Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... και η υψηλή κερδοφορία

Ιδού πώς κατέγραψε η HELLASTAT την επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο στον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας (έκθεση για το 2009).

Στην Ελλάδα λειτουργούσαν 338 αξονικοί τομογράφοι (ή 30,2 μονάδες ανά 1 εκατ. κατοίκους) και 201 μαγνητικοί τομογράφοι (ή 17,9 ανά 1 εκατ. κατοίκους), όταν ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 22,8 και 11 αντίστοιχα. Ωστόσο - όπως σημειώνεται στην έκθεση - στον «τομέα της τομογραφίας οι μονάδες του ΕΣΥ εμφανίζουν σαφή υστέρηση έναντι των ιδιωτικών θεραπευτηρίων: από τα 201 συστήματα μαγνητικής τομογραφίας, μόνο τα 31 ανήκαν σε δημόσια νοσοκομεία και κλινικές, ενώ τα 170 είχαν αποκτηθεί από μονάδες του ιδιωτικού τομέα».

Η Hellastat ανάλυσε τα οικονομικά στοιχεία 342 επιχειρήσεων και διαπίστωσε ότι ο κύκλος των εργασιών τους το 2008 ανήλθε σε 1,86 δισ. ευρώ (αύξηση 8% σε σχέση με το 2007) διαμορφώνοντας τα περιθώρια μεικτού κέρδους σε 41,1% και διασφαλίζοντας 344,32 εκατ. ευρώ κέρδη Προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (ΚΠΦΤΑ).

Την ίδια ώρα που διασφαλίζεται η υψηλή κερδοφορία για το κεφάλαιο, τα δημόσια νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται και τα εργασιακά δικαιώματα μπαίνουν στον Προκρούστη των Βρυξελλών. Αυτή όμως την καταλήστευση του πλούτου των εργαζομένων δεν πρόκειται να τη φωτίσουν όλες οι λυχνίες της ενημέρωσης που υπηρετεί το κεφάλαιο. Επειδή θεωρείται αυτονόητο να είναι υπόθεση ιδιωτικών εταιρειών η παραγωγή και η προμήθεια του εξοπλισμού που χρειάζονται τα νοσοκομεία. Δηλαδή, να εξαρτάται από τα κέρδη των επιχειρήσεων η προστασία της υγείας του λαού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ