Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αναφανδόν με τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό

Θέλει το λαό στη στρούγκα των περιφερειακών ενώσεων του κεφαλαίου

Φανατικά υπέρ της ιμπεριαλιστικής ευρωένωσης εκφράστηκε, για μια ακόμα φορά, ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News».

Κληθείς να διατυπώσει ένα «ναι» ή ένα «όχι» στη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να ταυτίσει το συμφέρον την πλουτοκρατίας με αυτό των εργαζόμενων και του λαού, απαντώντας: «Το να θεωρείς το σενάριο αποχώρησης ευνοϊκό για τις κοινωνικές τάξεις που θέλεις να εκπροσωπήσεις, είναι άλλο. Αλλωστε, μια τέτοια προοπτική δεν θα δημιουργούσε κάποιο μεγάλο κόστος στην Ευρώπη, ενώ για την Ελλάδα θα ήταν ανυπολόγιστο (...) Η στρατηγική της Αριστεράς πρέπει να είναι να αλλάξουμε την Ευρώπη. Οχι να την εγκαταλείψουμε».

Με δεδομένο ότι η μόνη τάξη που ευνοείται απ' τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ είναι αυτή των κεφαλαιοκρατών, εύκολα συμπεραίνει κανείς ποιας τάξης τα συμφέροντα εκπροσωπεί με τέτοιες θέσεις ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας ήταν ακόμα πιο σαφής όταν ρωτήθηκε για τη ζώνη του ευρώ: «Στο βαθμό που δεν υπάρχει εναλλακτική στρατηγική για τη συμμετοχή μας σε κάποια άλλη περιφερειακή οικονομική συνεργασία, νομίζω ότι δε χωράει ερώτημα».

Είναι προφανές ότι ο οπορτουνισμός έχει τόσο ταυτιστεί με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που δε θέλει καν να συζητά το ενδεχόμενο η χώρα να μην είναι προσδεδεμένη σε κάποιον απ' αυτούς. Κατά προτίμηση στον ευρωενωσιακό, καθώς ο Αλ. Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να δεχτεί τη «βοήθεια» του ΔΝΤ, δήλωσε: «Στο ΔΝΤ όμως έχουν βέτο οι ΗΠΑ. Αρα εδώ έχουμε κατ' αρχήν μια οδυνηρή διπλωματική ήττα της Ευρώπης».

Κατά τα άλλα, για μια ακόμα φορά στήριξε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και σαν άλλοθι της υποστήριξής τους ανέφερε την άσκηση πίεσης «για τον αναπροσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος προς τους κοινωνικούς αγώνες».

Ολοι εναντίον όλων

Τον αντίλογο στον Αλ. Τσίπρα, που δήλωσε ότι δέχεται εκατέρωθεν εισηγήσεις για διάσπαση, διατύπωσε ο Σπ. Λυκούδης εκ μέρους της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» στο «Κανάλι 1».

Οπως είπε, «φαντάζει και λίγο γραφικό αυτό. Διότι στο σημερινό ΣΥΝ δεν ξέρω ποιος θα διασπαστεί έναντι ποίου. Δεν ξέρω ποιος είναι εναντίον ποιου αυτήν την ώρα. Είμαστε σε έναν κατακερματισμό πολιτικών τοποθετήσεων κι έτσι δεν είμαι πολύ βέβαιος ποιος είναι εναντίον ποιου (...) αν δείτε σήμερα το πολιτικό τοπίο, το χάρτη του χώρου μας - όχι μόνον του ΣΥΝ - είναι ο μισός ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του άλλου μισού, με την έκδοση μάλιστα και δύο εφημερίδων - περιοδικών, μαζί και τα δύο τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν τον πολιτικό ρόλο του ΣΥΝ, στον ΣΥΝ υπάρχουν δύο τμήματα στην πλειοψηφία που δεν συμφωνεί το ένα με το άλλο».

Ο Σπ. Λυκούδης αντέκρουσε ακόμα και τα τετριμμένα περί «ενότητας της αριστεράς» με τα οποία απάντησε ο Αλ. Τσίπρας σε ερώτηση για συνεργασία με το ΚΚΕ, λέγοντας ότι «για να ενωθείς με ένα άλλο κόμμα χρειάζονται σαφείς ιδεολογικοί άξονες πάνω στους οποίους έχεις συμφωνήσει. Σήμερα τέτοιου είδους συμφωνίες πάνω σε ιδεολογικούς και πολιτικούς άξονες δεν υπάρχουν με το ΚΚΕ».

Ο Σπ. Λυκούδης απάντησε και στα περί «συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ.» του Αλ. Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «απίστευτες πολιτικές υπερβολές» και «επιφανειακές κρίσεις έξω από κάθε σοβαρότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ