Τρίτη 16 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΗΠΑ
Τίποτα καλό δεν προκύπτει για τα λαϊκά συμφέροντα

Συμφωνίες που θα αποφέρουν δισ. ευρώ στα μονοπώλια και βαθύτερη ενσωμάτωση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ήταν τα ανταλλάγματα της πολιτικής στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση

Η αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού είναι η μόνη που μπορεί να ορθώσει εμπόδια στα όσα απεργάζονται σε βάρος του η κυβέρνηση και τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ και των ΗΠΑ
Η αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού είναι η μόνη που μπορεί να ορθώσει εμπόδια στα όσα απεργάζονται σε βάρος του η κυβέρνηση και τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ και των ΗΠΑ
Τα αποτελέσματα των διμερών επαφών του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Αν. Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα, καθώς και τα ανταλλάγματα με τα οποία ο Γ. Παπανδρέου απέσπασε πολιτική στήριξη στη βαθιά ταξική πολιτική της κυβέρνησής του σηματοδοτούν την ενεργότερη συμμετοχή της χώρας στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε βάρος του ελληνικού και των άλλων λαών της περιοχής.

Οι συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου εξασφάλισαν στις πολεμικές βιομηχανίες των τριών ιμπεριαλιστικών κρατών νέες παραγγελίες και περισσότερες επενδύσεις για τις πολυεθνικές τους στην Ελλάδα. Στο βωμό της πολιτικής στήριξης που δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση από τους ηγέτες των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών θα θυσιαστούν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις ώστε να εξασφαλιστεί η «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, η εξωτερική πολιτική της χώρας παγιδεύεται πιο ενεργά στις «μυλόπετρες» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

ΓΑΛΛΙΑ

Σε ό,τι αφορά στη Γαλλία, η «πολιτική στήριξη» του Ν. Σαρκοζί στην Ελλάδα «κλείδωσε» μετά την αγορά των έξι γαλλικών φρεγατών «ΦΡΕΜ» από την ελληνική κυβέρνηση. Στο επίκεντρο των συναντήσεων μεταξύ των αξιωματούχων των δυο πλευρών βρέθηκαν οι γεωστρατηγικές βλέψεις της Γαλλίας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα το γαλλικό σχέδιο «Ενωση για τη Μεσόγειο», που αποτελεί πρωτοβουλία του Ν. Σαρκοζί και προβλέπει τη δημιουργία «μιας κοινής περιφερειακής ένωσης σε θέματα ασφάλειας, με την εγκαθίδρυση ενός δικτύου πρόληψης των συγκρούσεων, καθώς και την ενίσχυση της Ευρω-ατλαντικής συνεργασίας στη Μεσόγειο».

Στις επαφές που είχαν στη γαλλική πρωτεύουσα ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας με Γάλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους κλείστηκαν συμφωνίες για επενδύσεις γαλλικών πολυεθνικών στην Ελλάδα στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, των μεταφορών και των αγωγών φυσικού αερίου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Από το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο η πολεμική βιομηχανία της Γερμανίας κέρδισε καινούριες παραγγελίες πολλών δισ ευρώ. Ανακοινώθηκε η αγορά επτά υποβρυχίων τύπου «214» και «209», ενώ συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της αγοράς των πολεμικών αεροσκαφών «Γιουροφάιτερ» και γερμανικών αρμάτων μάχης.

Ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση κλείστηκαν συμφωνίες για «συνεργασία στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας και ενεργειακής αποδοτικότητας» και «η ενίσχυση συνεργασιών στον τομέα των ενεργειακών υποδομών και ενεργειακών τεχνολογιών», καθώς και στις «τεχνολογίες επικοινωνιών».

Στον ευρύτερο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα οι γερμανικές εταιρείες «Enercon» και «Nordex», ενώ στην κατασκευή ανεμογεννητριών η γνωστή «Ζήμενς», που συνεργάζονται με ελληνικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ. Οσο για το χώρο των τηλεπικοινωνιών η «Ντόιτσε Τέλεκομ», μέσω των μετοχών που κατέχει στον ΟΤΕ, ετοιμάζει νέες επενδύσεις.

ΗΠΑ

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα και την υπουργό Εξωτερικών Χ. Κλίντον στην Ουάσιγκτον, αλλά και οι δηλώσεις που ακολούθησαν από τις δυο πλευρές, επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να ενσωματώσει πιο αποφασιστικά το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

1. Για τις «ελληνοτουρκικές σχέσεις», σε αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «αναζωογονήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να λύσει όλα τα προβλήματα, όπως για παράδειγμα της υφαλοκρηπίδας». Ουσιαστικά, αποδέχτηκε ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στις δυο χώρες, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για «συνδιαχείριση» του Αιγαίου κάτω από τη ΝΑΤΟική ομπρέλα.

2. Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και των υπόλοιπων κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι αυτή θα σημάνει και «στην επίλυση των διμερών προβλημάτων στην περιοχή». Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός παρέδωσε το θέμα της «ονομασίας» στην επιδιαιτησία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ενώ δεσμεύτηκε για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση για να ενισχυθεί και να εδραιωθεί η ΝΑΤΟική κυριαρχία στην περιοχή. Τα σχέδια των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας περιλαμβάνουν τα Δυτικά Βαλκάνια και σ' αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουν την άμεση «λύση» όποιων «διμερών διαφορών» καθυστερούν τους σχεδιασμούς. Μάλιστα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου σημείωναν ότι υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση από τον Αμερικανό πρόεδρο ώστε να αναγνωριστεί η ΠΓΔΜ ως «Βόρεια Μακεδονία».

3. Οι ΗΠΑ άσκησαν «πιέσεις» στην ελληνική κυβέρνηση να υπάρξει «λύση» στο Κυπριακό βάσει σχεδίων που θα έχουν πυξίδα το αμερικανόπνευστο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν» και θα συνδέεται με τις εξελίξεις στο Αιγαίο. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού», αποφεύγοντας έξω από το Λευκό Οίκο να αναφέρει ότι αυτή θα στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

4. Οι ΗΠΑ απαίτησαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι ο ελληνικός στρατός θα αναλάβει τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ και θα εκπαιδεύσει Αφγανούς αεροπόρους και στρατιωτικούς, ενώ πληροφορίες έκαναν λόγο ακόμα για τη μετακίνηση των Ελλήνων στρατιωτών στις εμπόλεμες ζώνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ένας κοβει ο άλλος ράβει στον εβιασμό του λαού(2011-11-03 00:00:00.0)
Εβγαλαν καρότο και για νέα μέτρα(2010-03-06 00:00:00.0)
Και στο βάθος γαλλικές φρεγάτες...(2010-02-12 00:00:00.0)
Συνάντηση Ραούλ Κάστρο με τον Ζακ Λανγκ(2009-02-27 00:00:00.0)
Διερευνά δυνατότητες η Αθήνα(2007-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ