) δεν είναι μόνο τα επώδυνα μέτρα, αλλά και οι μεγάλες αλλαγές τις οποίες έχουμε υποσχεθεί».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι ανατροπές σε κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Ξεπερνώντας μάλιστα κάθε όριο υποκρισίας, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι «παρά τις όποιες αντιρρήσεις υπάρχει ευρύτατη συναίνεση για να κάνουμε αυτές τις αλλαγές στη χώρα», εμφανίζοντας τους εργαζομένους να «συμφωνούν» δήθεν με τη σφαγή τους.

Κυνικοί και προκλητικοί

«Η Ελλάδα είναι σήμερα παράδειγμα δημοσιονομικής προσαρμογής και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εκτέλεση του μνημονίου συνεργασίας» ανέφερε σ' άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τα «ικανοποιητικά στοιχεία» - όπως τα χαρακτήρισε - της σκληρής λιτότητας και επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαλύσει τα πάντα στο όνομα της «συμφωνίας» που έχει συνυπογράψει με την ιμπεριαλιστική τρόικα.

Την ίδια ώρα που καλούσε τον ελληνικό λαό να μάθει να ζει στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση και να πληρώσει τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης, ο Γ. Παπανδρέου επιδείκνυε το ποιοι καρπώνονται το μόχθο της εργατικής τάξης, λέγοντας: «Δεν είμαστε μια φτωχή χώρα. Είμαστε μια χώρα από τις 25 - 30 πιο πλούσιες στον πλανήτη μας»!

Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα και προσπαθώντας να κρύψει ότι η πολιτική της κυβέρνησης έρχεται να υπηρετήσει το κεφάλαιο, προσφέροντας ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, προσέφυγε για μια ακόμα φορά στα ψέματα:

-- «Οι αποφάσεις που πήραμε για να αλλάξουμε το ασφαλιστικό είναι για να διατηρήσουμε τη βιωσιμότητα των Ταμείων, για να μπορούν να ξέρουν τα παιδιά μας ότι θα πάρουν και αυτά συντάξεις», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός. Τι έκρυψε; Οτι η κυβέρνηση θα αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, θα μετατρέψει τις συντάξεις σε επιδόματα πτωχοκομείου, θα διαλύσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης.

-- «Οταν υποχρεωθήκαμε να προβούμε σε μειώσεις μισθών και συντάξεων το κάναμε (...) διότι είχαμε φτάσει στο σημείο όπου θα μπορούσε να υπάρξει παύση πληρωμών», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Το συγκεκριμένο «ιδεολόγημα» αποτέλεσε τον πυρήνα της κυβερνητικής προπαγάνδας, για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι την καρατόμηση των μισθών τους.

-- «Αν για ένα ή δύο χρόνια πληρώναμε κανονικά τους φόρους, θα μπορούσαμε να έχουμε εύρωστα Ταμεία, να αναπληρώσουμε χαμένους μισθούς και συντάξεις, ακόμα και να μειώσουμε τους επίσημους φόρους», είπε ο πρωθυπουργός. Τι έκρυψε; Οτι μερικές εκατοντάδες μεγαλοοφειλέτες οφείλουν φόρους πάνω από 15 δισ. ευρώ, τους οποίους δεν εισέπραξαν ποτέ οι «γαλαζοπράσινες» κυβερνήσεις.

«Εθνικό συμφέρον» οι ανατροπές

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής επιβεβαίωσε χτες ότι θα υπάρξουν μειώσεις στις αποζημιώσεις των απολυμένων εργαζομένων, όπως προβλέπει το «μνημόνιο», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το συγκεκριμένο μέτρο υπηρετεί το «δημόσιο συμφέρον»!

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», για τις εργασιακές - ασφαλιστικές ανατροπές και την περικοπή στις αποζημιώσεις, ο Γ. Πεταλωτής απάντησε προκλητικά: «Ο νομοθετικός προσδιορισμός αυτών που αναγράφονται στο μνημόνιο, θα γίνει με τακτικό τρόπο (...) Αυτά τα νομοθετήματα, αφ' ενός μεν υλοποιούν τις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει για να πάρουμε το συγκεκριμένο δάνειο, αλλά γνώμονας είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και του εισοδήματος του Ελληνα πολίτη»!

Στο ίδιο μήκος κύματος ξεκαθάρισε ότι εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας προς τους δανειστές της χώρας, όπως προβλέπεται στη δανειακή σύμβαση, ανάμεσα στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, είναι «ευνόητη»(!) γιατί όπως ανέφερε: «Αυτοί που μας δανείζουν πρέπει να έχουν τις διασφαλίσεις τους και τις εγγυήσεις τους, όπως συμβαίνει σε κάθε δάνειο»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ