Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενταση των εκβιασμών καθώς βαθαίνει η ύφεση

Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα ενδεχόμενα αναθεωρημένα μεγέθη του ελλείμματος, για να προωθήσει ανεμπόδιστα τις ανατροπές

Τα αποπροσανατολιστικά σενάρια για το ποσοστό συμμετοχής ή την απόσυρση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας κυριάρχησαν χτες στο διεθνή Τύπο και στις αγορές, τροφοδοτώντας τους τακτικισμούς της κυβέρνησης, που αναζητάει ερείσματα για την προώθηση των νέων, προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων.

Αυτό το κλίμα ενέτεινε δημοσίευμα του «Market News International», το οποίο, επικαλούμενο ανώνυμο κυβερνητικό στέλεχος, ισχυριζόταν ότι η Ελλάδα θέλει να παρακάμψει το ΔΝΤ για να αποφύγει τους αυστηρούς του όρους και γι' αυτό επιθυμεί την τροποποίηση της ευρωενωσιακής απόφασης για μηχανισμό στήριξης.

Το δημοσίευμα διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει αλλαγές στους όρους της συμφωνίας, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει καν ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Από την άλλη, το «Dow Jones Newswires» επικαλείται άλλο κυβερνητικό στέλεχος και σημειώνει ότι η κυβέρνηση δε σχεδιάζει άμεσα να αποτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν δείγμα ασυνέπειας.

Στο πλαίσιο των σεναρίων σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, οι «Financial Times», επικαλούμενοι αξιωματούχους της ΕΕ, διευκρινίζουν ότι ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί ούτε το ποσό, ούτε η συμμετοχή, αλλά σημειώνουν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ εκτιμάται στα 10 δισ. ευρώ, ενώ το μεικτό ποσό θα φτάνει τα 30 δισ. ευρώ, με την Ευρωζώνη να καλύπτει τα 2/3 της βοήθειας.

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται - εκτός απροόπτου - να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 1%, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί η άνιση ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα.

Μεγαλώνουν το έλλειμμα και η ύφεση

Την ίδια ώρα, κλιμάκιο της Eurostat, που βρέθηκε στην Αθήνα, εκτιμά το δημόσιο έλλειμμα στο 14,2-14,3% του ΑΕΠ, μεγαλύτερο από όσο το υπολογίζει η κυβέρνηση (12,7%). Η κυβέρνηση φαίνεται ταυτόχρονα να επανεξετάζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα από το -0,3% στο -2%, δηλαδή μείωση της ανάπτυξης κατά -1,7%. Η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης φαίνεται να αποτελεί και αυτή αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη Eurostat.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η Ελλάδα σκοπεύει «να εκδώσει ένα ομόλογο αρκετών δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων επενδυτών», καθώς η ζήτηση στην Ευρώπη μειώνεται. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα αναζητεί 5 - 10 δισ. δολάρια από τους Αμερικανούς επενδυτές και στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ, ενώ φαίνεται να εγκαταλείπονται τα σχέδια για αντίστοιχο ταξίδι στην Ασία.

Σε άλλο δημοσίευμά της, η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους της ΕΕ και σημειώνει ότι «τα περισσότερα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να προσφέρουν δάνεια με 4-4,5%, το επιτόκιο που καταβάλλεται από άλλους μεγάλους δανειστές της Ευρωζώνης, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία (...) Αλλά η Γερμανία λέει ότι η Αθήνα πρέπει να πληρώσει 6-6,5%, το επιτόκιο που πληρώνει στα δεκαετή της ομόλογα».

Ακόμα, επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα πιέζει για ένα επιτόκιο δανείου έκτακτης ανάγκης ύψους 4-4,5%. "Ενα αντίστοιχο επιτόκιο στην Πορτογαλία θα ήταν ό,τι θέλουμε να δούμε", λέει ένας αξιωματούχος - παρόλο που στην Ελλάδα καλλιεργείται η ελπίδα ότι η βοήθεια μπορεί να μη χρειαστεί μέχρι αργότερα μέσα στη χρονιά (...) Αλλά ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει να βρει 10 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της μέχρι τον Μάη - και ακόμα περισσότερα δισ. κατά τη διάρκεια του έτους - αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται πως το 2011 και το 2012 θα αποδειχτεί ακόμα σκληρότερο για μια χώρα με ισχνή οικονομική βάση που μπορεί να αποτύχει να αναπτυχθεί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα εστία έντασης η μετακύλιση ελληνικών ομολόγων(2013-06-22 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και αδιέξοδα στο φόντο της κρίσης(2011-06-03 00:00:00.0)
Ανησυχία για την κρίση και τη διαχείρισή της(2011-05-26 00:00:00.0)
Οξύνουν το μέτωπο απέναντι στο λαό(2011-03-16 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο ο μόνιμος μηχανισμός ξεκληρίσματος των λαών(2010-12-17 00:00:00.0)
Σενάρια και δηλώσεις στο φόντο των ανταγωνισμών(2010-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ