Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η κερδοφορία πάει και με ποδήλατο

Γρηγοριάδης Κώστας

«Πρώτο και βασικό ερώτημα είναι αν το μοντέλο της "πράσινης ανάπτυξης" θα έχει ως "επίκεντρο την κερδοφορία του κεφαλαίου και τις αγορές, ή την εργασία και το κοινωνικό όφελος που παράγεται από αυτήν. Χωρίς βεβαίως η κερδοφορία να μην βρίσκεται, να μην υπάρχει ως στόχος».

Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα, - το οποίο προέρχεται από την απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του, που, όμως, απουσίαζε από το κείμενο που στάλθηκε στα ΜΜΕ - στο συνέδριο του περιοδικού «Εconomist» με θέμα την «πράσινη οικονομία και την πρόκληση της αειφορίας», αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των συμμετεχόντων σε αυτό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι πράσινη ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι «γενικά και αόριστα οι επενδύσεις, αδιαφορώντας για τον κοινωνικό χαρακτήρα των επενδύσεων αυτών, την ποιότητα και τις συνθήκες των θέσεων εργασίας», ούτε, επίσης, «η παραγωγική δραστηριότητα που απλώς αποφέρει μερίσματα σε μετόχους ανωνύμων εταιρειών».

Θέσεις που σε δημόσιο επίπεδο τουλάχιστον θα έβρισκαν σύμφωνους το σύνολο των συνδαιτυμόνων του, εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή στη διαχείριση απορριμμάτων, τραπεζών που χρηματοδοτούν τέτοια έργα, «ΜΚΟ» που τα στηρίζουν προπαγανδιστικά και, φυσικά, πρώην ή νυν κυβερνητικά στελέχη που τα υλοποιούν εκτελεστικά.

Τα παραπάνω, μαζί με ορισμένα άλλα όπως «φτηνούς λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας», ο πρόεδρος του ΣΥΝ τα προέβαλε ως θέσεις της ...«αριστεράς» και, μάλιστα, στο επίπεδο «σύγκρουσης των ιδεών» που είναι «βασικό στοιχείο της δημοκρατίας», όπως σημείωσε εισαγωγικά στην ομιλία του, δικαιολογώντας έτσι την παρουσία του στο συνέδριο.

Η αλήθεια είναι πως τέτοια «σύγκρουση ιδεών» είναι βέβαιο ότι το σύνολο των συνέδρων όχι απλώς την επιδιώκουν, αλλά την πριμοδοτούν με κάθε μέσο.

Αρκεί αυτή, η ...σύγκρουση των ιδεών δηλαδή, να περιορίζεται σε ...αγωνιστικές διεκδικήσεις του τύπου «αντικατάσταση του αυτοκινήτου με το ποδήλατο» και άλλα τέτοια που προέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και, κυρίως, να μην αμφισβητεί την κερδοφορία των «πράσινων» μονοπωλίων και, βεβαίως, την εξουσία τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ