Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ζητάει «κοινωνική συναίνεση» με κάθε αφορμή

Μ' ένα αταξικό κήρυγμα περί βίας, ο πρωθυπουργός αντιπαρέθεσε τη «διαβούλευση» στους διεκδικητικούς αγώνες

Από τις κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος τον περασμένο Δεκέμβρη

*

Από τις κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος τον περασμένο Δεκέμβρη
Να καλλιεργήσει κλίμα «κοινωνικής συναίνεσης» επιχείρησε στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, αξιώνοντας από το λαϊκό κίνημα να εγκαταλείψει την αγωνιστική διεκδίκηση και να επιδείξει «κοινωνική ευθύνη».

Αναφερόμενος στη δολοφονία του μαθητή από αστυνομικό πέρυσι στα Εξάρχεια, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «είμαστε ενάντια στη βία, οποιαδήποτε βία, είτε είναι κρατική, είτε είναι ατομική». Αποσυνδέοντας το φαινόμενο της βίας από την ουσία του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος που τη συντηρεί και την αναπαράγει καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς, μόρφωσης, επιχείρησε να πείσει ότι στα πλαίσια του αστικού πολιτικού συστήματος αυτή μπορεί να εκλείψει μέσα από τη «διαβούλευση».

Σ' αυτό πλαίσιο και φανερώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να καθυποτάξει τις λαϊκές αντιδράσεις και να τις εγκλωβίσει μέσα στη στενωπό των «κοινωνικών διαλόγων» και της κοινωνικής συναίνεσης, ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε στην καταγραφή των προβλημάτων των νέων και «μίλησε για μεγάλη ανεργία και φτώχεια» και έσπευσε να σημείωσε: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να λύσουμε σημαντικά προβλήματα της νέας γενιάς(...) Με την κοινωνική διαβούλευση, την οποία έχουμε υποσχεθεί να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα (...) Θα αντιμετωπίσουμε και θα αναδείξουμε τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες της νέας γενιάς της χώρας μας».

Ταυτόχρονα και επιχειρώντας να διαχύσει την ευθύνη σε όλη την κοινωνία, αλλά και να δημιουργήσει περίεργους συνειρμούς στα λαϊκά στρώματα για τις επόμενες μέρες, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε: «Η βία αναπαράγει τα προβλήματα. Και σήμερα, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, όλοι μας, πολίτες, πολιτικοί αρχηγοί, κόμματα, εκπρόσωποι της σπουδάζουσας νεολαίας, πρέπει να διαφυλάξουμε την Αθήνα και να διαφυλάξουμε και τους θεσμούς της Δημοκρατίας». Ετσι - κατέληξε ο πρωθυπουργός κορυφώνοντας τις αταξικές του κορώνες - «θα καταφέρουμε να χτίσουμε μια κοινωνία στην οποία η ελευθερία και η ασφάλεια συμβαδίζουν αρμονικά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ