Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕ ΤΗΝ «ΟΜΠΡΕΛΑ» ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Προωθούνται διευθετήσεις με ΠΓΔΜ και Τουρκία

Στην Αγκυρα σήμερα και αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Την ετοιμότητα και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ - υπακούοντας στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα στην περιοχή - επανέλαβε σε συνέντευξή του («Real News») ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος από σήμερα πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ικανοποιημένη και θα αποδεχόταν την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», έτσι ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ και να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Μιλάμε ξεκάθαρα, κάνουμε το βήμα που μας αναλογεί και λέμε σε όλους ότι η Ελλάδα θέλει λύση. Και θέλουμε λύση άμεσα. Μπορούμε να φτάσουμε σε λύση, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση και από τα Σκόπια. Είμαστε σαφείς: Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων» είπε ο Δ. Δρούτσας στη συνέντευξη και πρόσθεσε: «Το "Βόρεια Μακεδονία" ταιριάζει στο πλαίσιο της λύσης που περιγράφω. Εάν ο κ. Γκρούεφσκι το απορρίπτει, ας εξηγήσει εκείνος στο λαό του, γιατί του στερεί την ευρωπαϊκή του προοπτική, τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων προοδεύουν στην ευρωπαϊκή τους πορεία».

Μιλώντας για τα Ελληνοτουρκικά και τη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία, η οποία ξεκινά σήμερα, ο Δ. Δρούτσας σημείωσε ότι «στόχος μας παραμένει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Οραμά μας να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και να καταστεί δυνατό να προχωρήσουμε σε αμοιβαία μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, να πετύχουμε αυτό που αποκαλούμε "μέρισμα ειρήνης" και να το επενδύσουμε εκεί που οι κοινωνίες μας το χρειάζονται περισσότερο».

Επί της ουσίας, το στέλεχος της κυβέρνησης σιγοντάρει τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν τις παρεμβάσεις τους υπέρ της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών. Τέτοιες δηλώσεις, συνδυασμένες με τις γενικότερες εξελίξεις στο Αιγαίο, κάθε άλλο παρά καλοπροαίρετες είναι, αφού στο βάθος βρίσκεται το ΝΑΤΟικό σχέδιο για διχοτόμηση και συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Μεθόδευση που συνοδεύεται και από την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, σε βάρος της αμυντικής ικανότητας της Ελλάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η πολιτική για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου(2010-08-07 00:00:00.0)
Επιταχύνεται ο εφ' όλης της ύλης διάλογος(2010-04-18 00:00:00.0)
Με επικοινωνιακό πέπλο οι διευθετήσεις(2010-04-10 00:00:00.0)
Πυκνώνουν οι επαφές με Τουρκία και ΠΓΔΜ(2010-01-29 00:00:00.0)
Κλίμα ανησυχίας μπροστά στα αδιέξοδα(2009-08-21 00:00:00.0)
Στα «ήρεμα νερά» της «νέας τάξης»(2004-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ