Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαμορφώνονται οι ισορροπίες της επόμενης μέρας

Συνάντηση με την Ντ. Μπακογιάννη είχε χτες ο νέος πρόεδρος του κόμματος Α. Σαμαράς

Ο τρόπος συμβίωσης των δύο συγκροτημένων στρατοπέδων που συγκρούστηκαν για την εξουσία, αποτελεί τη βασική προτεραιότητα του νεοκλεγέντα προέδρου της ΝΔ, που πραγματοποιεί για το σκοπό αυτό διαβουλεύσεις και συνεργασίες με κομματικά στελέχη.

Μετά τη 40λεπτη συνάντηση που είχε χτες ο Α. Σαμαράς με την Ντ. Μπακογιάννη στη Ριγήλλης, το βάρος επικεντρώνεται τόσο στη μοιρασιά των πόστων και του συσχετισμού στα νέα κομματικά όργανα, όσο και στην αντιπολιτευτική τακτική και τις θέσεις που θα πάρει σε διάφορα θέματα. Η «καθαρή νίκη» στη διαδικασία εκλογής από τη «βάση», καθιστά εσωκομματικά ισχυρό τον Α. Σαμαρά. Ωστόσο, οι επόμενοι μήνες μέχρι το τακτικό συνέδριο την άνοιξη, οπότε θα «ξεκαθαρίσουν τα πράγματα», θα είναι καθοριστικοί για την αναδόμηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μέτρα της νέας ηγεσίας.

Το μήνυμα που εκπέμπουν συνεργάτες του νέου προέδρου είναι ότι θα αξιοποιήσει στελέχη που δεν τον υποστήριξαν στη μάχη της διαδοχής, χωρίς όμως να κινηθεί σε μια «λογική ισορροπιών». Στην κατεύθυνση αυτή ο Α. Σαμαράς έχει ήδη επικοινωνήσει με πρώην υπουργούς και βουλευτές που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Μπακογιάννη, τακτική που θα συνεχίσει και τις επόμενες μέρες προκειμένου να καταλήξει στις επιλογές που θα κάνει για τα κεντρικά κομματικά πόστα.

Εξερχόμενη από τη χτεσινή συνάντηση, η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι έγινε μια πολιτική συζήτηση για τις θέσεις της ΝΔ και για «τον κοινό μας στόχο, ο οποίος είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά». Ταυτόχρονα, διαμήνυσε ότι «θα παραμείνει στρατιώτης αυτής της παράταξης» παλεύοντας για τον παραπάνω στόχο. Συνεργάτες της διευκρίνιζαν ότι η Ντ. Μπακογιάννη θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις θέσεις της, επιδιώκοντας να καταγραφεί ως εκφραστής του «φιλελεύθερου ρεύματος» μέσα στη ΝΔ επικαλούμενη μάλιστα το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε στις εσωκομματικές εκλογές (περίπου 40%).

Ενδεικτική των σκέψεων που υπάρχουν στο επιτελείο της Ντ. Μπακογιάννη για την επόμενη μέρα είναι η δήλωση του Θ. Σκυλακάκη, ευρωβουλευτή και στενού συνεργάτη της πρώην υπουργού, ο οποίος σημείωσε με νόημα ότι το δύσκολο δεν είναι η συμβίωση των δύο αντιμαχόμενων αρχηγών αλλά «η όποια σύνθεση επιχειρείται θα πρέπει να βάλει ψηλά τον πήχη, διότι τα προβλήματα μάς απειλούν με καταστροφές». Την «κατάργηση» των στρατοπέδων ζήτησε ο Γ. Μανώλης, εκτιμώντας ότι η σύνθεση των ιδεολογικών ρευμάτων θα γίνει στο συνέδριο αρχών την άνοιξη.

Δεδομένη η φιλομονοπωλιακή στρατηγική

Αδιαμφισβήτητη είναι και η αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθηθεί, με τις δυο πλευρές να συμφωνούν ότι θα είναι «εποικοδομητική, υπεύθυνη και αξιόπιστη». «Δε θα καταφύγει σε λαϊκισμούς και σε άρνηση. Θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου (σ.σ. για το ασφαλιστικό). Πιστεύουμε ότι σε τέτοια μείζονα ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση, συναίνεση για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Μ. Χαρακόπουλος, εκ των υποστηρικτών του Α. Σαμαρά.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε χτες η Ρηγίλλης στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής ψήφισαν 782.136 νεοδημοκράτες, εκ των οποίων ο Α. Σαμαράς πήρε 386.400 (ποσοστό 50,06%), η Ντ. Μπακογιάννη 306.625 (39,72%) και του Π. Ψωμιάδη 78.870 (10,22%).

Χτες, με απόφαση Σαμαρά, ορίστηκε διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου ο μέχρι σήμερα Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, καθηγητής Κ. Αρβανιτόπουλος. Στη θέση του Γενικού Διευθυντή του κόμματος παραμένει ο Μ. Δασκαλάκης, που είχε διοριστεί από τον Κ. Καραμανλή, ενώ αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ορίζεται ο στενός συνεργάτης του νέου προέδρου Θ. Δραβίλλας, πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού.

Συγχαρητήρια στον Α. Σαμαρά απέστειλε ο Καρ. Παπούλιας με τον οποίο θα συναντηθεί την Τρίτη, ενώ τηλεγράφημα με το οποίο «πανηγυρίζει για την θριαμβευτική νίκη του», απέστειλε ο Μ. Θεοδωράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ