Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Εχεις τη δύναμη

«Ποιοι κινδυνολογούν για την οικονομία; Η πλουτοκρατία, η κυβέρνηση, η ΝΔ, η ΕΕ, διεθνείς τράπεζες, τα αστικά ΜΜΕ και η εργατική αριστοκρατία που πλειοψηφεί στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ».

Απλές κουβέντες. Σταράτες. Από αυτές που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα, από κείνες που τείνουν να γίνουν κοινή συνείδηση ανάμεσα στον κόσμο της δουλειάς. Είναι ο λόγος του ΚΚΕ. Που σπάει για μια ακόμα φορά το φράγμα της αποσιώπησης των θέσεών του από τα αστικά μέσα ενημέρωσης και με μια λιτή προκήρυξη, που απευθύνεται πρόσωπο με πρόσωπο σ' αυτούς που παράγουν όλον τον πλούτο για να επισημάνει: «Κινδυνολογούν! Θέλουν να σε φοβίσουν για να σου τα πάρουν όλα!».

Απέναντι είναι όλοι αυτοί που κινδυνολογούν.

Δες, για παράδειγμα, αυτόν που από τη σκοπιά της ΝΔ δήθεν κλαίει για τον κόσμο που κόβει ακόμα και τα τρόφιμα. Την ίδια στιγμή, στο ίδιο άρθρο υποβάλλει την ιδέα ότι είναι αναγκαστικά τα μέτρα που θα γονατίσουν κι άλλο την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα.

Δες και τους άλλους, που έχουν κάτσει στο σβέρκο των εργατών. Προαναγγέλλουν ότι πάνε να κλείσουν συμφωνία για το πάγωμα των μισθών. Αυτό είναι η διαφημιζόμενη «διπλή σύμβαση» που προβάλλεται ως αύξηση στο επίδομα φτωχοκομείου, που είναι ο σημερινός κατώτερος μισθός, την ώρα που κατανοούν, λένε, ότι δεν πρέπει να αυξηθεί το «εργατικό κόστος» με αυξήσεις στους μισθούς όλων των άλλων εργατών. Η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι επιδιώκει πάγωμα μισθών έτσι που να προσεγγίζουν όλοι οι μισθοί στο επίπεδο του κατώτερου. Κάτω από άλλες συνθήκες μια τέτοια δήλωση θα είχε ξεσηκώσει ως και τις πέτρες.

Μεγάλο πράγμα η γειτονιά. Η γειτονιά ξέρει για τον καθένα αυτά που δε θέλει να ξέρει η εφορία. Και το μεροκάματο του τρόμου το βλέπει και τη «χλίδα» την ξεχωρίζει.

Είναι η στιγμή για να πάψεις να ζητάς ενημέρωση από το κανάλι αυτουνού που θέλει ακόμα πιο φτηνούς εργάτες στα έργα που παίρνει με επιδότηση δημοσίου (δηλαδή, με δικά σου λεφτά). Δεν μπορείς να επιτρέψεις στον εαυτό σου να πάει στην κηδεία των τριών ναυτεργατών έχοντας μάθει από το κανάλι του εφοπλιστή ότι φταίνε οι ίδιοι που έσκασαν σαν τα ποντίκια. Είναι η στιγμή που δε δικαιούσαι να ξεχάσεις πως την ώρα που έξω απ' την πόρτα σου ήδη μερικές χιλιάδες συνάδελφοί σου έχουν ήδη πάρει το δρόμο για το ταμείο ανεργίας, τα κανάλια των βιομηχάνων χαρακτηρίζουν τη σφαγή εφαρμογή του δίκιου.

Το δίκιο των αφεντικών είναι άδικο για τους εργάτες.

Η ώρα που σου ζητάνε να υποδεχτείς το καινούριο χρόνο με αγωνία για το πώς θα γίνει πιο πλούσιο το δικό τους ταμείο, είναι η ώρα που πρέπει να αρνηθείς να σε τρελάνουν. Δες τους: Εχουν ξαμοληθεί στα κανάλια και δίνουν συμβουλές πώς θα ξεχωρίσεις τις αποδείξεις, πώς θα τσακωθείς με την ταμία στο σούπερ, πού θα βρεις το ΑΦΜ του ψιλικατζή, τι ακριβώς θα γράψεις στη φορολογική δήλωση ώστε να καρφώνει τον περιπτερά, σε ποιο φάκελο θα φυλάξεις την απόδειξη για τα σουβλάκια και σε ποιον αυτήν για το χαρτί υγείας.

Είσαι χαμένος από χέρι αν έχεις τέτοιους συμβούλους στη ζωή. Και είσαι ακόμα πιο χαμένος αν αρχίσεις να φιλάς κατουρημένες ποδιές για να μην είναι το δικό σου επίδομα αυτό που θα φορολογηθεί.

Ζήτα πλήρη μισθό, ικανό να σε ζήσει σαν άνθρωπο με όλα τα δικαιώματά του. Δεν είναι «κυνήγι θησαυρού σε σκοτεινό τούνελ» η ζωή. Υπάρχει και ο ίσιος δρόμος: Κατάργηση της φορολογίας σ' ό,τι σου χρειάζεται για να ζήσεις, υψηλό αφορολόγητο για τους εργάτες, αύξηση του φόρου στο κεφάλαιο.

Εχεις τη δύναμη να τους κάνεις να χάσουν τον ύπνο τους, ως και να χάσουν την ίδια την εξουσία τους: Δυνάμωμα του ΚΚΕ, συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα, οργάνωση της πάλης από τα πιο μικρά ως τα μεγάλα, σ' ένα ενιαίο μέτωπο πάλης που στο φως της μέρας θα σαρώσει ό,τι σάπιο.

Πάρε την προκήρυξη του ΚΚΕ στο χέρι, πέρνα τη στη διπλανή πόρτα, άνοιξε την κουβέντα για το γεγονός που μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί από τον καθένα: «Υπάρχει αμύθητος πλούτος στα χέρια της πλουτοκρατίας. Η οικονομία αν θα "μπει στην εντατική", θα μπει μόνο για ένα λόγο: Γιατί οι εκμεταλλευτές έχουν σκάσει από τα κέρδη και θέλουν συνεχώς περισσότερα!».

Και δώσε την απάντηση στο ερώτημα «πού είναι η διέξοδος;»: «Να ανοίξουμε δρόμο προς τα εμπρός! Για μας, κόντρα στους κηφήνες πλουτοκράτες. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες ο λαός μας να ζει καλύτερα. Εσύ δημιουργείς τον πλούτο. Σου ανήκει!».

Πέτα τους, με λίγα λόγια, στα σκουπίδια, χωρίς να αφήνεις περιθώρια να ανακυκλωθεί τίποτα απ' αυτούς. Βάζεις στο σπίτι σου απ' το παράθυρο ό,τι έχεις πετάξει έξω από την πόρτα;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ