Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» η συντρόφισσα Χρυσούλα Γκόγκογλου

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο της παλαίμαχης κομμουνίστριας, που θα κηδευτεί με πολιτική τελετή τη Δευτέρα στην Καισαριανή

Η σ. Χρυσούλα Γκόγκογλου
Η σ. Χρυσούλα Γκόγκογλου
Σε ανακοίνωσή της για το θάνατο της σ. Χρυσούλας Γκόγκογλου η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Εφυγε σήμερα (σ.σ. χτες) από τη ζωή η παλαίμαχη κομμουνίστρια Χρυσούλα Γκόγκογλου, σε ηλικία 86 χρόνων. Ηταν κόρη του Νάσου Γκόγκογλου, μέλους του ΚΚΕ από τη δεκαετία του 1920 και συνδικαλιστικού στελέχους του καπνεργατικού κινήματος στα χωριά του Παγγαίου.

Η Χρυσούλα Γκόγκογλου έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1943. Εδρασε μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ, ενώ το 1947 κατατάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου το 1948 και αργότερα, κατά την υποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού τον Αύγουστο του 1949, πήγε στη Βουλγαρία και σε συνέχεια στη Ρουμανία ως πολιτικός πρόσφυγας. Δούλεψε στην παρανομία, συνελήφθη, βασανίστηκε, δικάστηκε από το στρατοδικείο Αθηνών και καταδικάστηκε σε θάνατο δίχως να εκτελεστεί η απόφαση. Φυλακίστηκε επί 10 χρόνια στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ. Στα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας εξορίστηκε επί 4 χρόνια στη Γυάρο, στην Αλικαρνασσό, στον Ωρωπό και στη Σπάρτη. Εμεινε αλύγιστη. Στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ. Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ η σ. Γκόγκογλου δούλεψε σε διάφορους τομείς του Κόμματος.

Στο πρόσωπο της Χρυσούλας Γκόγκογλου αναδείχθηκε ολόπλευρα η αντίληψη του ΚΚΕ για την κοινωνική ισότητα και χειραφέτηση της γυναίκας, για τον πολύτιμο ρόλο της γυναίκας των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων στους λαϊκούς αγώνες, στην πάλη για το σοσιαλισμό, στη δράση για την υπερνίκηση αναχρονιστικών και ψευτοανανεωτικών αντιλήψεων για τις σχέσεις και το ρόλο των δύο φύλων.

Η συντρόφισσα Γκόγκογλου θα ταφεί τη Δευτέρα στις 2.30 το μεσημέρι στο νεκροταφείο της Καισαριανής. Η κηδεία της θα είναι πολιτική.

Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει στους συγγενείς της σ. Γκόγκογλου τα πιο θερμά συλλυπητήρια».

Αποχαιρετιστήριο της ΟΓΕ

Αποχαιρετώντας την Χρ. Γκόγκογλου, η ΟΓΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Εφυγε από τη ζωή μια ξεχωριστή γυναίκα της Εθνικής μας Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Το βιογραφικό της γέμισε την αίθουσα του 10ου Συνεδρίου της ΟΓΕ την περασμένη χρονιά όπου τιμήθηκε. Βιογραφικό γεμάτο πίστη στην ιδεολογία και στις αρχές που πίστεψε και υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής της. Βιογραφικό που αποτελεί παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, που παίρνουν τη σκυτάλη για να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα που πλήττει τους εργαζόμενους της χώρας μας.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς της και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Αντί στεφάνου καταθέτει 100 ευρώ για την ανέγερση του μνημείου στη Φλώρινα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ