Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέσεις και προκλήσεις από την Τουρκία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνεδρίασε χτες στην Τουρκία το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της χώρας, με βασικό θέμα το Κυπριακό. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, πραγματοποιήθηκε αναλυτική ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό, προκειμένου να καθοριστεί η πολιτική στάση της Αγκυρας στο ζήτημα. Στη συνεδρίαση του ΣΕΑ επαναβεβαιώθηκε η θέση του Τούρκου πρωθυπουργού, όπως αυτή εκφράστηκε και στην επιστολή του προς τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, που υποστηρίζει ότι θα πρέπει «να αποφεύγονται βήματα τα οποία θα προκαλέσουν ζημιά στην πορεία των συνομιλιών και τον τελικό στόχο», παραπέμποντας σε τυχόν προσκόμματα από την πλευρά της Λευκωσίας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εξαιτίας της στάσης της στο Κυπριακό.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΑ, σε μία έμμεση αναφορά στο Κυπριακό, «εκτιμήθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου» και υπογραμμίζεται ότι «θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες συνεχίζονται με αποφασιστικότητα από την Τουρκία, καθώς και η αφαίρεση πολιτικών εμποδίων και διμερών προβλημάτων που δε σχετίζονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο Μ. Ταλάτ από την πλευρά του, αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού, υποστήριξε ότι αν ο ρυθμός των συνομιλιών δεν επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα, θα τεθεί σε κίνδυνο η ευκαιρία για επιτυχή κατάληξή τους. Αποτυχία των εντατικών συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ Ταλάτ και Χριστόφια το Γενάρη, προέβλεψε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο, δίνοντας τροφή στο κλίμα απαισιοδοξίας. Οπως ισχυρίστηκε ο Ν. Αναστασιάδης, επελέγη λάθος χρόνος για την εντατικοποίηση των συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ