Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ
Μακριά από τις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων

Η θηλιά των πολυεθνικών και το μικρό λαϊκό εισόδημα είναι οι αιτίες που πνίγουν αυτοαπασχολούμενους, τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος

Μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων κινείται το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων, που προωθεί η κυβέρνηση, επισήμανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, παρεμβαίνοντας στη διαβούλευση για το νομοθέτημα που έγινε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Η ρύθμιση της κυβέρνησης προβλέπει διετές «πάγωμα» των δόσεων εξόφλησης των δανείων για συμβάσεις που είτε έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μετά τη 1 Γενάρη του 2008, είτε θα προκύψουν μέχρι και το τέλος του φετινού χρόνου, ενώ δίνεται περιθώριο αποπληρωμής του δανείου, με ίδιο επιτόκιο, σε 5 χρόνια.

Το νομοσχέδιο υποστήριξε η υπουργός Ανάπτυξης Λ. Κατσέλη, εντάσσεται σε ένα γενικότερο νομοθετικό «πακέτο» με «στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση» και την «απορρόφηση κονδυλίων για το καλό του τόπου», όπως ισχυρίστηκε. Ειδικά για το συγκεκριμένο νομοθέτημα, σημείωσε ότι αφορά κατά βάση τις οφειλές επιχειρήσεων προς τράπεζες και οι διατάξεις του «δίνουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις μέσα από την αναστολή ή τη ρύθμιση των υποχρεώσεων να ανασάνουν και να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους». Σαν χρονικό όριο τίθεται ο δανεισμός την 1Ιανουαρίου 2008.

«Πρόκειται για ένα παυσίπονο που δεν αντιμετωπίζει τον ...καρκίνο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων» τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημειώνοντας ότι «εστιάζει σε δευτερεύοντα ζητήματα χωρίς να αντιμετωπίζεται το βασικό, δηλαδή η πτώση του τζίρου». Ως αιτίες για την πτώση του τζίρου, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατονόμασε τον «αθέμιτο ανταγωνισμό των πολυεθνικών» και την «οικονομική κατάσταση της λαϊκής οικογένειας». Παράλληλα, επισήμανε ότι οι μικρομεσαίοι «έχουν την κυβερνητική πολιτική στο κεφάλι τους» και συγκεκριμένα τη «φοροεπιδρομή» που επιχειρείται μέσω της ισχύουσας νομοθεσίας καθώς και το ασφαλιστικό.

Ειδικά για την ασφάλιση ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως «το 2007 το 15% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν πλήρωσε την εισφορά του γιατί δεν είχε τη δυνατότητα, ενώ τώρα το ποσοστό έφτασε στο 35%». Συνολικά επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση δεν απαντά σε αυτά τα θέματα, την ίδια ώρα που από την οικονομική κρίση «θα υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Κερδισμένοι θα είναι οι κεφαλαιοκράτες και χαμένοι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι». Επιφυλακτική για ...νομικούς λόγους εμφανίστηκε η Νέα Δημοκρατία, με τον εισηγητή της Κ. Κουσουρέλη να σημειώνει ότι «παρεμβαίνετε σε μια ήδη διαμορφωμένη σχέση τραπεζών και ιδιωτών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ